• Informacje na temat:

    masa -maślana do ciast

Artykuły na temat: masa -maślana do ciast
  • Słodziutka i przyjemnie chrupiąca... Nie ma sobie równych! Będzie idealna do tradycyjnych wielkanocnych ciast i deserów.

  • Składniki: 150 g drobnego cukru, 2 łyżki miodu, 150 g masła, 2 jajka, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Masa grylażowa: 300 g orzechów włoskich, 80 g drobnego cukru, 120 g masła, 3 łyżki miodu. Krem: 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 500 ml mleka, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego.

  • Składniki na 12 porcji: ciasto: 5 jajek, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, sól , 1,5 szklanki cukru, masa: margaryna, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1/2 l mleka, budyń waniliowy, 1 kg jabłek, galaretka.

  • Kruche ciasto z masą serową i pomarańczami

    ...powstaną grudki, potem szybko (żeby nie ogrzać ciasta) zagnieć rękoma. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.  Pomarańcze sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z dwóch owoców(...) łyżką.  Tortownicę o średnicy 20 cm (lub blachę 32 x 38 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i brzegi blachy wylep ciastem. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem. Rozsmaruj na nim masę serową. Wstaw do...

  • ...jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Na końcu dołożyć startą marchewkę. Ciasto wymieszać łyżką. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką podłużnej(...) masło utrzeć z cukrem pudrem. Porcjami dokładać twarożek i śmietanę. Krem wymieszać z 2/3 skórki pomarańczowej i resztą soku z pomarańczy. Zimne ciasto rozkroić na trzy placki i przełożyć kremem...

  • Ciasto rafaello

    Na przygotowanie tego ciasta potrzebujesz ok. 75 minut plus chłodzenie.

  • Ciasto zebra

    .... W następnej kolejności wsyp suche składniki. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Tortownicę posmaruj tłuszczem i oprósz bułka tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na sam środek formy nakładaj na przemian po 2-3 łyżki ciemnego a następnie jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać) - aż do wyczerpania składników. Piecz ok. 60

  • Ciasto marchewkowe

    Słodko i zdrowo. To ciasto dla początkujących, ale efekt zachwyci zaproszonych na deser gości. Oto jak je przygotować.

  • Ciasto japońskie

    ...frużelinę wiśniową. Widelcem zrób delikatne esy-floresy. Wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, wylej na ciasto. Schłodź.

  • Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki, pół szklanki cukru pudru, 5 żółtek, 20 dag margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 1 litr śmietany 18-proc., 5 białek, szklanka cukru, 20 dag wiórków kokosowych, 2 budynie waniliowe, łyżka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, słoik konfitury żurawinowej, 10 dag suszonej żurawiny...

Zdjęcia na temat: masa -maślana do ciast
Wideo na temat: masa -maślana do ciast
  • Mus z jabłek z kruszonką piernikową

    Jabłka są świetnym owocem deserowym. Restauratorka Beata Kartowicz pokazała w "Dzień Dobry TVN", jak przygotować pyszne i słodkie desery z jabłkami w roli głównej. Na stole pojawiło się jabłkowo-ananasowe crumble, klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, pieczone jabłka nadziewane masą orzechowo-marcepanową oraz szarlotka Le Targ.

  • Zmysłowe smaki: Mazurek "Snickers"

    Mazurek "Snickers" to słodko-słona propozycja na wielkanocny stół. Kruchy spód, masa czekoladowo-kajmakowa i orzeszki ziemne tworzą interesujące połączenie, do złudzenia przypominające popularny batonik. Wypróbujcie nasz przepis! Mazurek „Snickers” – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub „Zmysłowe smaki” na Facebooku! Zobacz też inne przepisy na świąteczne ciasta

Przepisy na temat: masa -maślana do ciast
  • Ciasto-choinka - efektowne i łatwe

    Zdarza się, że ktoś nigdy nie piekł ciasta na święta, a chciałby w tym roku zabłysnąć przed rodziną. Wówczas może zrobić proste w wykonaniu ciasto-choinkę.

  • Ciasto marchewkowe

    Ciasto marchewkowe znane było już w… średniowieczu. Jednak dopiero w XX wieku pokochał je cały świat, zwłaszcza mieszkańcy Anglii i USA. Od pewnego czasu jest niezwykle popularne także w Polsce. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować tego przysmaku, to Dzień Ciasta Marchewkowego przypadający 3 lutego jest doskonałą okazją, aby to nadrobić.

