• Informacje na temat:

    masa do figurek

Artykuły na temat: masa do figurek
  • SKŁADNIKI: 275 g mrożonego kruchego ciasta • 1/2 szklanki kremówki • 50 g gorzkiej czekolady • 2 łyżki nutelli • 20 g masła • kakao do posypania • masa marcepanowa na figurki.

  • Składniki na 6 porcji: 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego francuskiego ciasta, 10 dag miękkiego masła, 10 dag mielonych migdałów, 10 dag cukru, 1 jajko, 1 żółtko do posmarowania ciasta, porcelanowa figurka króla, cały migdał albo suche ziarenko fasoli.

  • Potrzebne są:  1 kg mąki  50 dkg cukru pudru  40 dkg miodu  20 dkg masła  4 jaja  4 łyżeczki sody  6 łyżek przyprawy do piernika  4 łyżeczki kakao  2 białka jaja  szablony figurek  nóż do pizzy...

  • Składniki na 16 porcji. Na blaty: 20 dag cukru, 25 dag masła, szczypta soli, 2 szkl. mąki pszennej, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 ml maślanki. Do przełożenia: 70 dag konfitury malinowej, 6 łyżek nalewki z malin, po 20 dag mielonego twarogu i śmietany kremówki, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 3 czubate łyżeczki żelatyny, 3 łyżki gotowej masy makowej. Do dekoracji: 45 dag masy marcepanowej, słodkie (np. marcepanowe) figurki.

  • Galette des rois - ciasto na święto Trzech Króli

    To ciasto z migdałowym nadzieniem jest we Francji tradycyjnie podawane w czasie święta Trzech Króli. Wewnątrz ciasta ukryta jest figurka "la feve" - kto trafi na kawałek z taką zawartością, zostaje królem lub królową wieczoru, a pomyślność ma zapewnioną na cały rok.

  • Składniki na 10 porcji. Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej • 3/4 szklanki cukru • 4 jajka • 3/4 szklanki słabej herbaty. Krem: brzoskwinie z puszki • 25 dag śmietany 30 proc. • 30 dag serka mascarpone • 2 łyżki cukru pudru z wanilią. Dekoracja: 40 dag masy marcepanowej • 12 dag cukru pudru • 3 cukrowe mikołaje • 2 cukrowe choinki • migdały w słupkach.

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 10 dag cukru, 10 dag gorzkiej czekolady, 10 dag masła, 10 dag mąki tortowej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 jajka, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 1 łyżka kawy mielonej, 1 łyżka mleka, 1 gotowa polewa o smaku białej czekolady. Krem: 2 szklanki mleka, 12 dag cukru,2 torebki budyniu waniliowego, 30 dag masła, 10 dag mielonych orzechów laskowych, 50 ml rumu

  • Składniki: 50 dag masła, 45 dag cukru, 9 jajek, 70 dag mąki pszennej,1 i 1/2 op. proszku do pieczenia, 10-12 łyżek + 750 ml mleka, 3 op. budyniu śmietankowego, 7 łyżek kawy cappuccino w proszku (może być waniliowa albo orzechowa), 10 dag kremu nugatowego, tłuszcz i tarta bułka do tortownicy

  • Składniki: 10 dag migdałów, 20 dag cukru pudru, 15 dag mleka w proszku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju, czerwony barwnik spożywczy, czekolada, ryż preparowany.

  • ..., dodaj więcej cukru pudru. Z papieru do pieczenia zrób rożek, odetnij końcówkę (musi być bardzo mała) i dekoruj pierniczki, podkreślając kontury figurek, rysując twarze. Lukier zastyga niemal od razu...

Przepisy na temat: masa do figurek
  • Piernikowe figurki

    Sposób przygotowania 1. Obie mąki przesiej do miseczki. Miód lipowy i gryczany podgrzej, wlej do mąki. Dodaj cukier, sodę i przyprawę, przemieszaj. Kiedy masa przestygnie, dołóż masło i wbij jajko.  2. Ciasto zagniataj, powoli dolewając mleko. Wlej go tylko tyle, aby ciasto pozostało twarde i elastyczne. Ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj. Z placków wytnij ciastka. Rozłóż je na blachach...

  • Na święto Trzech Króli przygotuj galette des rois

    Tradycyjnie we Francji na święto Trzech Króli pieczone jest i podawane ciasto o nazwie galette des rois. To okrągły placek z ciasta francuskiego, najczęściej z masą migdałową. W środku ukryte jest ziarnko bobu lub figurka.

  • Galette des rois, czyli ciasto na Trzech Króli

    Na święto Trzech Króli we Francji tradycyjnie wypieka się i zjada galette des rois. Jest to okrągły placek z ciasta francuskiego, przełożony masą migdałową. Zabawa tkwi w poszukiwaniu całego migdała, ukrytego w cieście.

  • Galette des rois - ciasto na Trzech Króli

    Każdego roku z okazji Objawienia Pańskiego, czyli święta Trzech Króli, 6 stycznia, francuscy cukiernicy przygotowują galette des Rois, czyli ciasto z masą migdałową, w którym ukryty jest "migdał".

  • Galette des rois - ciasto na święto Trzech Króli

    To ciasto z migdałowym nadzieniem jest we Francji tradycyjnie podawane w czasie święta Trzech Króli. Wewnątrz ciasta ukryta jest figurka "la feve" - kto trafi na kawałek z taką zawartością, zostaje królem lub królową wieczoru, a pomyślność ma zapewnioną na cały rok.

  • Szwajcarskie ciasto Trzech Króli

    Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze 20 minut, by rozmarzło. Masło utrzyj z cukrem oraz jajkiem. Domieszaj...

  • Lukrowa plastelina

    ...1. Zalej 4 łyżeczki żelatyny odrobiną wody, namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Dodaj do niej 10 dag glukozy i 3 łyżeczki masła. Podgrzewaj na małym płomieniu, aż składniki się połączą. 2. Zdejmij, przestudź i zagnieć, dosypując porcjami 75-80 dag cukru pudru. Kiedy masa będzie już elastyczna, możesz z niej przygotować ozdoby - kwiatki, figurki, słodkie jajeczka. Będą one...

  • Jak wykonać dekorację z czekolady

    Czekolada nie tylko doskonale smakuje, ale jest też wspaniałym plastycznym materiałem. Można z niej wyczarować prawdziwe cudeńka. Wystarczy zrobić... plastyczną czekoladę