• Informacje na temat:

    masa galaretkowa do ciast

Artykuły na temat: masa galaretkowa do ciast
  • Ciasto: 6 jajek, 2 i pół szklanki oraz 2 łyżki mąki, półtorej szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki wody gazowa nej, 3/4 szklanki oleju, 2 łyże czki kakao. Masa: szklanka truskawek, pół litra kremówki, 2-3 łyżki żelatyny, 10 dag cukru pudru. Ponadto: 2 galaretki truskawkowe, 2 szklanki truskawek.

  • ..., szklanka śmietany kremówki, 3 łyżeczki żelatyny, żelki, biszkopty Przygotowanie: Biszkopt: ubij białka, dodaj resztę składników. Upiecz ciasto. Ostudź je w tortownicy. Masa I: ubij na sztywno śmietanę(...) Biszkopt: 4 jajka, po pół szkl. cukru i mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa: szkl. śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, galaretka pomarańczowa. Masa II...

  • ...1. Schłodzoną margarynę posiekaj z mąką. Dodaj cukier puder, żółtka i śmietanę, wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą, włóż na 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek lekko natłuść, wylep ciastem. Piecz 20 min w 180°C. 2. Nadzienie: sok z pomarańczy zagotuj. Wsyp galaretkę, dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Masą...

  • Tarta z truskawkami i borówkami

    Przygotowanie ciasta: Mąkę i cukier puder wsypujemy do misy. Tłuszcz kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki i cukru. Delikatnie wcieramy palcami tłuszcz, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Całość należy skropić wodą (2-3 łyżeczki) i delikatnie ugnieść, aż ciasto zacznie tworzyć jednolitą bryłę. Przekładamy je na powierzchnie lekko posypaną mąką i delikatnie ściskamy palcami...