• Informacje na temat:

    masa do ciasta

Artykuły na temat: masa do ciasta
  • Składniki: 150 g drobnego cukru, 2 łyżki miodu, 150 g masła, 2 jajka, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Masa grylażowa: 300 g orzechów włoskich, 80 g drobnego cukru, 120 g masła, 3 łyżki miodu. Krem: 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 500 ml mleka, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego.

  • Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki, pół szklanki cukru pudru, 5 żółtek, 20 dag margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 1 litr śmietany 18-proc., 5 białek, szklanka cukru, 20 dag wiórków kokosowych, 2 budynie waniliowe, łyżka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, słoik konfitury żurawinowej, 10 dag suszonej żurawiny...

  • Ciasto miodowe: 50 dag mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 jajka, 25 dag margaryny, łyżeczka sody, 2 łyżki dowolnego miodu, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa śliwkowa: 1 i 1/2 kostki masła, 20 dag śliwek kalifornijskich i rum do ich namoczenia, 750 ml mleka, 2 budynie waniliowe i łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 2 żółtka, 1 i 1/2 łyżki kakao, gotowa polewa czekoladowa i mielone...

  • Składniki: pół kg mąki, 6 marchewek, łyżeczka proszku do pieczenia, kopiasta łyżeczka sody, 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, łyżka cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki soli, półtorej szklanki cukru, 1/3 szklanki brązowego cukru, 3 duże jajka, po 180 ml oleju i jogurtu naturalnego, 2/3 łyżeczki imbiru. Masa: 20 dag masła, 20 dag cukru pudru, 4 łyżki rumu, półtorej...

  • Sernik: • 1 kg sera 2 razy mielonego • kostka masła • 10 jajek • 1,5 szkl. cukru pudru • ziarenka z laski wanilii • łyżeczka proszku do pieczenia • budyń waniliowy. Ciasto orzechowe: 10 jajek • szkl. cukru pudru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki mąki krupczatki • 10 dag posiekanych orzechów • 20 dag pokrojonych suszonych śliwek. Masa ajerkoniakowa: 3/4 l mleka • 3 żółtka • 2 duże...

  • ...i ubij trzepaczką, aż masa nabierze połysku. Następnie wstaw do lodówki na 1-2 godziny, by zgęstniała. 3. Schłodzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. 6 łyżek kremu odłóż do dekoracji, pozostałym kremem posmaruj pierwszy kawałek ciasta. Drugi kawałek ciasta pokrój na 12 trójkątów. Ułóż je na kremie. Odłożonym kremem udekoruj wierzch ciasta. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 560

  • ...1. Utrzyj 15 dag masła z cukrem waniliowym i 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta(...) śliwkowym. Powidła zagotuj, wlej rozrobiony budyń i sok z cytryny. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Spodni blat ułóż w tortownicy. Rozsmaruj na nim masę śliwkową. Schładzaj godzinę. 3. Żelatynę namocz...

  • Kruszoniak z masą budyniową i wiśniami

    Przygotowanie: Proszek budyniowy wymieszaj z 75 g cukru i 150 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Potem przelej ją do(...) wierzch ciasta. Zobacz także:

  • ...z tortownicy i wystudź. 2. Proszek budyniowy wymieszaj z 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z resztą cukru. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź ją i utrzyj z masłem. Brzoskwinie(...) kropli soku z cytryny, octu albo 1-2 łyżki wody. Pamiętaj też, że wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, zatem jajka wyjmij z lodówki przynajmniej dwie godziny przed pieczeniem...

  • ...1. Zagotuj wodę z masłem oraz szczyptą soli. Do wrzącego płynu wsyp mąkę. Mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wtedy zdejmij ją z ognia(...). Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Płaską blachę z piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Wyciskaj spore rozety ciasta ptysiowego. Zachowaj między nimi dosyć duże...

