• Informacje na temat:

    masa serowa do tarty

Artykuły na temat: masa serowa do tarty
  • Trzy tarty

    ...w plasterki. Formę do tarty (śr. 26 cm) natłuścić. Ciasto rozwałkować na placek o śr. 30 cm. Wylepić nim spód i brzegi formy. Rozsmarować masę serową. Przykryć plastrami pomidorów. Oprószyć pieprzem i solą(...). Podgrzewać i energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje. Krem rozsmarować na przygotowanym spodzie. Wstawić do lodówki na dwie godziny. Pozostałą pomarańczę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 250

  • Składniki: 75 dag czereśni, 50 dag kwaśnej śmietany, 4 jajka, szczypta soli, skórka otarta z 1 cytryny, 2 torebki cukru wanilinowego, 7,5 dag cukru, 10 dag mielonego twarogu, 4 łyżki mleka, 4 łyżki oleju, 20 dag mąki, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 2 łyżki bułki tartej

  • .... 2 Przygotowane składniki szybko zagnieć. Dużą formę do tarty wyłóż pergaminem i wylep ciastem, dociskając je palcami. Piecz 10-15 minut w temp. 180 stopni (z funkcją termoobiegu). 3 Mrożone brokuły wrzuć na(...) świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. 4 Na podpieczone ciasto serowe wyłóż brokuły. Całość zalej masą jajeczną. Formę ponownie wstaw do piekarnika. Zapiekaj 20-25 min w temperaturze 160 st., aż masa...

  • Składniki na 15 porcji: 30 dag mąki, po 25 dag chudego twarogu i masła, 10 dag cukru, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i cukru waniliowego, sól. Masa: 1/2 kg śliwek węgierek lub innych ciemnych, 10 dag mielonych orzechów włoskich, 3 łyżki bułki tartej, 2 żółtka, 10 dag płatków migdałowych, mielony cynamon, mielone goździki.

  • Składniki na 8 porcji: 1 kg ziemniaków, 60 dag kremowego sera koziego (ewentualnie ricotty), 20 dag twardego żółtego sera typu parmezan, 1 większa cebula, 1 duża puszka kukurydzy, 3 jajka, 5 dag mąki pszennej, 1 łyżka bułki tartej, 15 dag pomidorków koktajlowych, 5 dag rukoli, 3 plasterki chudego wędzonego boczku, 2 ząbki czosnku, masło do posmarowania formy, sól, świeżo zmielony pieprz

  • ...i przykryj je masą twarogowo-makową. Z pozostałego ciasta zrób kruszonkę i posyp nim wierzch tarty. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, wyjmij z formy i oprósz cukrem pudrem...

  • Skład na 20 sztuk: ● 500 g ciasta francuskiego ● 3 kolorowe papryki ● 200 g mieszanki grzybów np. kurki, prawdziwki, podgrzybki ● 2 łyżki masła ● 400 g twarogu półtłustego ● 1 jajko i 2 żółtka ● 2 łyżki tartego żółtego sera ● 80 g kiełbasy szynkowej ● 2 łyżki posiekanych ziół (bazylia, tymianek, pietruszka) ● sól i pieprz do smaku

  • Składniki: pół kg ziemniaków, 10 dag żółtego sera, pęczek koperku, 2 łyżki prażonej cebulki, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, tymianek, 2 jajka, bułka tarta, olej. Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj. Odcedź, przeciśnij przez praskę. Dodaj jedno jajko, starty ser, prażoną cebulkę i posiekany koperek, wyrób, przypraw do smaku (jeśli masa jest luźna, wsyp trochę mąki...

  • ...1. Buraki owiń w folię aluminiową, piecz przez 45 minut w temperaturze 200°C. Płatki kukurydziane zmiksuj blenderem, wymieszaj z bułką tartą. 2. Wszystkie rodzaje serów zetrzyj na tarce, połącz z jajkiem, solą i z pieprzem (jeśli masa wyszła zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej; jeśli za gęsta – wrzuć do niej jeszcze jedno jajko). Z masy formuj nieduże kulki, obtocz je w płatkach...

