• Informacje na temat:

    masa z dodatkiem bezy

Artykuły na temat: masa z dodatkiem bezy
  • Jeśli znudziły się wam tradycyjne ziemniaki, proponuję „bezy” ziemniaczane. To dodatek do ryb, mięsa a także samodzielnie danie, np. z sosem czosnkowym. Najważniejsze, by podawać je na ciepło.

  • Kawa na ławę

    Smakosze kawy z pewnością rozsmakują się w pysznych ciastach i deserach z jej dodatkiem.

  • ...prosty deser-ciasto, idealny na letnie popołudnie. Podstawa to bezy i bita śmietana, reszta zależy od inwencji kucharza :)

  • Waniliowe beziki

    ...różne kolory, podziel masę bezową na kilka części. Do jednej dodaj kakao lub kawę rozpuszczalną wymieszaną z odrobiną wrzątku. Do kolejnych porcji bezy możesz dodać syrop z jagód, wiśni, pomarańczy(...). Wyciśnij na nie małe porcje bezy, najlepiej formując przy tym krążki. 3. Blachy wstaw do piekarnika. Bezy susz około 45 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 100 st.i susz...

  • ...w temp. 200 st. Wystudź. 2. Nadzienie: rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Dodaj sok żurawinowy i cukier waniliowy, zagotuj. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody. Wlej do rabarbaru, gotuj, aż masa zgęstnieje. Przestudź ją, potem nałóż do tarteletek. Schładzaj godzinę. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując cukier puder. Nałóż porcję bezy na każdą z tarteletek. Zapiekaj je jeszcze 5 minut w temp...

  • ...sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli oraz octu winnego. Ubijając, syp porcjami cukier puder. Ubijaj do chwili, aż piana stanie się lśniąca. 3. Wsyp barwnik spożywczy, wymieszaj. Wyłóż masę na narysowane serca. Piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz jeszcze pół godziny. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw, aż bezy ostygną. 4. Ubij śmietanę z cukrem i śmietan-fiksem...

  • Muffinki z pianką

    ...z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodawać puder. Gotową pianę rozłożyć na każdej muffince (wystarczy czubata łyżka na ciastko).  Piec ok. 20-25 min w temp. 150-160°C. Muffinki powinny pięknie wyrosnąć, a beza - lekko się przyrumienić. Wystudzić przed podaniem. Rada: Bezy wyjdą idealnie, jeśli zadbasz o to, by sprzęt do ich przygotowania był czysty, pozbawiony tłuszczu. Zacznij od powolnego ubijania...

  • ...°C, wyjmij. Wyłóż masę, piecz jeszcze 30 min w 150°C. Podawaj z pudrem i plast rami cytryny, obgotowanymi w syropie (z 1/4 szklanki wody i cukru). Nasza rada! Tarta będzie jeszcze smaczniejsza z dodatkiem bezy. Ubij 3 białka (niewykorzystane do ciasta) z dodatkiem szczypty soli oraz szklanką cukru. Kiedy piana będzie sztywna, wmieszaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wyłóż na warstwę kremu...

  • Wielkanoc w trzech aktach

    ...i włóż do kwadratowej formy. Przykryj papierem do pieczenia i przygnieć, np. książką. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, by się schłodziło. Gdy mięsna masa będzie sztywna, pokrój ją w kwadraty. Osobno do(...). W głębokim talerzu ułóż wianek z gęsiny, delikatnie połóż gotowe jajko na mięsie. Zalej gorącym bulionem. Bezy z bitą śmietaną i malinami Czas przygotowania: 1,5 godziny 4 porcje 1 szklanka...

Przepisy na temat: masa z dodatkiem bezy
  • ..., kandyzowana skórka pomarańczowa; na bezy -kraszanki: 4 białka, 2 żółtka, 1,5 szklanki cukru, otarta skórka z 1 cytryny, łyżeczka kakao, 4 łyżeczki dowolnych konfitur, ewentualnie 1 łyżeczka masła...