• Informacje na temat:

    masa cukrowa do tortu

Artykuły na temat: masa cukrowa do tortu
  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 4 jajka, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g cukru,  ¼ szklanki likieru Amaretto. Krem:  250 g serka mascarpone, 300ml śmietanki kremówki, 1/2 szklanki cukru pudru, 100 g gorzkiej czekolady, 2 szklanki posiekanych orzechów laskowych. Masa cukrowa:  4 łyżeczki żelatyny, 60-70 ml wody, 800 g cukru pudru, 100 g glukozy...

  • Składniki biszkoptu: 4 jajka, szklanka cukru pudru, 4 łyżki oleju lub oliwy, szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, bułka tarta i tłuszcz do formy. Masa makowa: 1,5 szklanki maku, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru , 25 dag margaryny lub masła 80 proc., zapach migdałowy, polewa czekoladowa, migdały, perełki cukrowe, orzechy do dekoracji tortu.

  • ..., przekładam kremem i owocami. 4. Wierzch i boki tortu smaruję kremem. Wstawiam biszkopt przynajmniej na godzinę do lodówki. 5. Rozwałkowuję białą masę cukrową, podsypując ją cukrem pudrem, by nie przyklejała...

  • ...kremu odłóż do dekoracji tortu. 3. Pozostały krem (około 2/3) wymieszaj z kilkoma łyżkami dżemu malinowego. Posmaruj jeden blat. Przykryj drugim biszkoptem. Nałóż resztę kremu malinowego. Przykryj...

  • ...włóż do rękawa cukierniczego i udekoruj brzeg tortu. Na wierzchu rozłóż ozdoby (np. czekoladowe, wafelkowe, opłatkowe lub z masy cukrowej). Tort ponownie schłodź. Przed podaniem możesz ozdobić go...

  • .... suchego patyczka). Przestudź, przekrój na 3 blaty. Ewentualne okruszki odłóż do dekoracji tortu. 4 Serek zmiksuj na krem z pozostałym masłem i cukrem. Odstaw do lodówki na 30 minut. Blaty przekładaj...

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 5 jajek • 5 łyżek cukru • po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej • gotowa masa marcepanowa. Masa cukrowa: 80 dag cukru pudru • 10 dag glukozy w płynie • 4 łyżeczki żelatyny • 30 ml wody • łyżeczka ekstraktu migdałowego • 3 łyżeczki masła.

  • Tort czekoladowy

    Składniki na 12 porcji: 23 dag mąki, 20 dag cukru, 10 dag kakao, 24 dag masła, 5 jajek, 22,5 dag gorzkiej czekolady, 20 dag kwaśnej śmietany, 1/2 laski wanilii, 10 dag mlecznej czekolady, cukrowe kwiatki.

  • ...z kremem śmietanowym. Schładzaj 2 godziny.  Pozostałą śmietanę ubij z drugim cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. 2/3 bitej śmietany posmaruj bok tortu. Marcepan rozwałkuj. Plackiem marcepanowym przykryj...

  • ...jeszcze 2 spody i wystudź. Każdy spód przekrój w poprzek na 2 placki. 2. Krem: przez 6 minut ucieraj w misce 400 g konfitury morelowej z masłem. Kiedy masa będzie puszysta, dołóż 200 g konfitury. Małe(...). Obwiąż satynową wstążką. Cukrowe kwiaty i perełki przyklej do tortu odłożonym lukrem. Dodatkowo: Na płaską foremkę wysyp 500 g cukru. Przykryj folią spożywczą. Dłonią zrób dołki w przykrytym folią...

Przepisy na temat: masa cukrowa do tortu
  • Tort czekoladowy

    Lepszy niż z cukierni.

  • Modne torty? Kolorowe i piętrowe!

    ..., którymi jest oblepiona również, ponieważ wykonane zostały ręcznie z jadalnego papieru" - mówi Stankiewicz. Nagat zauważa, że choć tortu w kształcie dyni - jakże popularnej jesienią - jeszcze nie robiły...

  • Torcik z dynią

    Zaskakująco smaczny.

  • Czas na imprezę

    ...ubijania. Masa powinna zgęstnieć. Morele pokrój na mniejsze kawałki i podgrzewaj na patelni przez 5-7 minut, aż zmiękną. Śmietanę ubij z zimnym mlekiem, dodaj wystudzone morele i żółtka z syropem. Parfait...

Dyskusje na temat: masa cukrowa do tortu
  • Re: Masa Cukrowa

    przenieść na tort posmarowany masą na bazie masła , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki 1.Masa zrobiona z podanych skladników wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30 cm. i jeszcze(...) przestac go dodawac . Duzo zalezy od jakosci cukru pudru . Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy (wg. upodoban) . Wyrabiać aż masa będzie miała

  • masa do tortu

    Czy wie ktoś jak zrobić taką masę do tortu (białą) której używają cukiernicy i nie chodzi mi o masę cukrową, tylko taką, którą się przekłada na zmianę z ciastem. Jak na początku w tym filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=IsrgS9eB1bE Bardzo chciałabym zrobić tort, ale żadne typowe kremy do tortów się nie nadają, bo masa cukrowa się pod nimi rozpływa.

  • Re: masa do tortu

    Nie jestem w 100% pewna, ale wydaje mi się, że ona używa bardzo gęstego kremu maślanego (schłodzony przed nałożeniem). Potem dodatkowo jeszcze chłodzi mocno ciasto przełożone kremem, trzeba to zrobić bo inaczej masa cukrowa nie będzie się trzymać. A na koniec delikatnie oprósza ciasto cukrem pudrem, ale tylko tak przeciera.

  • Re: JAK  ZROBIĆ KREM DO TORTU W BIAŁYM KOLORZE?

    Myśle, że masa cukrowa wizualnie da najlepszy efekt ale po co obkładać tort czyms czego raczej nikt nie zje (no chyba, że ktoś lubi baaardzo sam cukier). Moim zdaniem ładny efekt osiągniesz smarując wierzch tortu bitą śmietana z dodatkiem mascarpone. Dla polepszenia efektu po zastygnięciu masy mogłabyś ewentualnie delikatnie opruszyć ja jakims białym proszkiem typu: cukier puder, zabielacz do

  • Re: JAK  ZROBIĆ KREM DO TORTU W BIAŁYM KOLORZE?

    Chodzi o krem jako taki czy o masę cukrową, którą teraz często w cukierniach pokrywa się torty różnych kształtach? Jeśli o tę masę cukrową, to zajrzyj tutaj: http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/tort-z-masa-cukrowa,24963 i tutaj http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/tort-na-chrzciny,25790 - to są przepisy na torty z takimi masami, może Cię zainspirują. A jeśli wolisz taki

  • torty.

    Szukalam wczoraj rzeczy potrzebnych do"wyprodukowania tortu",ktory jest zdobiony masa cukrowa... Wiem,ze kilku z WAS robi takie torty...chcialam zapytac jakie akcesoria sa mi niezbedne,a bez ktorych sie obejde? Czy ktos ma doswiadczenie z ukladaniem tortow na stelarzu? Z gory dziekuje za pomoc!