  • Tarta serowa z brzoskwiniami

    Przygotowanie: 1. Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło oraz żółtka, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep spód i brzegi formy do tarty. Nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej...

Przepisy na temat: masa serowa do tarty
  • Serowe kulki

    Składniki: pół kg ziemniaków 10 dag żółtego sera pęczek koperku 2 łyżki prażonej cebulki słodka i ostra papryka gałka muszkatołowa sól, pieprz, tymianek 2 jajka bułka tarta olej Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj. Odcedź, przeciśnij przez praskę. Dodaj jedno jajko, starty ser, prażoną cebulkę i posiekany koperek, wyrób, przypraw do smaku (jeśli masa jest luźna, wsyp trochę...

  • Kwaskowa delicja leśniczyny

    ...- ma powstać miękka, lepka masa. Wyłóż nią cieniutko posmarowaną olejem foremkę do tarty lub zwykłą tortownicę. Wstaw do lodówki do schłodzenia.   2. Masa serowa: jeśli używasz mrożonej żurawiny(...) wiórkami startymi z czekolady.

  • Pikantna tarta

    Sposób przygotowania Ciasto wyłóż na dno formy do tarty. Przykryj drugą formą i wysyp na nią np. groch - tak, aby obciążyć ciasto - w ten sposób pozostanie płaskie. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie wymieszaj ricottę z posiekanym szczypiorkiem, parmezanem i pastą harissa. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Masę serową wyłóż na tarte, wyrównaj, a na jej wierzchu ułóż...

  • Sernik z nutką limonki

    Sposób przygotowania 1. Spód: powoli rozpuść masło. Pokruszone ciasteczka wsyp do miski. Wlewaj do nich po odrobinie masła i mieszaj do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Połącz z drobno startą czekoladą. Masą ciasteczkową wylep formę do tarty. Dociśnij ją dłońmi do dna i do boków. Schłodź w lodówce.  2. Masa: ser zmiksuj z mąką i cukrem pudrem. Jajka roztrzep z żółtkami, syropem i sokiem...

  • Tarta z pomidorami i ricottą

    Sposób przygotowania Ciasto do tarty rozmroź i wyłóż nim natłuszczoną formę. Przykryj je folią do pieczenia i obciąż np. ziarenkami  grochu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na  10 minut. Ściągnij obciążenie i piecz jeszcze ok. 7 minut. Przygotuj masę serową: ricottę zmiksuj z obranym ze skórki pomidorem i ziołami. Dodaj jajko i posiekany szczypiorek, dopraw solą  i pieprzem...

  • Quiche z warzywami, czyli jak nie wyrzucać jedzenia po świętach

    ...bezpośrednio na papierze do pieczenia, na grubość pół centymetra. Wykładamy nim formę do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia. Aby zbytnio ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia, wsypujemy na środek suchą fasolę lub groch, dla obciążenia. Pieczemy w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku przez ok. 15 minut. Dwa jajka mieszamy ze śmietaną oraz tartym serem. Na podpieczony spód tarty (groch usuwamy...

  • Przepyszny sernik dyniowy z galaretką z czarnej porzeczki

    - Dynia dodaje sernikom nie tylko cudownego koloru, ale przede wszystkim delikatnego, budyniowego posmaku, który niezwykle lubię w tego rodzaju wypiekach - opisuje Dominika Wójciak, autorka przepisu.

  • Strudel z makiem i wiśniami

    ...g masy makowej. Posypać startym marcepanem. Ciasto zawinąć i ułożyć (ukośnie) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować resztą jajka. Piec w 200 st. C przez 35-40 minut. Oprószyć cukrem...

  • Nadziewane muszle

    Gotowe w godzinę.

  • Wypieki z brzoskwinią

    ..., podziel na dwie części. Schładzaj je około 25 minut. Owoce umyj, osusz. Brzoskwinie rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój, wymieszaj z jagodami i cukrem. 2. Specjalną formę do paja lub zwykłą do tarty(...) pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 50 dag mielonego tłustego twarogu 5 dag cukru 2 op. cukru waniliowego 2 jajka 10 dag...