• Informacje na temat:

    masa budyniowa na ciepło

Artykuły na temat: masa budyniowa na ciepło
  • Skład na 15 porcji. Ciasto: 3 szklanki mąki, 6 żółtek, 100 g cukru, 1 margaryna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 l mleka, szklanka cukru, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1 kostka masła. Polewa: 200 g orzechów włoskich, 1 szklanka cukru, 1 szklanka śmietany 36% oraz powidła lub dżem śliwkowy, porzeczkowy itp.

  • Smak dzieciństwa

    Pączki z masą budyniową można wykonać na kilka sposobów. Najważniejsze jest ciasto, dlatego pamiętaj o przesiewaniu mąki.

  • ...• 1/5 kostki tłuszczu do pieczenia (50 g) • 2 szklanki mąki (340 g) • 1/3 szklanki cukru (80 g) • 2/3 szklanki mleka (160 ml) • 2 duże jajka • 20 g drożdży • szczypta soli • 1 jajko do posmarowania bułeczek. Masa budyniowa: • 1 budyń śmietankowy (40 g) • 400 ml mleka • 2 łyżki cukru.

  • Skoleboller  – norweskie  drożdżówki

    Składniki: 1/2 kg mąki, szkl. mleka, 1/2 kostki masła, 5 dag drożdży, 1/2 szkl. cukru pudru, płaska łyżka cukru kryształu, 1 i 1/2 łyżeczki kardamonu, 3 jajka,szczypta, soli; Masa budyniowa: 1/2 l mleka, 4 żółtka opak. budyniu waniliowego, cukier, opak. cukru wanilinowego, łyżka mąki ziemniaczanej; Lukier: 4-5 łyżek mleka, szkl. cukru pudru...

  • Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 1/2 szklanki cukru, 2 i 1/2 dag świeżych drożdży, szklanka mleka, szczypta soli, 30 dag śliwek węgierek, jajko do smarowania bułeczek. Na masę budyniową: 1 i 1/2 szklanki mleka, po 2 czubate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy, jajko, żółtko.

  • Składniki na 16 porcji: 5 dag masła, 200 ml mleka, 4 dag świeżych drożdży, 50 dag mąki pszennej, szczypta soli, 12 dag cukru, 3 jajka, 20 dag masy marcepanowej, 25 dag twarożku śmietankowego, 10 dag śmietany kremówki, 3 łyżki proszku budyniowego, 1 słoik (370 ml) kompotu z wiśni, 8 dag cukru pudru, trochę mąki do oprószenia rąk i stolnicy, tłuszcz i mąka do tortownicy

  • Ciasta z jabłkami

    Można je podawać nie tylko tradycyjnie na zimno, ale też na ciepło, pachnące cynamonem.

  • Sernik czekoladowo-korzenny

    Spód:  250 g herbatników korzennych  120 g masła. Masa serowa:  1 kg twarogu z wiaderka  1 szklanka cukru  5 jajek  1 budyń czekoladowy  150 ml kremówki 30 proc. 150 g czekolady gorzkiej płaska łyżka kakao  płaska łyżka przyprawy do piernika  150 ml oleju rzepakowego. Bita śmietana:  200 ml kremówki 30 proc.  łyżka cukru pudru. Dekoracja:  czekoladowe gwiazdki i posypka.

  • Składniki na 12 porcjI 50 dag mąki, 1 op. suszonych drożdży, 5 dag cukru, sól, 200 ml mleka, 1 jajko, 5 łyżek oleju; Na masę: 30 dag truskawek, 20 dag mielonego tłustego twarogu, 1 op. budyniu waniliowego, 3 dag cukru pudru; Oraz: 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 10 dag migdałów pokrojonych w słupki, cukier puder do posypania ciasta, mąka do oprószenia stolnicy

  • Skład na 12 porcji: Ciasto: 3 i 3/4 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 8 jajek, 20 łyżek stopionego masła, 20 łyżek ciepłej wody, 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao. Masa: 2 budynie wiśniowe, 4 szklanki mleka, cukier w ilości podanej na opakowaniu budyniu, 2 kostki masła.

Przepisy na temat: masa budyniowa na ciepło
  • Ciasto z kruszonką i owocami

    Najlepiej smakuje na ciepło!

  • Drezdeńskie Eierschecke z winogronami

    Dresdner Eierschecke to trzywarstwowe ciasto z drożdżową bazą, warstwą serową i budyniową.

  • Kołacz drożdżowy z wiśniami

    Puszysty, słodziutki, a do tego z magiczną niespodzianką. W środku każdej drożdżowej kuleczki ukryta jest masa z migdałów, które zapewniają szczęście i długowieczność!

  • Owocowe smaki lata

    Cieszmy się nimi we własnej kuchni. Oto pyszne placki i bułeczki z owocami, które zapewnią wam błogie chwile niezależnie od pogody.

  • Pyszny obiad z twarogiem i owocami

    ...i podawaj. Naleśniki są znakomite na ciepło, jak i na zimno.  Rumiane kluseczki 1. Podgrzej sok jabłkowy i zalej nim żurawinę. Jabłko umyj i cieniutko obierz. Pokrój na małe kawałeczki(...) odstaw.  2. Kluseczki: twaróg utrzyj z roztrzepanym jajkiem, mąką i kaszą manną. Ucieraj parę minut, by masa zrobiła się gładka. Wymieszaj z esencją śmietankową. Odstaw na 20 minut (przykryj ściereczką...

  • Przysmaki ze śliwkami

    ...imbiru 4 łyżki rumu 1 kg śliwek (np. węgierek) Przygotowanie: 1. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym oraz imbirem i rumem. Kiedy masa maślana będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno(...)) Przygotowanie: 1. Masło utrzyj z cukrem i skórką z cytryny. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno wbij jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi. Sypkie...

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...wlewaj olej, miksując. Pianę wyłóż na ciasto. Wyrównaj i ułóż na niej owoce. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz w 190ºC 30-40 min. Z Małopolski Szarlotka z pianką Znakomita na ciepło, np(...). wybranych leśnych i porzeczek; masa: ●250 g twarożku naturalnego (może być taki, jak na sernik) ●200 g gęstej śmietany 36 proc. ●2-3 łyżki cukru pudru ●pół łyżeczki ekstraktu z wanilii...

  • Wiśniak - pyszne ciasto - przysłała Gosia

    Ciasto biszkoptowe; 4jajka; 1szkl. cukru; 3/4szkl.maki pszennej; 1/4 szkl. maki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka octu.

  • 12 najlepszych przepisów na pączki

    Tradycyjne i zupełnie nietypowe: Pączki po berlińsku, po lwowsku, chorwacku, pączki Mozarta, czekoladowe, marchewkowe i z różą. Wybierz przepis dla siebie! Idealne na Tłusty Czwartek!