-
Informacje na temat:
masa na napoleonkę
-
-
Przygotowanie: Do żółtek wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując stopniowo dodawaj przesiane obie mąki. Mleko wlej do rondelka, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Chwilę odczekaj i, miksując powoli, wlewaj do masy żółtkowej. Całość przelej do rondelka i mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą i odstaw, by wystygła...
-
Skład na 16 sztuk:: 2 opakowania ciasta francuskiego po 450 g ● 1 litr mleka ● 50 g masła ● 4 żółtka ● 2 jajka ● 200 g cukru ● miąższ z laski wanilii ● 120 g mąki pszennej ● 70 g mąki ziemniaczanej ● 50 ml likieru jajecznego ● 450 ml konfitury malinowej lub wiśniowej
-
Składniki na 12-15 porcji. Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 25 dag masła, 20 dag letniej wody, szczypta soli. Na krem: 500 ml mleka, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 opakowanie cukru wanilinowego, 15 dag cukru, 6 żółtek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 10 dag miękkiego masła, cukier puder.
-
-
...1. Zagotowujemy 900 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko łączymy z budyniami i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy masę budyniową i gotujemy, ciągle mieszając, na małym ogniu, by nie powstały grudki, a masa mocno zgęstniała. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Masło ucieramy na białą puszystą masę i stopniowo dodajemy do ostudzonego...
-
Składniki na ciasto: 2 łyżki mąki, margaryna, szkl. śmietany. Masa: 3 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, różowy barwnik, cukier puder i posypka do dekoracji Przygotowanie: Zagnieć szybko kruche ciasto, wstaw na noc do lodówki. Upiecz 2 placki (każdy piecz ok. 25 minut w temp. 190˚C). Masa: zagotuj dwie szklanki mleka...
-
...-25 minut. 2. W tym czasie 100 ml mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i sokiem cytrynowym. Wlej rozmieszany budyń. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Ciągle mieszaj(...). 3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Połącz z masą budyniową. Placki przełóż przygotowanym kremem. Wstaw do lodówki na godzinę. Wierzch gotowego ciasta oprósz cukrem pudrem. Przed podaniem napoleonkę...
-
Szybka, smakuje świetnie, do tego bez pieczenia.
-
-
Przygotowanie: 4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Połowę krakersów ułożyć na blasze posmarowanej masłem, przykryć gorącym kremem i resztą krakersów. Odstawić do ostygnięcia.