• Informacje na temat:

    masa z likierem migdałowym

Artykuły na temat: masa z likierem migdałowym
  • ...likierem i odstaw na bok. 2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj ze szczyptą soli, 10 dag cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, domieszaj kolejno żółtka oraz twaróg. Wsyp 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Masę dobrze wymieszaj mikserem. 3. Jagody z likierem lekko zmiksuj. Połącz z pozostałą mąką ziemniaczaną oraz 1 łyżką cukru. Połowę ciasteczek...

  • Składniki Na 14 porcji: Ciasto: 2 gorzkie czekolady, 7 jajek, po 20 dag masła i cukru, cukier waniliowy, 40 dag mielonych orzechów laskowych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki likieru migdałowego. Masa: 3 śmietany kremówki, 2 cukry waniliowe, 3 śmietan-fixy, 20 dag porzeczek, 5 łyżek likieru migdałowego...

  • .... Ciasto rozwiń, zostaw w pokojowej temperaturze, by rozmarzło. 2 Proszek budyniowy rozprowadź w 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wymieszaj ją z likierem oraz mielonymi migdałami. 3 Ciasto równo rozwałkuj. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Na placku rozsmaruj budyń i ułóż gruszki z zalewy. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym...

  • ...oraz mielone migdały. Ciągle mieszaj masę. Zmniejsz płomień, gotuj jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij z ognia. Odstaw na kilka minut, aby masa lekko przestygła. Potem wymieszaj ją z likierem migdałowym i posmaruj migdałowym kremem andruty. Ułóż je jeden na drugim. Przełożone wafle owiń pergaminem albo włóż do dużej torebki foliowej. Obciąż deseczką. Odstaw na 8 godzin (a jeszcze lepiej na noc...

  • Tiramisu z likierem migdałowym

    Skład na 10–12 porcji: ● 6 jajek ● 6 czubatych łyżek drobnego cukru do wypieków ● 750 g serka mascarpone ● 4 łyżki likieru migdałowego amaretto ● 20–24 podłużne biszkopty ● 1,5 szklanki mocnej kawy ● 2 łyżki gorzkiego, ciemnego kakao ● 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady.

  • Keks piaskowy z likierem migdałowym

    Składniki: 1 kostka masła lub margaryny, 1 szkl. cukru pudru, 5 jajek, 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 50 ml likieru migdałowego, rdzeń zeskrobany z połowy laski wanilii, 30 dag bakalii, szczypta soli, masło i kasza manna do foremki, cukier puder i marcepanowe ozdoby.

  • ...1. Utrzyj 15 dag masła z cukrem waniliowym i 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta(...) śliwkowym. Powidła zagotuj, wlej rozrobiony budyń i sok z cytryny. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Spodni blat ułóż w tortownicy. Rozsmaruj na nim masę śliwkową. Schładzaj godzinę. 3. Żelatynę namocz...

  • Migdałowy sernik z masą wiśniową

    .... Schładzaj je ok. 30 minut. Tortownicę wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wylep dno tortownicy. 2. Masa serowa: rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem(...) tortownicy. Ciasto piecz ok. 75 minut w temp.175 st. Gotowe ciasto pozostaw jeszcze 15 minut w wyłączonym piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Potem wyjmij i wystudź. 3. Masa wiśniowa...

  • Rafaello z likierem

    ...1. Śmietankę i czekoladę umieszczamy w żaroodpornej misce. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Ogrzewamy na parze tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Płynną czekoladę lekko studzimy. 2. Do letniej masy dodajemy masło, likier (lub rum) i ekstrakt migdałowy. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na 35–40 minut wkładamy do lodówki, by masa zgęstniała. 3. Po tym...

  • ...śmietanę wymieszaj z serkiem mascarpone i likierem. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając, delikatnie połącz z kremem migdałowym. Domieszaj maliny. Czekoladowe placki przełóż tężejącym kremem. Ciasto(...)1 Jajka ubij z 4 łyżkami zimnej wody, cukrem i 2 op. cukru waniliowego. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wsyp mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką...

Przepisy na temat: masa z likierem migdałowym
  • Gruszki na migdałowym posłaniu

    ...budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wymieszaj ją z likierem oraz mielonymi migdałami. 3. Ciasto równo rozwałkuj. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Na placku rozsmaruj budyń i ułóż gruszki z zalewy...

  • Torcik migdałowy z dwoma masami

    Sposób przygotowania 1. Utrzyj 15 dag masła z cukrem waniliowym i 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do(...) nadwa blaty. Wierzchni placek pokrój na trójkąty. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 dag cukru oraz sokiem śliwkowym. Powidła zagotuj, wlej rozrobiony budyń i sok z cytryny. Gotuj, aż masa zgęstnieje...

  • Migdałowe precelki

    Słodkie precelki z migdałowym aromatem...

  • Migdałowa krajanka

    Sposób przygotowania 1. Prostokątną blachę wyłóż herbatnikami. Żelatynę wymieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody. Odstaw, by spęczniała. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu.  2. Śmietanę ubij.  Twaróg utrzyj z cukrem  i 1/4 szkl. likieru migdałowego. Delikatnie domieszaj bitą śmietanę oraz żelatynę. Kiedy masa zacznie lekko tężeć...

  • Ciasto migdałowe z ajerkoniakiem

    Wielkanocne wypieki.

  • Migdałowe gryziołki

    .... Wymieszaj z jajkami i likierem amaretto. Mąkę pszenną połącz z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i kakao. Dalej ucierając masło powoli dosypuj przygotowaną mieszankę (najlepiej przesiewać ją...

  • Lekki torcik kawowy

    Z kawą smakuje idealnie

  • Wytrawne mini babeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkoniakiem

    Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z majonezem, chrzanem czy w tatarskim sosie, urozmaicić nieco menu?

  • Coś słodkiego, ze śliwkami...

    Najpyszniejsze owoce sezonu - śliwki - kuszą z każdego owocowego straganu. Można z nich zrobić szybki deser, ni to ciasto, ni to tartę. Naprawdę, bardzo łatwy.

  • Wiedeński piegusek z wafelkami czekoladowymi

    Sposób przygotowania 1. Wafelki połam na małe kawałki. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowymi szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij do niej jajka. Potem porcjami(...) wystudzenia.  3. Marmoladę morelową lekko podgrzej.Posmaruj nią wierzch ciasta.Posyp płatkami migdałowymi (wcześniej możesz je zrumienić na suchej patelni, dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące...