• Informacje na temat:

    masa budyniowa do ciasta bez margaryny i masła

Artykuły na temat: masa budyniowa do ciasta bez margaryny i masła
  • Ciasto: pół kg mąki, kostka margaryny, szklanka cukru, 2 łyżeczki sody, 2 jajka, 2 łyżki mleka, 4 łyżki miodu. Masa: pół szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 30 dag posiekanych orzechów włoskich, 10 dag masła. Krem: 25 dag masła, budyń waniliowy, pół litra mleka, 4 łyżki cukru.

  • Składniki na 10-12 porcji Na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 12 łyżek cukru, 25 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 5 łyżek miodu Na krem: 750 ml mleka, 25 dag cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 5 łyżek mąki pszennej, 3 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej, 4 żółtka, 20 dag miękkiego masła, 4-5 łyżek cukru pudru...

  • Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 13 dag zimnej margaryny lub masła, 3 łyżki cukru, 1 żółtko, 2-3 łyżki wody, szczypta soli. Na nadzienie: 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego, 2 łyżki cukru, 400 ml mleka, 3 dag masła, 30 dag śliwek, 30 dag jabłek.

  • Składniki na 10-12 porcji: 2 szklanki mąki pszennej, 13 dag zimnej margaryny, 1 jajko, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 żółtka,1 i 1/2 łyżki śmietany, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 3 szklanki mleka, ½ szklanki cukru, 6-8 łodyg rabarbaru...

  • Ciasta bez pieczenia

    ...połącz z żółtkami i obydwoma rodzajami mąki. 2. Do gotującego się mleka wlej zimną masę mleczną i (nie przerywając mieszania) gotuj kilka minut, aż masa budyniowa zgęstnieje. 3. Na blachę wyłóż połowę(...)Sernik żmudzki Składniki na 16 porcji: kilogram tłustego twarogu, 20 dag masła, 30 dag cukru pudru, 4 dag żelatyny, 20 dag suszonych śliwek, po 10 dag rodzynek, orzechów laskowych i suszonych jabłek...

  • Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżki brązowego cukru, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 jajka, 3 łyżki miodu, 190 g zimnego masła lub margaryny. Ponadto: 1 opakowanie kremu budyniowego, pół litra mleka, 2-3 gruszki, 2 łyżki soku z cytryny, lukier.

  • Ciasta z kremem

    Kremowe sekrety Marmolada do piernika Marmoladę do przekładania piernika wcześniej zagotuj, energicznie mieszając. Zapobiegnie to jej fermentacji. Bez smaku masła Do kremu maślanego, którym zamierzasz przełożyć tort, dodaj łyżkę stołową czystego spirytusu lub innego mocnego alkoholu - przełamie on smak masła (nie będzie wyczuwalny). Do babeczek Krem owocowy, budyniowy, bitą śmietanę...

  • Składniki na 12 sztuk na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 10 dag zimnego masła lub margaryny, 10 dag cukru pudru, 2 jajka, szczypta soli. Na budyń: 6 żółtek, 12 dag cukru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, po 2 dag mąki pszennej i ziemniaczanej, 450 ml mleka, 10 dag miękkiego masła lub margaryny. Ponadto: 30 dag czerwonego i zielonego agrestu,1-2 łyżki cukru pudru...

  • Składniki na 12-15 porcji: Na spód i boki: 25 dag mąki pszennej, 10 dag cukru pudru, 2 jajka, 10 dag zimnej margaryny lub masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na masę: 3 jajka, 10 dag cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 1 kg twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 1 opakowanie budyniu waniliowego, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 40 dag wiśni (np. z kompotu).

  • Biszkopt: 5 jajek, po 5 łyżek cukru i mąki krup czatki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 3 szklanki mleka, 3 budynie śmietankowe bez cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 5 łyżek cukru, kostka margaryny. Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 1/3 szklanki mleka l łyżeczka masła. Ponadto: 2 op. herbatników, rum.