• Informacje na temat:

    masa budyniowa do placka

Artykuły na temat: masa budyniowa do placka
  • Składniki na 18 porcji. Ciasto: 25 dag Kostki do pieczenia Kasia, 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, 30 dag dżemu z czarnej porzeczki . Masa białkowa: 4 białka, 2 szkl. cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/5 szkl. płatków migdałowych. Krem budyniowy: 20 dag Kostki do pieczenia Kasia, 2 szkl. mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki...

  • Składniki: Szkl. jogurtu naturalnego, szkl. mleka, 2 szkl. mąki pszennej, 2 jajka, 2 opak. budyniu śmietankowego bez cukru, 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, truskawki, olej do smażenia.

  • Składniki na 10 porcji Ciasto: 18 dag kostki do pieczenia, 1 i 1/4 szkl. cukru pudru,2 szkl.mąki, 1 jajko, 1 żółtko; nadzienie: 1 i 1/2 kg jabłek, 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 szkl. wody, sok z 1 cytryny; masa budyniowa: 1 op. budyniu waniliowego (bez cukru), 2 łyżki cukru, 2 szkl. mleka oraz: tłuszcz i mąka do formy...

  • ...-25 minut. 2. W tym czasie 100 ml mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i sokiem cytrynowym. Wlej rozmieszany budyń. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Ciągle mieszaj...

  • Napoleonka z masą budyniową

    ...z cukrem i wanilią. Dodaj mąkę i 1 szklankę mleka. Resztę mleka zagotuj. Wlej mleko z żółtkami. Zagotuj na bardzo małym płomieniu, ciągle mieszając. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego...

  • Składniki na 10 porcji: 5 jajek, po 1 op. cukru i budyniu wanil., po 20 dag cukru i mąki, 1 łyżka skórki cytrynowej, 10 dag migdałów, dżem, 300 ml mleka, 15 dag masła, 10 dag masy marcepanowej, barwnik spoż., pisaki lukrowe

  • Ciasto: 150 g masła, 2 łyżki miodu, 420 g mąki gładkiej, 150 g cukru, 2 jajka, 40 ml śmietany, 1 łyżka sody oczyszczonej, 3 łyżki rumu. Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich, 120 g masła, 50 g miodu, 80 g cukru. Krem: 500 ml mleka, 100 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 40 g mąki gładkiej, 50 g mąki kukurydzianej, 200 g masła, sok z 1/2 cytryny.

  • ...w temp. 180ºC. W tym czasie proszek budyniowy wymieszaj z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Budyń przełóż do szprycy...

  • Składniki. Ciasto: pół kg mąki, 20 dag cukru, 2 łyżki miodu, łyżeczka cynamonu, 20 dag margaryny, 2 jajka, łyżeczka sody. Masa: 15 dag orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, 15 dag margaryny, pół szklanki cukru. Krem: 3/4 szklanki cukru, pół litra mleka, laska wanilii, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniacza nej, 25 dag margaryny, dżem...

  • ...6 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj, zmniejsz ogień i powoli wlej rozrobiony budyń. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Ostudź. 4. Odłóż 1/2 orzechów włoskich. Pozostałe zmiel. Masło...

Przepisy na temat: masa budyniowa do placka
  • Placek drożdżowy z masą budyniową

    Sposób przygotowania 1. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz 1/2 szkl. mleka.W garnku zagotuj 2 i 1/2 szkl. mleka. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj mieszając,aż masa budyniowa zgęstnieje.Pozostałe mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru. Domieszaj tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go na 15 minut. Resztę mąki przesiej do miseczki. Dodaj zaczyn, połowę masła...

  • Placek migdałowy

    Składniki na 8 porcji: 1 kg malin 50 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag masła 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 jajka 10 dag cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 2 op. budyniu waniliowego (na 500 ml mleka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 dag cukru trochę cukru pudru do posypania upieczonego placka Sposób przygotowania: 1. Mąkę...

  • Tarta z masą malinową

    Składniki na 12 porcji: Spód: 35 dag mąki 15 dag zimnego masła 10 dag cukru 1 jajko mąka do stolnicy Masa: 60 dag malin 5 dag cukru 1 op. budyniu malinowego 250(...). Spody gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piecz ok. 30 minut. Wystudź. 2. Masa: maliny opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji resztę zmiksuj z cukrem. Wymieszaj...

  • Torcik migdałowy z dwoma masami

    Sposób przygotowania 1. Utrzyj 15 dag masła z cukrem waniliowym i 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do(...) nadwa blaty. Wierzchni placek pokrój na trójkąty. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 dag cukru oraz sokiem śliwkowym. Powidła zagotuj, wlej rozrobiony budyń i sok z cytryny. Gotuj, aż masa zgęstnieje...

  • Kołacz drożdżowy z wiśniami

    Puszysty, słodziutki, a do tego z magiczną niespodzianką. W środku każdej drożdżowej kuleczki ukryta jest masa z migdałów, które zapewniają szczęście i długowieczność!

  • Rodzynkowiec - przysłała Agnieszka

    Przygotowanie Upiec jasny biszkopt i przekroić na 2 placki. Rodzynki moczyć przez całą noc w spirytusie lub rumie. Na drugi dzień rodzynki odsączyć. Alkohol zachować. Masa budyniowa Ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce przestudzony budyń. Masa czekoladowa z rodzynkami Masło ogrzać i rozpuścić w nim czekoladę mleczną i gorzką. Dodać rodzynki i połowę alkoholu. Wykonanie ciasta...

  • Migdałowy serniczek na kruchym cieście

    Takiego ciasta jeszcze nie jadłaś!

  • Sernik z dżemem jagodowym

    Puszysty i delikatny!

  • Rozeta na francuskim cieście

    ...z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje.  3. Płaty francuskiego ciasta kolejno rozwałkuj na 2 owalne placki. Dwie okrągłe formy wyłóż pergaminem. Każdą wylep plackiem ciasta. Spody...

  • Torcik ptysiowy z budyniem i mandarynkami

    Sposób przygotowania 1. Proszek budyniowy wymieszaj z 50 ml mleka. W garnku zagotuj 450 ml mleka z 3 łyżkami cukru, wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw ją do wystudzenia. Podgrzej resztę mleka, dodaj 120 ml wody, masło i szczyptę soli. Na wrzątek wsyp mąkę pszenną. Energicznie mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od dna i ścianek garnka. Gorącą masę...