• Informacje na temat:

    masa marcepanowa na tort

Artykuły na temat: masa marcepanowa na tort
  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 5 jajek • 5 łyżek cukru • po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej • gotowa masa marcepanowa. Masa cukrowa: 80 dag cukru pudru • 10 dag glukozy w płynie • 4 łyżeczki żelatyny • 30 ml wody • łyżeczka ekstraktu migdałowego • 3 łyżeczki masła.

  • Przygotowanie: Rozpuść czekoladę, dodaj miękkie masło, utrzyj. Jajka i cukier ubij. Dodaj czekoladę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wysmaruj tłuszczem, wysyp mąkę(...) drugim płatem ciasta i polej sokiem z gotowanego ananasa. Rozsmaruj resztę kremu i przykryj górnym płatem. Tort schłódź. Ubij śmietankę i wyłóż ją na tort. Na stolnicy posypanej cukrem pudrem...

  • Składniki: 1 słoik (720 ml) mirabelek, 20 dag masy marcepanowej, 30 dag mąki, 25 dag cukru, 1 żółtko, 1/2 łyżeczki cynamonu, 15 dag zimnego masła, 3 jajka, 50 dag mielonego twarogu, 8 dag margaryny, 2 łyżki kaszy manny, 1 fiolka cytrynowego zapachu do ciasta,1 łyżka cukru pudru, trochę masła i mąki do tortownicy...

  • ...1 Jajka zmiksuj na puszystą masę z 15 dag cukru. Dalej miksując, dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami kakao. Na koniec wlej olej. Całość dokładnie wymieszaj. 2 Tortownicę o śred. 26 cm wyłóż papierem. Nalej ciasto. Piecz ok. 45 minut w 160 st. Pozostaw w formie do ostudzenia. W tym czasie przygotuj masy do przełożenia tortu. 3 Połowę kremówki zagotuj z 5 dag cukru oraz...

  • ...proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je wzdłuż na 2 blaty. 2. Kawałek masy marcepanowej oderwij i dodaj do niej kakao. Masę marcepanową rozwałkuj podsypując cukrem pudrem – z jasnej wytnij koło wielkości tortownicy, z ciemnej kółka i wskazówki zegara. Serek...

  • Tort sernikowy

    ..., dosypując cukier. Następnie, wciąż ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz(...) cukier oraz sok z cytryny, zmiksuj. Następnie dodaj przestudzoną żelatynę, zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek. Pierwszy blat ciasta włóż do czystej tortownicy, wyłóż masę...

  • Składniki na 20 porcji Ciasto: 250 g + trochę miękkiego masła, 450 g + trochę mąki pszennej tortowej, 300 g cukru, szczypta soli, 5 jajek, 1 torebka proszku do pieczenia, 275 ml +75 ml mleka, 2 łyżki likieru migdałowego, np. amaretto, 2 i 1/2 łyżki kakao, tortownica o średnicy 26 cm. Krem i dekoracje: 3 łyżeczki żelatyny, 500 g mielonego twarogu, 2 łyżki likieru migdałowego, np. amaretto 75

  • ...czystej tortownicy, wyłóż masę serowo-jogurtową i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wstaw do lodówki, by masa dobrze stężała. 4. Do przesianego cukru pudru dodaj sok z cytryny, wymieszaj dokładnie(...) stopniowo, łyżka po łyżce, dosypując cukier. Następnie, wciąż ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej...

  • ...masy. Ciasto dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 45-50 minut. Posiekać 5 dag gorzkiej czekolady. Mocno podgrzać 25 dag śmietany(...) tortownicy i rozsmarować na nim konfiturę z borówek. Przykryć drugim krążkiem. Schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić i rozsmarować na drugim krążku. Ubić na sztywno 25 dag śmietany z zagęstnikiem...

  • Tort czekoladowa rozkosz

    Składniki na 12 porcji: Ciasto: 10 dag cukru, 10 dag gorzkiej czekolady, 10 dag masła, 10 dag mąki tortowej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 jajka, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 1 łyżka kawy mielonej, 1 łyżka mleka, 1 gotowa polewa o smaku białej czekolady. Krem: 2 szklanki mleka, 12 dag cukru,2 torebki budyniu waniliowego, 30 dag masła, 10 dag mielonych orzechów laskowych, 50 ml rumu...

Przepisy na temat: masa marcepanowa na tort
  • Masa orzechowa do tortu lub na mazurek - przysłała Cookie

    Przyrządzanie Orzechy posiekać. Całe jajka wbić do garnka, ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko i masło i orzechy. Zagotować stale mieszając. Pozwolić masie ostygnąć i jeśli po spróbowaniu coś z niej jeszcze zostanie - przełożyć na krążek tortowy (gotowy lub upieczony według własnego przepisu, może być krążek piernikowy). Gdy masa zastygnie - udekorować lukrem marcepanowym lub polewą...

  • Kopiec kreta

    ...marcepanowego kreta. Zobacz też: Ciasto szachownica Tort Raffaello Sernik Zebra Użądlenie pszczoły Tort Campari Wieniec frankfurcki Szwarzwaldzki tort wiśniowy Książka kucharska z domowymi...

  • Wieniec frankfurcki (Frankfurter Kranz)

    Klasyczny niemiecki tort.

  • Halloweenowy sernik na zimno

    Składniki: 100 g ciastek kokosowych 70 g masła 600 g kremowego twarożku 300 g jogurtu naturalnego Sok i skórka starta z jednej limonki Opakowanie polewy do tortów 100 g cukru 100 g masy(...) tak, aby powstał spód ciasta. Odstawic w chłodne miejsce. Twarożek, jogurt, skórkę i sok z limonki wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładką masę.  Polewę do tortów i cukier umieścić w rondelku...

  • Pyszności z serka mascarpone

    Tort marcepanowo-malinowy Składniki: - 3 jajka, - szczypta soli, - 170 g cukru, - 5-6 kropel aromatu gorzkich migdałów, - 40 g mąki, - 40 g maki ziemniaczanej, - łyżeczka proszku do(...), wyłożyć na maliny, wyrównać. Przykryć drugim blatem i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Pozostała śmietanę ubić z cukrem, połowę nałożyć do rękawa cukierniczego. Tort uwolnić z formy...

  • Najlepsze przepisy z czekoladą

    ...łyżeczką". Tort czekoladowo-wiśniowy Składniki: - 1 jajko, - 80 g cukru, - 20 g mąki, - pół łyżeczki proszku do pieczenia, - 10 g kakao, - 20 g mąki ziemniaczanej, - 4 płatki żelatyny(...) tacce. Odstawić na 5 minut w chłodne miejsce. Kiedy czekolada stężeje, ale nie będzie jeszcze zupełnie twarda, ścinać nożem wiórki, posypać tort. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera...

Dyskusje na temat: masa marcepanowa na tort
  • Re: ozdoby na tort

    Nie próbowałam nigdy robić takich ozdób, ale wyczytałam w gazecie 'Pni domu poleca: Wielkanoc świąteczne przysmaki', że masa marcepanowa jest bardzo giętka i elastyczna jak plastelina i bardzo dobrze nadaje się do formowania różnych kształtów. Przepis na domowy marcepan: 375g migdałów zmielonych wymieszać z 225g cukru pudru i 2 torebkami cukru waniliowego. Do tych składników należy dodać 1 łyżkę