Zdjęcia na temat: masa do ciasta
Wideo na temat: masa do ciasta
  • Zmysłowe smaki: Mazurek "Snickers"

    Mazurek "Snickers" to słodko-słona propozycja na wielkanocny stół. Kruchy spód, masa czekoladowo-kajmakowa i orzeszki ziemne tworzą interesujące połączenie, do złudzenia przypominające popularny batonik. Wypróbujcie nasz przepis! Mazurek „Snickers” – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub „Zmysłowe smaki” na Facebooku! Zobacz też inne przepisy na świąteczne ciasta

  • Mus z jabłek z kruszonką piernikową

    Jabłka są świetnym owocem deserowym. Restauratorka Beata Kartowicz pokazała w "Dzień Dobry TVN", jak przygotować pyszne i słodkie desery z jabłkami w roli głównej. Na stole pojawiło się jabłkowo-ananasowe crumble, klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, pieczone jabłka nadziewane masą orzechowo-marcepanową oraz szarlotka Le Targ.

Przepisy na temat: masa do ciasta
  • Beztłuszczowe ciasto niedzielne

    ...mleka, 1 łyżkę rumu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Jajka ucieramy z cukrem tak długo, aż masa będzie gładka i nabierze kremowej barwy. Dodajemy(...) przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem: wyjęty z ciasta powinien być suchy. Mus jabłkowy idealnie zastępuje masło w tym przepisie, co powoduje, że ciasto nie jest zbyt kaloryczne. Opcjonalnie można...

  • Ciasta z bakaliami

    ..., oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij ze szczyptą soli, połącz z żółtkami. Stopniowo dodawaj suche składniki. Delikatnie zamieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wlej ją do(...) je kremem. Ponownie zawiń i wstaw na 1 godz. do lodówki. Przygotuj polewę: śmietankę podgrzej, rozpuść w niej czekoladę. Wymieszaj - masa powinna być gładka i błyszcząca. Polej nią ciasto wyjęte...

  • Ciasto orzechowe

    .... Ciasto rozdzielić. Rozsmarować na spodach dwóch tortownic wyłożonych pergaminem.Piec 30 minut w temp. 180 st. Kostkę do pieczenia np. Kasia Ekstra utrzeć z cukrem pudrem oraz kakao. Krążki ciasta przełożyć połową kremu. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić do lodówki. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Pozostałe składniki polewy podgrzewać, aż powstanie gładka masa. Oblać nią...

  • Bez ciasta nie ma Świąt

    Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na domowe pierniczki, które z pieczołowitością przygotowujemy już miesiąc wcześniej… To świąteczne pewniaki! A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności i przygotować ciasta, które...

  • Kruche ciasta z owocami

    .... Następnie rozwałkuj na kształt foremki, wyłóż ją pergaminem i przełóż ciasto. Dociśnij je do dna, ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15 minut w 180 st. C.  2. Masa: owoce oczyść, opłucz, osusz. Miękkie(...) 1. Dzień przed pieczeniem ciasta owoce umyj i osusz, oderwij je z gałązek, przebierz, usuń szypułki. Odłóż 1/2 szkl. do dekoracji. Resztę wrzuć do garnka, podlej odrobiną wody i zagotuj. Gdy puszczą sok...

  • Torcik migdałowy z dwoma masami

    Sposób przygotowania 1. Utrzyj 15 dag masła z cukrem waniliowym i 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do(...) nadwa blaty. Wierzchni placek pokrój na trójkąty. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 dag cukru oraz sokiem śliwkowym. Powidła zagotuj, wlej rozrobiony budyń i sok z cytryny. Gotuj, aż masa zgęstnieje...

  • Ciasto-choinka - efektowne i łatwe

    Zdarza się, że ktoś nigdy nie piekł ciasta na święta, a chciałby w tym roku zabłysnąć przed rodziną. Wówczas może zrobić proste w wykonaniu ciasto-choinkę.