  • Ciasto marchewkowe

    Sposób przygotowania Przygotowanie ciasta zacznij od uprażenia na patelni orzechów laskowych, nie używaj do tego tłuszczu. Następnie zdejmij je z patelni i pozostaw do wystygnięcia, a potem grubo posiekaj. Ciastka np. McVitie’s Digestive The Original rozkrusz na grube kawałki. Marchewki obierz, zetrzyj na drobnej tarce i skrop sokiem z cytryny. W oddzielnej misce wymieszaj i utrzyj na kremową...

  • Kontrastowe ciasta

    Ciasto zebra Sposób przygotowania Ciasto zebra spełnia wszystkie wymogi dobrego deseru: jest przepyszne, ładnie wygląda i jest proste w przygotowaniu! Mieszankę do domowego wypieku ciasta(...) keksówkę o długości 35 cm lub okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do jednej połowy ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Dwa rodzaje ciasta układamy naprzemiennie w foremce. Całość wstawiamy...

  • Keks z masą marcepanową

    .... Możesz też wykorzystać kandyzowane owoce.  4. Ciasto wymieszaj z rumem. Wrzuć bakalie. Formę do keksu wysmaruj tłuszczem, posyp buł- ką tartą. Wlej ciasto. Piecz 45 min w 180 st. Udekoruj gotową masą...

  • Rozetki z masą ajerkoniakową

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: wodę podgrzej z pokrojonym masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści, wsyp mąkę przesianą z proszkiem. Mieszając, podgrzewaj, aż masa zbije się w kulę i będzie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmij z ognia i przestudź.   2. Do przestudzonej masy wbijaj po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Odstaw do ostudzenia. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej...

  • Tarta z masą malinową

    Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, cukier i jajko. Szybko zagnieć ciasto.

  • Odwracane ciasto mandarynkowe

    Sezon na mandarynki trwa i właśnie teraz warto maksymalnie wykorzystać ich wyjątkowy smak i właściwości. Te owoce sprawdzają się nie tylko jako lekkie przekąski czy dodatek do jogurtu. Z cytrusami można przygotować także zaskakujące desery, np. ciasta.

  • Placek drożdżowy z masą budyniową

    Sposób przygotowania 1. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz 1/2 szkl. mleka.W garnku zagotuj 2 i 1/2 szkl. mleka. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj mieszając,aż masa budyniowa(...), resztę cukru i jajka. Zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę.W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. 2. Truskawki umyj, oczyść, pokrój na połówki. Blachę (36 x 41 cm) posmaruj tłuszczem...

  • Rolada bezowa z masą borówkową

    .... Ciasto ponownie zwiń. Roladę schładzaj 2 godziny. Oprósz cukrem pudrem. Udekoruj, np. wiórkami białej czekolady. 

Dyskusje na temat: masa -maślana do ciast
  • Zanim przeklną nas dzieci

    gotowane tak długo, aż powstanie masa, dająca się kroić. Aromaty, konserwanty, stabilizatory ... Przemysł spożywczy każdego roku promuje około 30 tys. nowych produktów, w tym dań gotowych. Dźwignią(...) dodatków konserwujących i stabilizujących, a dodatkowo wywołujących alergie, oznaczonych jest literą E. I tak np. E 330, symbolizujący kwas cytrynowy, używany jest zarówno do ciast, jak też płynów

  • Re: Krem maślany do ciast

    To nie jest krem tylko masa.

  • Re: MASA SMIETANKOWA

    polecam masy śmietanowe oetkera, dodaje się na koniec miksowania śmietany 30% i wychodzi pyszna masa, jest kilka smaków, ja używam je do tortów, ciast, deserów z owocami, pycha :)

  • Re: Krem maślany do ciast

    A ile waży? Twoja masa raczej się zwarzy!

  • Re: Najlepsza masa

    Ja też polecam link który dała Renka - to świetne kompendium przepisów o różnych masach do ciast. Mam te wszystkie przepisy w ulubionych.

  • Re: Krem maślany do ciast

    mi się zawsze zważy ta masa jak ucieram dlaczego ?????

  • Re: Masa Cukrowa

    przestac go dodawac . Duzo zalezy od jakosci cukru pudru . Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy (wg. upodoban) . Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu

  • Re: Krem maślany do ciast

    jeśli masa się zwazy uratujesz ja podgrzewając maslo,masa zawsze się zwazy jeśli produkty sa za zimne,lepiej potem wstawić do lodówki aby stezaly

  • pilnie poszukuję ...masa cukrowa

    pilnie poszukuję przepisu na masę cukrową, taka do pokrywania ciast i tortów, do tworzenia cudeniek do ozdoby ciast itp bardzo mi zależy... pozdrawiam :-)

  • Re: Krem maślany do ciast

    Z margaryny, a co to za masa?? chyba, ze ta czarna co ludzi wykańcza.