• Informacje na temat:

    masa orzechowa do ciasta drożdżowego

Artykuły na temat: masa orzechowa do ciasta drożdżowego
  • Składniki na 10 porcji: 120 g orzechów brazylijskich, 200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, 100 g + 2 łyżki cukru, 1 torebka cukru waniliowego, szczypta soli, 125 g masła, 250 g gęstej kwaśnej śmietany, 3 jajka, 6 bananów, 1 opakowanie gotowego, surowego ciasta drożdżowego (ok. 450 g), 100 g gorzkiej czekolady, tłuszcz do posmarowania blachy.

  • Ciasta na niedzielę

    ...do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane(...) pergamin. Po całkowitym ostygnięciu skruszyć wałkiem do ciasta. Grejpfruty obrać i pokroić na cząstki. Ciasto udekorować grejpfrutami i ewentualnie posypać orzechami. Rolada bananowo-orzechowa Składniki...

  • Babki godne cesarza!

    ...formy. Do reszty dodać kakao, aby masa zabarwiła się na ciemny kolor, dodać rum do smaku i również wlać do formy. Trzonkiem łyżki kuchennej przeciągnąć wężykiem przez obie masy. Piec przez 50

  • Gofry gryź!

    ...z cytrusów. W rondlu na średnim ogniu zagotuj cukier z sokiem, skórką z pomarańczy i 200 ml wody, zmniejsz ogień, gotuj 10-15 minut, aż masa zgęstnieje. Zdejmij rondel z ognia, dodaj sok z cytryny(...). Potem połam czekoladę na mniejsze kawałki i wymieszaj z ciastem. Wyrabiaj chwilę, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na noc. Następnego dnia odwiń folię z ciasta, wyrabiaj je chwilę i podziel...

  • Bułeczki i spółka

    ...2 ziemniaki na 1 kg mąki). Gęste ciasto Jeżeli podczas wyrabiania ciasto drożdżowe okaże się zbyt gęste, możemy dodać nieco letniego mleka. Jak długo wyrabiać Wyrabianie ciasta drożdżowego(...) barwie i przyjemnym zapachu. Drożdże nieświeże nie nadają się do wyrobu ciasta - obniżają jego smak i nie powodują właściwego wyrastania. Gdy ciasto podeschło Ciasto drożdżowe, które nieco podeschło...

Przepisy na temat: masa orzechowa do ciasta drożdżowego
  • Wielkanoc

    Przygotowanie mazurka zacznij od kruchego ciasta - musisz je potem wstawić do lodówki na kilka godzin. Do malaksera wsyp schłodzone w lodówce i pokruszone masło oraz mąkę. Zmiksuj lekko składniki, po czym(...) i połowy cukru pudru. Ubij żółtka. Resztę cukru pudru użyj do ubicia białek. Połącz składniki, na końcu dodając ostrożnie sztywną pianę z białek. Całość wlej do litrowej formy do ciasta wyłożonej folią...