  • Kruche ciasto z galaretką

    Składniki na 10 porcji: 125 g zwykłych herbatników, np. typu petit beurre łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki brązowego cukru 100 g masła Kremowa masa: 250 g twarożku kremowego(...) rozpuści (nie gotuj). Następnie dodaj truskawki i sok cytrynowy. Dobrze ostudzoną, gęstniejącą już galaretkę wraz z owocami wyłóż na schłodzony spód ciasta. Wstaw formę z ciastem do lodówki...

  • Zostało ci ciasto drożdżowe po świętach? Zrób pudding!

    ...konfitury. Posypujemy łyżką płatków migdałowych i łyżką cukru. 5-7 kromek ciasta czy chałki miksujemy z 2 jajkami, szklanką mleka i 1/2 szklanki śmietany. Tą masą zalewamy pieczywo. Posypujemy po wierzchu łyżeczką cukru i pozostawiamy na 10 minut do nasiąknięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. C. Pudding pieczemy przez 30-35 minut, do czasu, aż masa całkowicie się zetnie. (PAP Life) autorka: Dorota...

  • Ciasto marchewkowe

    Ciasto marchewkowe znane było już w… średniowieczu. Jednak dopiero w XX wieku pokochał je cały świat, zwłaszcza mieszkańcy Anglii i USA. Od pewnego czasu jest niezwykle popularne także w Polsce. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować tego przysmaku, to Dzień Ciasta Marchewkowego przypadający 3 lutego jest doskonałą okazją, aby to nadrobić.

Dyskusje na temat: masa do ciasta
  • Zdrowa żywność - przepisy

    piekarnik do temp. 180 st.C. Do dużej miski wsypujemy suche składniki, mieszamy. Wlewamy olej i mleko. Kiedy masa będzie już dokładnie wymieszana (jest dość klejąca), bierzemy po trochu ciasta w ręce

  • Re: Ciasta z jabłkami

    Ostrzezenie: przepis na jablkowe ciasto z masa orzechowa pisal ktos chyba po "jabolu" i to mocno sfermentowanym.

  • Re: Najlepsza masa

    Może jakaś masa będzie Ci odpowiadać,są naprawę godne polecenia http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/masy-do-przekladania-biszkopt-oacute-w-biszk

  • Re: Ciasta z orzechami i makiem

    Dlaczego ta masa makowa jest taka sucha??

  • Re: Najlepsza masa

    ja proponuje mase ze śmietany i startych 3 batonów "Princessa". Dokładny przepis masz http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/princessa-z-jablkami,35847 albo http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/princessa,22413

  • Re: Tajemnice ciasta na pierogi

    Ja pierogi robię tak dwie szklanki mąki daw żółtka łyżka stołowa majonezu i wody tyle żeby powstała plastyczna masa. I nic więcej, a sorki coś do środka jagodki mięsko lub ser.

  • Re: masa mashmallows

    gościu, poszukaj w googlach, są na różnych stronach przepisy na taką masę. Nie jadłam jej nigdy, ale na forach ludzie piszą, że smakuje jak pianki, ale jest jeszcze bardziej słodka (w końcu dodaje się kilo cukru...). Trzeba odważyć się i spróbować :) Ciasta przyozdobione tą masą są śliczne, może kiedyś spróbuję taką zrobić.

  • Re: Figi – doskonały pomysł na dekorację ciasta

    W hiszpanii figi rosna dziko,wlasnie teraz lezy ich masa pod drzewami,za darmo:)

  • Re: Najlepsza masa

    http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/masy-do-przekladania-biszkopt-oacute-w-biszkopcik-oacute-w-krakers-oacute-w-i-herbatnik-oacute-w,29778 to chyba miał być taki link

  • Re: Sposób na idealny biszkopt

    Makowiec na biszkopcie. Masa makowa nie wpadnie do surowego ciasta. Na pergamin wlać gotowaną masę makową a na nią ciasto biszkoptowe. Po upieczeniu wyłożyć do góry dnem.