• Informacje na temat:

    masa cytrynowa

Artykuły na temat: masa cytrynowa
  • Składniki na 30 sztuk: ciasto: 1 szkl. mąki tortowej, 1 szkl. wody, 12 dag margaryny, 4 duże jajka, 1 łyżeczka drobnego cukru, szczypta soli. Masa cytrynowa: 4 białka, 10 dag cukru pudru, 1 galaretka cytrynowa, 1 szkl. wrzątku, 1/2 szkl. dżemu malinowego, 2 łyżeczki soku malinowego, cukier puder do oprószenia.

  • Lekka tarta cytrynowa

    .... 20 minut, aż masa stężeje. Białka ubij, a gdy zaczną tężeć wsyp cukier, a potem mąkę. Ubijaj, aż uzyskasz sztywną, lśniącą pianę. Za pomocą szprycy wyłóż ją na wierzch tarty. Zapiecz w 160˚C ok. 30

  • ...masło. Do garnka wlej wodę, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i postaw na nim miskę (dno miski nie powinno stykać się z wodą). Całość podgrzewaj (10-15 min) mieszając trzepaczką aż masa...

  • Składniki: • 250 g mąki krupczatki • 200 g cukru pudru • 150 g masła • 2 żółtka. Masa cytrynowa: • słoik kremu cytrynowego • 8-10 cytryn • 1 i 1/2 szklanki cukru • 1/4 szklanki wody • cukier puder do posypania.

  • Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, 6 łyżek cukru pudru, jajko, 15 dag masła, sól . Masa cytrynowa: 250 ml mleka, 3 łyżki cukru, 3 żółtka, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, skórka otarta z 2 cytryn, sok z 2 cytryn, 2 białka, 10 łyżek cukru. Dekoracja: 2 cytryny, 5 łyżek cukru, 100 ml wody.

  • Przepis przysłała Lucyna Grendysa z Łękawicy. Biszkopt: po 2/3 szklanki mąki tortowej i cukru , łyżeczka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka, pół łyżeczki octu, szczypta soli. Masa: 1 litr kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 5 łyżek żelatyny, 3 galaretki cytrynowe, sok z pół cytryny...

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: szklanka mąki pszennej, pół kostki masła, 4 łyżki cukru kryształu, łyżka kakao, żółtko, sól. Masa: 1 kg tłustego, zmielonego twarogu, 6 łyżek cukru, 4 jajka, 2 łyżki masła, sok i skórka otarta z jednej cytryny, łyżka mąki ziemniaczanej. Dekoracja: jedna limonka, galaretka cytrynowa, listki mięty.

  • ...garnka, dodaj skórkę, cukier, mąkę, wodę. Dobrze wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodawaj po kawałeczku masła, mieszając, aż się roztopi. Pojedynczo domieszaj...

  • CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut. 1. Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka, ucierając. Dołożyć skórkę otartą z cytryny. Porcjami na przemian dodawać maślankę oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ucierać jeszcze kilka minut mikserem. 2. Formę z kominkiem posmarować...

  • ...masy. 3. Krem wylej na gorące ciasto. Blachę wstaw ponownie do piekarnika. Piecz ok. 25 minut aż masa się zetnie. Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania...

Przepisy na temat: masa cytrynowa
  • Orzeźwiająca tarta cytrynowa

    Składniki: 250 g mąki krupczatki 200 g cukru pudru 150 g masła 2 żółtka Masa cytrynowa: słoik kremu cytrynowego 8-10 cytryn 1 i 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody(...) rozsmaruj krem cytrynowy, a na nim układaj plasterki cytryny. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu oprósz cukrem pudrem. Nasza rada: tarta cytrynowa doskonale smakuje z gałką cytrynowego...

  • Tarta cytrynowa

    Delikatna i orzeźwiająca.

  • Ucierane ciasto cytrynowe

    Sposób przygotowania 1. Cytrynę dokładnie wyszoruj i sparz, a następnie zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. 2. Mikserem lub ręcznie utrzyj dokładnie masło z cukrem oraz cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, wbij kolejno jajka (po wbiciu każdego chwilę ucieraj). Gdy masa stanie się puszysta, dodaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyń. Na koniec dodaj skórkę i sok...

  • Piegusek z nutą cytrynową

    Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej!

  • Tarta z masą malinową

    Składniki na 12 porcji: Spód: 35 dag mąki 15 dag zimnego masła 10 dag cukru 1 jajko mąka do stolnicy Masa: 60 dag malin 5 dag cukru 1 op. budyniu malinowego 250(...). Spody gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piecz ok. 30 minut. Wystudź. 2. Masa: maliny opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji resztę zmiksuj z cukrem. Wymieszaj...

  • Ciasto: mąka- 2 szklanki; margaryna - 20 dkg; cukier- 0,5 szklanki; żółtka - 2 sztuki; cukier waniliowy - 1 opakowanie; proszek do pieczenia - 1 łyżeczka; spirytus lub ocet- 1 łyżka. Polewa cytrynowa: białka - 3 sztuki; cukier puder - 1,5 szklanki; sok z połowy cytryny; rodzynki, migdały i dowolne owoce kandyzowane do dekoracji.

  • Sernik cytrynowy​

    Składniki: Na ciasto: szklanka mąki, 10 dag zimnego masła, 4 łyżki cukru, łyżka kakao, żółtko, sól Na masę: 4 jajka, 6 łyżek cukru, 1 kg mielonego twarogu, 2 łyżki miękkiego masła, sok i skórka otarta z jednej cytryny, łyżka mąki ziemniaczanej. Do dekoracji: limonka, opakowanie galaretki cytrynowej, listek mięty.

  • Ciasto cytrynowe z jagodami

    Orzeźwiający smak.

  • Tort cytrynowy

    Domowe smakołyki.

Dyskusje na temat: masa cytrynowa
  • Re: Lekka tarta cytrynowa

    Coś jest nie tak z proporcjami masa już jest w piekarniku 40 min i nadal jest płynna

  • Re: Trawa cytrynowa obniża gorączkę

    z elementami fizjologii i biochemii. Masa cennych informacji powszechnie nie znanych. Kiedyś stosowałam diety cud i męczyło mnie jojo. Teraz jest super i nie robię sobie krzywdy tymi wynalazkami i mam

  • Re: Cytrynowa kąpiel

    MASECZKA: 1, lub pol avokado, 1 banan, 1 jajko i troszke oliwy z oliwek, Rozdrobnic i wymieszac avokado i banana najlepiej mikserem dodac jajko i oliwe z oliwek. masa musi miec konsystencje majonezu. mozna dodac troche cytryny. nalozyc na wlosy na 20 minut i umyc glowe. wlosy po tej maseczce przepiekne i miekkie. polecam

  • -

    -

    mleka (wiecej mleka jezeli ma sie prawdziwy twarog sernikowy), 1 budyn waniliowy, rodzynki, skorka pomaranczowa i cytrynowa. Ser, cukier, olej, zoltka zmiksowac. Dodac mleko i budyn. Zmiksowc ponownie. Dodac rodzynki i skorki cytrusowe. Piane ubic z bialek na sztywno i delikatnie wymieszac z masa serowa. Wlac do wysmarowanej maslem i posypanej bulka tarta tortownicy. Piec 45 minut w 180 st. C.