• Informacje na temat:

    masa makowa co dołożyc

Artykuły na temat: masa makowa co dołożyc
  • Składniki na 8 porcji: 60 dag suchego maku, 1 op. (40 dag) grubego makaronu (np. wstążki albo łazanki), 40 dag bakalii: orzechów włoskich, laskowych, rodzynek, suszonych moreli, daktyli, śliwek oraz skórek cytrusów smażonych w cukrze, 2/3 kostki (15 dag) masła, po 2/3 szklanki miodu i mleka, 1 torebka cukru waniliowego, 1 buteleczka migdałowego zapachu do ciasta, cukier do smaku, suszone morele do dekoracji

  • Składniki na 24-26 porcji: 40 dag mąki pszennej, po 3 łyżki cukru i cukru waniliowego, 5 dag drożdży, 25 dag masła, 3 żółtka, 1 jajko, 1 szkl. gęstej śmietany (w temp. pokojowej). Masa: 50 dag maku, 1/2 l mleka, 2 dag drożdży, 2 jajka, 15 dag cukru pudru, 3 łyżki miodu, 10 dag rodzynek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej; dekoracja: owoce kandyzowane, 1 szkl. cukru pudru, 2-3 łyżki wrzątku.

  • ...rozwałkuj i wytnij wąskie paseczki. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 40-50 minut. Idealna masa makowa •Kupując mak, rozetrzyj(...) i włóż do lodówki na 30 minut. 2. Nadzienie: białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj z mąką. Masę kajmakową podgrzej i lekko ciepłą połącz z masą makową. Domieszaj esencję. Gdy masa przestygnie...

  • Składniki na 15 porcji: 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mleka, 4 dag świeżych drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, 10 dag masła, 1/2 szkl. cukru, 1 puszka masy makowej (bez bakalii) q1 łyżka drobno startej skórki z cytryny, 1/2 szkl. sparzonych i osączonych rodzynek, 1/2 szkl. orzechów laskowych, tłuszcz do formy.

  • Składniki: ciasto: 25 dag mąki, pół kostki masła, 2 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru pudru, żółtko, 3 łyżki śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa makowa: 30 dag maku, pół kostki masła, 3 jajka, 25 dag cukru pudru, 3 łyżki bułki tartej, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 75 dag twarogu, 30 dag cukru pudru, 3/4 kostki masła, 4 jajka, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do...

  • Składniki na ciasto kakaowe: 2 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao, ¾ szklanki cukru, ½ kostki masła, 3 łyżki śmietany, 2 jajka i 2 żółtka. Na masę makową: 20 dag maku, 2 szklanki mleka, ¼ kostki masła, ½ szklanki cukru, 2 jajka, łyżka śmietany, 5 dag rodzynek . Na masę twarogową: 70 dag twarogu, ¼ kostki masła, 3 jaja, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki śmietany, gotowa polewa czekoladowa.

  • Składniki na 24 porcje. Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. mleka, 4 łyżki masła, 2 dag świeżych drożdży, 1 jajko, 2 żółtka, 1 op. cukru waniliowego. Masa: 40 dag maku, 15 dag masła, 4 łyżki miodu wielokwiatowego, 1/2 szkl. cukru, 2 białka, 4 łyżki rodzynek, 2 dag migdałów bez skórki (blanszowanych), 5 dag orzechów laskowych bez skórki, 5 dag kandyzowanej skórki...

  • Makowiec z rodzynkami

    Składniki na 24 porcje. Ciasto: 3 szkl. mąki, pół szkl. cukru, pół szkl. mleka, 4 łyżki masła, 2 dag drożdży, 1 jajko , 2 żółtka, 1 op. cukru waniliowego. Masa: 40 dag maku,15 dag masła, 4 łyżki miodu, pół szkl. cukru, 2 białka, 4 łyżki rodzynek, 10 dag mielonych migdałów, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej.

  • Składniki na 20 porcji: ● kilogram mąki ● 10 dag drożdży ● 1,5 szklanki mleka ● 35 dag masła ● 30 dag cukru ● 2 jajka ● 4 żółtka ● cukier waniliowy ● sól ● skórka otarta z cytryny. Masa: pół kg maku ● 30 dag cukru ● 4 ubite białka ● 5 dag masła ● kandyzowana skórka pomarańczowa ● bakalie ● cukier waniliowy.

  • ...1. Nadzienie: mak zalej 2 szkl. wrzątku, dołóż wanilię, odstaw na całą noc. Osącz, zmiel 2 razy. Orzechy posiekaj. Masło podgrzej, domieszaj orzechy, rodzynki i sól. Przestudź. Z żółtek i cukru ubij kogelmogel. Domieszaj masę maślaną i makową. Białka ubij na pianę. Połącz z masami. 2. Ciasto: drożdże pokrusz, wymieszaj ze śmietaną. Mąkę przesiej, połącz...

Przepisy na temat: masa makowa co dołożyc
  • Świąteczne strucle

    Plecionka makowa z kruszonką Sposób przygotowania Ciasto: masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki, tak by nie było grudek. Zaczyn przykryj, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj resztę mleka i cukru oraz cukier waniliowy, żółtka, skórkę cytrynową. Dołóż wyrośnięty zaczyn i dobrze wyrób. Pod koniec wyrabiania do...

  • Makowe zawijańce

    Dla miłośników makowych wypieków

  • Ciasta z orzechami i makiem

    Według tradycyjnych wierzeń potrafią zagwarantować powodzenie przez kolejne dwanaście miesięcy. Upiecz je według staropolskich receptur, a fortuna cię nie ominie.