• Informacje na temat:

    masa do mazurka

Artykuły na temat: masa do mazurka
  • Spód: ok. 50 dag kruchego ciasta, szkl. gęstej marmolady wiśniowej, 2 łyżki likieru wiśniowego. Dekoracja: 40 dag białej masy marcepanowej i barwniki w żelu lub masa marcepanowa w kilku kolorach, płatki migdałowe.

  • ..., 2 żółtka, 1 łyżka śmietany. Masa kajmakowa: mleko skondensowane. Przygotowanie: Przygotuj ciasto kruche według przepisu na górze w kółku. Rozwałkuj ciasto (niewielką część odłóż na boki mazurka) na(...) i rozłóż na blasze. Piecz w temp. 220 stopni C ok. 25 minut. Śmietankę wlej do garnka i, cały czas mieszając, podgrzej. Dodaj pokruszoną czekoladę – masa powinna być płynna. Odstaw do wystudzenia...

  • Na grubość palca Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez jajek. Ale też bez mazurka – zazwyczaj kruchego ciasta (choć może być...

  • Błyskawiczny mazurek

    ...kremem. Na waflach ułóż deseczkę i niewielki garnek z wodą. Odstaw na godzinę. Po tym czasie wierzch mazurka posmaruj odłożonym kremem. 2/3 marcepanu rozwałkuj, plackiem przykryj ciasto. Resztę masy ufarbuj na różne kolory, wytnij dekoracje. Ozdób nimi wierzch mazurka. Superrady ●Mazurek przygotujesz jeszcze szybciej, jeśli wafle przełożysz dżemem, np...

  • Składniki na ciasto: 40 dag mąki, 4 łyżki cukru pudru, 20 dag margaryny, jajko, 2 żółtka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 4 duże jabłka, pół galaretki cytrynowej. Masa czekoladowa: półtorej tabliczki czekolady deserowej, pół galaretki cytrynowej, łyżka śmietany 18-proc., 7 dag masła. Ponadto: płatki migdałowe, żurawina, kawałek białej czekolady.

  • Mazurek makowo-migdałowy

    Składniki: Ciasto Składniki: 25 dag mąki, 25 dag masła, 5 łyżek cukru pudru, 3 żółtka ugotowane na twardo. Masa: 20 dag maku, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka bułki tartej, 1/2 szklanki cukru(...) lub polewą czekoladową. Nasza rada: Wierzch makowego mazurka warto suto posypać smażoną skórką pomarańczową (wiórkami lub pokrojoną w kosteczkę).

  • ...widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Brzegi mazurka posyp resztą posiekanych owoców. Mazurek z czekoladą - tańsza wersja Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki; 1/2 szklanki cukru pudru ; kostka(...) mleko w proszku rozrobione odrobiną wody i cukier, podgrzewaj mieszając. Gdy masa będzie jednolita i gęsta, do połowy dodaj kakao. Ciasto posyp rodzynkami. Wylej na nie pasy obu polew i rozprowadź...

  • Mazurki lukrowane  z masą kokosową

    ...1 Mąkę zagnieć z masłem, 3 żółtkami, cukrem i kwaśną śmietaną. Dwie foremki wyłóż pergaminem. Spody wylep 2/3 ciasta. Z pozostałego ciasta zrób wałeczki. Przyklej go wokół placków. Posmaruj 4. żółtkiem. Piecz 20 min w 180°C. 2 Masa: śmietanę zagotuj z cukrem. Dodaj wiórki i likier. Gotuj, do zgęstnienia (ok. 5 minut). Ciepłą masę rozsmaruj na spodach. Wierzchy posmaruj lukrem i udekoruj...

  • Orzechowy mazurek z masą krówkową

    ...st. Piecz na złoty kolor około 15 minut. Polewa: masę krówkową wymieszaj z orzechami. Rozsmaruj na spodzie mazurka. Na wierzchu zrób ozdobne bazie ze stopionej polewy czekoladowej i pralinek.

  • Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia l 20 dag masła l 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek, dżem porze czkowy. Masa: pół szklanki cukru, 5 białek, 2 szklanki orzechów mielonych, 2 łyżki bułki tartej. Dekoracja: pół kostki masła, pół szklanki cukru pudru, łyżka mleka, sok z pół cytryny, aromat waniliowy, łyżka masy krówkowej, łyżka kakao...

Wideo na temat: masa do mazurka
  • Zmysłowe smaki: Mazurek "Snickers"

    Mazurek "Snickers" to słodko-słona propozycja na wielkanocny stół. Kruchy spód, masa czekoladowo-kajmakowa i orzeszki ziemne tworzą interesujące połączenie, do złudzenia przypominające popularny batonik. Wypróbujcie nasz przepis! Mazurek „Snickers” – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub „Zmysłowe smaki” na Facebooku! Zobacz też inne przepisy na świąteczne ciasta

Przepisy na temat: masa do mazurka
  • Anna Lewandowska piecze mazurka

    ...kokosowy. Składniki: ciasto, 5 jajek, 2 łyżki oleju kokosowego, 10 łyżek mąki kokosowej, szczypta wanilii i szczypta soli. Masa czekoladowa: 8 daktyli, 150 ml śmietany ryżowej, łyżeczka masła klarowanego...

  • Wielkanocny mazurek bez mąki pszennej

    Sposób przygotowania Składniki ciasta mieszamy i zagniatamy. Gotową masę wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.  Do zagotowanego mleka kokosowego dodajemy masło orzechowe, ksylitol i sól, całość gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzoną  masę przekładamy na upieczone ciasto, mazurka dekorujemy ulubionymi...

  • Mazurek

    Z kajmakiem i baziami.

  • Wielkanocny mazurek

    Mazurek to tradycyjne wielkanocny wypiek, przygotowany na bazie kruchego ciasta, masy kajmakowej i dużej ilości bakalii. Tradycyjne mazurki wypieka się w różnych formach i kształtach. Mogą być owalne lub kwadratowe, te najbardziej popularne – prostokątne z masą z orzechów włoskich, nazywane są mazurkami orzechowymi i pochodzą z Kujaw.

  • Tradycyjny mazurek

    Klasyka na wielkanocnym stole.

  • Mazurek po wegańsku

    ...mało przypominający mazurkowe nadzienie" - podkreśla. A teraz główna instrukcja dotycząca przygotowania wegańskiego mazurka. Orzechy pekan i daktyle zmiksować razem z dwiema szczyptami soli na jednolitą(...) kokosa oraz skórką z 1 pomarańczy. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. W wersji dla dorosłych można dodać do masy czekoladowej troszkę rumu. Termin trwałości wegańskiego mazurka to 7 dni...

  • Bezglutenowy mazurek kawowy

    Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, w czasie świątecznym wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu

  • Mazurek bajaderkowy z migdałami

    ...rozsmaruj na spodzie. Odstaw na 12 godzin. Przed podaniem oblej polewą czekoladową i udekoruj według uznania. Wersja odchudzona Masę do mazurka zrób na bazie jogurtu: namocz 6-7 łyżeczek żelatyny...

  • M jak mazurek z bakaliami

    Przygotuj go na święta!

  • Mazurek pomarańczowy

    Składniki: Kruchy spód: - 20 dag mąki, - 10 dag masła, - 5 łyżek cukru pudru, Masa: - pojemniczek 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, - słoik dżemu pomarańczowego, - żółtko(...). C i upiec na złoto. Dżem przełożyć do garnuszka, dodać skórkę pomarańczową i mieszać podgrzewając. Ciepłą, półpłynną masą, napełnić środek mazurka. Pozostawić do ostygnięcia.