• Informacje na temat:

    masa do rolady ciasto

Artykuły na temat: masa do rolady ciasto
  • ...połącz z sypkimi składnikami. Ostrożnie domieszaj pianę z białek. Ciasto przelej do tortownicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 40 minut. Upieczony biszkopt wyjmij z tortownicy i wystudź. 2. Proszek budyniowy wymieszaj z 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z resztą cukru. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź ją i utrzyj z masłem. Brzoskwinie...

  • .... 2. Ciasto rozsmaruj na dużej prostokątnej blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. 3. Jeszcze ciepły biszkopt przełóż na bawełnianą ściereczkę posypaną cukrem i wszystko razem zwiń w roladę (zaczynając od dłuższego brzegu biszkopta). Pozostaw, by ciasto dobrze ostygło. 4. Puszkę z masą krówkową otwórz i wstaw do garnka z gorącą wodą (powinna...

  • Składniki: Ciasto 5 jajek, 1/2 szklanki drobnego cukru, 6 łyżek kakao, 2/3 szklanki mąki tortowej, tłuszcz do posmarowania papieru do pieczenia. Masa: 25 dag serka(...). Bardzo delikatnie mieszaj, żeby ciasto nie opadło. Wylej je na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem. Piecz w 170°C około 25-30 min, do efektu tzw. suchego patyczka. Biszkopt od razu wyjmij...

  • Składniki na 12 porcji: 1 duża puszka (lub 2 małe) gotowej masy krówkowej, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszane z 2 łyżkami gorącej wody, 6 żółtek, 4 białka, 1/2 szkl. cukru pudru, 7 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 op. cukru waniliowego , 3 łyżki cukru (kryształu) do posypania ściereczki, czekoladowe ozdoby do dekoracji rolady.

  • ...i 80 g cukru. Resztę mleka zagotuj i wlej rozrobiony budyń. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Budyń przelej do miseczki i odstaw do wystudzenia. Jajka rozbij, oddziel żółtka(...) i proszek do pieczenia. Ciasto wymieszaj, rozsmaruj na blasze i piecz 15 minut w temperaturze 175 °C. Przełóż na zwilżoną ściereczkę, zwiń i odłóż na 30 minut. Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, rozpuść...

  • ...połącz z masą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto, tak by miało kształt prostokąta. Piecz w 180°C. Zdejmij z blachy i ostudź. Cukier rozpuść w niewielkiej ilości wody i gotuj, aż osiągnie 121°C. Żółtka zmiksuj, dodając stopniowo gorący cukier z wodą. Miksuj, aż masa będzie biała. Dołóż masło i dalej miksuj. Dodaj pastę pralinową (2-4 łyżki w zależności od intensywności smaku...

  • Rolada śmietanowo-bananowa

    Ciasto na niedzielę.

  • ...1. Do ugotowanych i zmielonych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, jaja i oliwę. Doprawić dość mocno do smaku i dokładnie wyrobić ciasto. 2. Kapustę ugotować, odcisnąć i pokroić. Marchew obrać, zetrzeć na tarce, cebulę pokroić, zeszklić. Dusić wszystko, doprawić do smaku. 3. Masę ziemniaczaną uformować w prostokąt. Ułożyć farsz, zwinąć w roladę...

  • ...koniec, delikatnie mieszając, stopniowo dosypuj suche składniki. Ciasto przelej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 min w temp. 160°C. Jesz cze ciepłe posyp z wierzchu cukrem pudrem, przykryj ściereczką i odwróć papierem do góry. Delikatnie zdejmij papier, ciasto zwiń w roladę. 2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, zmiksuj...

  • Trójkolorowa rolada

    Prezentujemy pyszny, wiosenny przepis na ciasto.

Przepisy na temat: masa do rolady ciasto
  • Rolada bezowa z masą borówkową

    .... Ciasto ponownie zwiń. Roladę schładzaj 2 godziny. Oprósz cukrem pudrem. Udekoruj, np. wiórkami białej czekolady. 

  • Bez ciasta nie ma Świąt

    Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na(...) nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować? Jak to zrobić? Wystarczy dodać do nich bakalie: suszone owoce i chrupiące orzechy nadadzą ciastom doskonałego smaku...

  • Rolada truskawkowa

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 1/2 szkl. cukru i ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na płaskiej blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w 200 st. C. Po wyjęciu biszkopt prze- łóż na ściereczkę. Usuń papier, zwiń razem ze...

  • Chrupiąca rolada

    ...rozprowadź na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w 180 st. C przez 10-12 minut. Ciasto przykryj ściereczką, odwróć i zdejmij pergamin. Zroluj je ze ściereczką i zostaw, by ostygło.  2. Krokant i krem(...) podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Ciasto rozwiń, posyp krokantem i posmaruj kremem. Zwiń. Posmaruj polewą, udekoruj...

  • Rolada kakaowo-śmietanowa

    Lekkie i delikatne ciasto...

  • Rolada czekoladowa

    Ciasto znane jako bożonarodzeniowa kłoda lub polano...

  • Rolada kakaowa z truskawkami

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij. Dodaj cukier, żółtka. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek. Przesiej do masy. Dodaj startą czekoladę i połącz z masą. Wylej ją na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temp. 180°C.  2. Ciasto zwiń w ściereczkę. Część truskawek pokrój, część zmiksuj. Śmietanę ubij z cukrem. Dodaj serek i mus truskawkowy. Dodaj kawałki truskawek. Roladę rozwiń...

  • Rolada biszkoptowa

    ...desce rozłóż lnianą ścierkę, posyp ją przesianym cukrem pudrem. Formę ułóż do góry dnem, wyłóż ciasto na ścierkę, usuń papier. Zwiń je wraz ze ścierką w roladę wzdłuż dłuższego boku, odstaw do...

  • Rolada czekoladowa z malinami

    ...z żółtkami. Obie mąki połącz  z proszkiem oraz kakao. Wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.  2. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz ok. 15 minut. Biszkopt od razu po wyjęciu z piekarnika przełóż na ściereczkę. Gorące ciasto zwiń (wraz ze ściereczką). Dobrze wystudź.  3. Żelatynę namocz  w zimnej wodzie, odstaw...

  • Rolada makowa z malinami

    Ciasto smakiem jest zawsze idealnym pomysłem na święta!

Dyskusje na temat: masa do rolady ciasto
  • Re: Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :)

    drożdżowego. Tego samego z którego robię makowce. Dzięki temu masa zlepia się z ciastem i nie odstaje. Nie zawijam makowców w papier po uformowaniu. Gdy się piecze właśnie takie "rolady" to musi być wolna przestrzeń między papierem a ciastem. Inaczej to ciasto "wylezie" z papieru. "Rolady" makowe ułożone na blasze, po wyrośnięciu nacinam wzdłuż do drugiej warstwy ciasta (a zwykle jest ich kilka, bo ciasto