• Informacje na temat:

    masa kakaowa z dżemem

Artykuły na temat: masa kakaowa z dżemem
  • Przygotowanie: Czekoladę rozpuść. Gdy nieco wystygnie, dodaj żółtka, tarte orzechy i zmiksuj. Ubij białka z cukrem na sztywno. Połowę dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj. Masę wlej do reszty białek, delikatnie wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na blasze i piecz 15 min w 180°C. Zagotuj śmietanę z cukrem i kakao. Gdy wystygnie, ubij ją na sztywno. Posmaruj ciasto dżemem i bitą...

  • Składniki na 12 porcji: 2 jajka, 2 żółtka, kostka masła, 20 dag cukru pudru, mały kubek jogurtu naturalnego, 25 dag mąki, 4 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do formy. Nadzienie: 10 dag dżemu malinowego, 40 dag rabarbaru, 20 g drobnego cukru. Piana z białek: 2 białka, 60 g drobnego cukru, łyżka soku z cytryny.

  • Składniki: pół kostki margaryny, 2 łyżki miodu, 4 jajka, pół szklanki cukru, słoik dżemu brzoskwiniowego, 3 szklanki mąki, półtorej łyżki, kakao, łyżka sody oczyszczonej, opakowanie przyprawy do pierników, pół szklanki mleka. Polewa: łyżeczka żelatyny, 6 dag masła, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 3 łyżki kakao.

  • Składniki na 10 porcji: herbatniki kakaowe (200 g), 4 łyżki marmolady z czarnej porzeczki, pół kostki masła, Nadzienie: 40 dag twarogu, 25 dag kwaśnej śmietany, 3 żółtka, sok i skórka z 1/2 cytryny, 10 dag cukru, cukier wanilinowy, brzoskwinie z puszki, 10 dag mieszanki orzechów, 10 dag cukru, 2 łyżki miodu

  • Składniki: 20 dag ciastek kakaowych, dżem, 10 dag masła, 40 dag sera, 25 dag ricotty, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 5 dag kaszy manny, cytryna,3 żółtka, 20 dag mandarynek w zalewie,10 dag orzechów, miód

  • Składniki na 12 porcji: 20 dag ciastek kakaowych, dżem, 10 dag masła, 40 dag sera, 25 dag ricotty, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 5 dag kaszy manny, cytryna, 3 żółtka, 20 dag mandarynek w zalewie, 10 dag orzechów, miód, dżem

  • Składniki ciasta: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, łyżka kakao, 2 łyżki mielonej kawy, łyżeczka proszku. Krem budyniowy: 500 ml mleka, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 20 dag margaryny, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej. Krem śmietanowy: 500 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 5 łyżek kawy cappucino, galaretka cytrynowa. Ponadto: 50 sztuk herbatników, 9 łyżek dżemu porzeczkowego, puszka karmelu o smaku kakaowym.

  • Biszkopt: białka ubij z cuk rem. Dodaj żółtka, olej i wodę, wsyp przesianą mąkę z proszkiem, połącz. Ciasto wlej do tortownicy o śr. 25 cm. Piecz 20 min w temp. 180°C. Ostudź. Krem: żelatynę namocz w zimnej wodzie. Podgrzej, rozpuść. Mascarpone utrzyj z likierem. Dodaj stopioną czekoladę i żelatynę, połącz. Biszkopt posmaruj dżemem, wyłóż masę adwokatową. Chłodź 4-5 godz. Kremówkę ubij...

  • ...wlewamy do masy serowej, mieszamy. 4. Na kruchy spód wykładamy konfiturę. Na niej rozsmarowujemy ser. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, po czym dekorujemy według uznania dżemem, konfiturą...

  • Sernik z fantazją

    W dobrym towarzystwie sernik staje się jeszcze smaczniejszy. Skosztuj, a nie zapomnisz tego smaku!

Przepisy na temat: masa kakaowa z dżemem
  • Pomysły na gruszkę. Smaczne i proste

    Gruszki to owoce, który potrafią nadać wielu potrawom nieoczywistego smaku i aromatu. W trwającym na nie sezonie warto zrobić dżem, czy upiec aromatyczne ciasto. Ale gruszki można też wykorzystać do odważniejszych kulinarnych zestawień. Oto nasze propozycje!

  • ...samej blachy w której się piekło. Wyłożyć częścią budyniu, posmarować tę masę dżemem, najlepiej z czarnej porzeczki, położyć biały biszkopt (nie przekrawać na pół), lekko przycisnąć. Posmarować biały biszkopt dżemem, wyłożyć pozostałą część budyniu, położyć ciemny biszkopt, przycisnąć deską do krojenia, wstawić do lodówki. Gdy wystygnie polać polewą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi lub drobnymi...