• Informacje na temat:

    masa do ciasta z orzechow wloskich

Artykuły na temat: masa do ciasta z orzechow wloskich
  • Ciastka z orzechami włoskimi

    ...wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą, za pomocą łyżki, wykładamy dziesięć porcji ciasta. Formujemy ciasteczka i pieczemy 12-15 minut w 180ºC. Zostawiamy na blasze do wystudzenia. 4. Białą czekoladę dzielimy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasteczka smarujemy do połowy ostudzoną czekoladą i odkładamy na duży talerz, żeby masa dobrze zastygła. 5. Ciasteczka idealnie nadają się do...

  • Składniki: 150 g drobnego cukru, 2 łyżki miodu, 150 g masła, 2 jajka, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Masa grylażowa: 300 g orzechów włoskich, 80 g drobnego cukru, 120 g masła, 3 łyżki miodu. Krem: 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 500 ml mleka, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego.

  • ...posmarować pozostałym kremem orzechowym i obsypać odłożonymi okruszkami ciasta. 5. W rondelku rozpuścić cukier z wodą i podgrzewać powoli, aż zacznie się karmelizować. Dodać połówki orzechów i, mieszając(...)°C. Krawędzie placków odciąć tak, żeby powstały koła o śr. 24 cm. Odcięte kawałki ciasta pokruszyć. 3. Masło utrzeć. Ucierając, stopniowo dodawać wystudzoną masę ze skondensowanego mleka. Wmieszać mielone...

  • Skład na 20 porcji: ● 1,5 kg gruszek ● 500 g cukru ● sok z cytryny ● 250 g masła ● 250 g orzechów włoskich ● 7 jaj ● opakowanie cukru waniliowego ● 350 g mąki ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 350 g gorzkiej czekolady ● szczypta soli

  • ...1. Czekoladę pokrusz, włóż do rondelka. Dodaj masło. Wstaw naczynie do garnka z gotującą wodą i rozpuść oba składniki. Wymieszaj i ostudź. 2. Jajka ubij na puszystą masę z cukrem. Zmniejsz obroty miksera, łyżką wkładaj ostudzoną masę czekoladową. Orzechy włoskie grubo posiekaj i wsyp do ciasta. Wymieszaj. 3. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wyrównaj wierzch...

  • .... Następnie przełóż do rondelka, dodaj sok z cytryny. Podgrzewaj przez kilka minut. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Gdy glazura przestygnie i zacznie gęstnieć, posmaruj nią wierzch i boki ciasta...

  • ...ostrym nożem wzdłuż przez środek, pozostawiając nierozciętą górę. Skręć paski ciasta na kształt świderka tak, aby część ciasta z rozcięciem była na górze. Odstaw na ok. 15 min. Wierzch posma ruj...

  • ...całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wsyp orzechy (włoskie można posiekać na mniejsze kawałki). Masę orzechowo-karmelową natychmiast nałóż na wystudzone ciasteczka. Odłóż do stężenia. Posiekaną...

  • Składniki Ciasto: 3 pomarańcze, 15 jajek, 15 łyżek bułki tartej, 6 łyżek mąki, po półtorej szklanki cukru i mielonych orzechów włoskich, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao. Masa: 3 jajka, po 5 łyżek cukru i mielonych orzechów, 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, 30 dag masła...

  • Składniki na 8 porcji: 50 dag orzechów włoskich, 3 łyżeczki mielonego cynamonu, 50 dag bardzo drobnego cukru, 1 i 1/4 kostki masła, 50 dag ciasta filo (gotowe, w płatach), skórka starta z 1 pomarańczy (bez białej, gorzkiej warstwy), 3 goździki, 1 laska cynamonu, pół szklanki ciekłego miodu, 2 łyżki wody różanej.

Przepisy na temat: masa do ciasta z orzechow wloskich
  • Ciasto marchewkowe

    Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry i trzemy na tarce z drobnymi oczkami.

  • Na Walentynki zakochaj się w orzechach

    W orzechach nie trudno się zakochać. Dlaczego? Bo są znakomitym dodatkiem do potraw słodkich i wytrawnych oraz przekąską odpowiednią o każdej porze dnia. Latem warto wdać się z nimi w romans i mieć je pod ręką w czasie wakacyjnych wycieczek. Natomiast zima to idealny okres na rozkwit orzechowej miłości. Pożywne orzechy nie tylko dostarczą energii, uzupełnią niedobór witamin i minerałów, ale także...

  • Ciasto cukiniowe - nowa "warzywna" słodycz

    Orzechowe ciasto cukiniowe, bardzo delikatne i miękkie, dzięki dodatkowi cukinii ma szansę pokonać ulubione przez wielu, ciasto marchewkowe. Wyjątkowy aromat i smak uzyskamy dodając kardamon i cynamon.

  • Na jesienne smutki - ciasto marchewkowe

    Przepis na ciasto marchewkowe zaczerpnęliśmy z książki Katarzyny Meller "W kuchni Mamy i córki". Do przyrządzenia ciasta marchewkowego potrzebujemy: 400 g marchwi, 4 jajka, 3/4 szklanki oleju słonecznikowego, 150 g mąki pszennej, 150 g cukru brązowego, 100 g orzechów włoskich, 100 g migdałów mielonych, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody, 3/4 łyżeczki soli, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę...

  • Pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami

    ...czasie śliwki dokładnie odsączamy. Orzechy siekamy i mieszamy z miodem. Masa powinna być gęsta, więc miód najlepiej dodawać stopniowo. Do masy dodajemy śliwki i całość mieszamy. 2. Przygotowujemy ciasto(...). Wkładamy do miseczki na 15 minut aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła. Układamy masę po środku ciasta pierogowego...

  • Ciasta bezowe - wybierz ulubione!

    ...°C, zmniejsz temperaturę do 130°C, piecz 40 minut. Udekoruj limonką i melonem. Ciasto orzechowo - czekoladowe Składniki: Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny...

  • Ciasto jogurtowe z bananami

    Zasmakuje każdemu!

  • ​Multicooker: Ciasto marchewkowe

    Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 55 minut. Program: bake. Porcji: 12.

  • Dwukolorowa baba wielkanocna

    ...sok z cytryny. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do miski z masą. 2. Jajka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, dodajemy posiekane orzechy włoskie. Bardzo delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/3 ciasta i mieszamy je z kakao. Przy przelewaniu ciasta do formy, pamiętajmy aby robić to na przemian: raz ciasto ciemne, raz jasne. Widelcem robimy zygzaki...