• Informacje na temat:

    masa z likierem migdałowym

Artykuły na temat: masa z likierem migdałowym
  • ...likierem i odstaw na bok. 2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj ze szczyptą soli, 10 dag cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, domieszaj kolejno żółtka oraz twaróg. Wsyp 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Masę dobrze wymieszaj mikserem. 3. Jagody z likierem lekko zmiksuj. Połącz z pozostałą mąką ziemniaczaną oraz 1 łyżką cukru. Połowę ciasteczek...

  • Składniki Na 14 porcji: Ciasto: 2 gorzkie czekolady, 7 jajek, po 20 dag masła i cukru, cukier waniliowy, 40 dag mielonych orzechów laskowych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki likieru migdałowego. Masa: 3 śmietany kremówki, 2 cukry waniliowe, 3 śmietan-fixy, 20 dag porzeczek, 5 łyżek likieru migdałowego...

  • .... Ciasto rozwiń, zostaw w pokojowej temperaturze, by rozmarzło. 2 Proszek budyniowy rozprowadź w 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wymieszaj ją z likierem oraz mielonymi migdałami. 3 Ciasto równo rozwałkuj. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Na placku rozsmaruj budyń i ułóż gruszki z zalewy. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym...

  • ...oraz mielone migdały. Ciągle mieszaj masę. Zmniejsz płomień, gotuj jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij z ognia. Odstaw na kilka minut, aby masa lekko przestygła. Potem wymieszaj ją z likierem migdałowym i posmaruj migdałowym kremem andruty. Ułóż je jeden na drugim. Przełożone wafle owiń pergaminem albo włóż do dużej torebki foliowej. Obciąż deseczką. Odstaw na 8 godzin (a jeszcze lepiej na noc...

  • Tiramisu z likierem migdałowym

    Skład na 10–12 porcji: ● 6 jajek ● 6 czubatych łyżek drobnego cukru do wypieków ● 750 g serka mascarpone ● 4 łyżki likieru migdałowego amaretto ● 20–24 podłużne biszkopty ● 1,5 szklanki mocnej kawy ● 2 łyżki gorzkiego, ciemnego kakao ● 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady.

  • Keks piaskowy z likierem migdałowym

    Składniki: 1 kostka masła lub margaryny, 1 szkl. cukru pudru, 5 jajek, 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 50 ml likieru migdałowego, rdzeń zeskrobany z połowy laski wanilii, 30 dag bakalii, szczypta soli, masło i kasza manna do foremki, cukier puder i marcepanowe ozdoby.

  • ...1. Utrzyj 15 dag masła z cukrem waniliowym i 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta(...) śliwkowym. Powidła zagotuj, wlej rozrobiony budyń i sok z cytryny. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Spodni blat ułóż w tortownicy. Rozsmaruj na nim masę śliwkową. Schładzaj godzinę. 3. Żelatynę namocz...

  • Migdałowy sernik z masą wiśniową

    .... Schładzaj je ok. 30 minut. Tortownicę wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wylep dno tortownicy. 2. Masa serowa: rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem(...) tortownicy. Ciasto piecz ok. 75 minut w temp.175 st. Gotowe ciasto pozostaw jeszcze 15 minut w wyłączonym piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Potem wyjmij i wystudź. 3. Masa wiśniowa...

  • ...śmietanę wymieszaj z serkiem mascarpone i likierem. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając, delikatnie połącz z kremem migdałowym. Domieszaj maliny. Czekoladowe placki przełóż tężejącym kremem. Ciasto(...)1 Jajka ubij z 4 łyżkami zimnej wody, cukrem i 2 op. cukru waniliowego. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wsyp mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką...

  • Rafaello z likierem

    ...1. Śmietankę i czekoladę umieszczamy w żaroodpornej misce. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Ogrzewamy na parze tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Płynną czekoladę lekko studzimy. 2. Do letniej masy dodajemy masło, likier (lub rum) i ekstrakt migdałowy. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na 35–40 minut wkładamy do lodówki, by masa zgęstniała. 3. Po tym...

Przepisy na temat: masa z likierem migdałowym
  • Gruszki na migdałowym posłaniu

    ...budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wymieszaj ją z likierem oraz mielonymi migdałami. 3. Ciasto równo rozwałkuj. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Na placku rozsmaruj budyń i ułóż gruszki z zalewy...

  • Torcik migdałowy z dwoma masami

    Sposób przygotowania 1. Utrzyj 15 dag masła z cukrem waniliowym i 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do(...) nadwa blaty. Wierzchni placek pokrój na trójkąty. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 dag cukru oraz sokiem śliwkowym. Powidła zagotuj, wlej rozrobiony budyń i sok z cytryny. Gotuj, aż masa zgęstnieje...

  • Migdałowe precelki

    Słodkie precelki z migdałowym aromatem...

  • Migdałowa krajanka

    Sposób przygotowania 1. Prostokątną blachę wyłóż herbatnikami. Żelatynę wymieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody. Odstaw, by spęczniała. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu.  2. Śmietanę ubij.  Twaróg utrzyj z cukrem  i 1/4 szkl. likieru migdałowego. Delikatnie domieszaj bitą śmietanę oraz żelatynę. Kiedy masa zacznie lekko tężeć...

  • Ciasto migdałowe z ajerkoniakiem

    Wielkanocne wypieki.

  • Migdałowe gryziołki

    .... Wymieszaj z jajkami i likierem amaretto. Mąkę pszenną połącz z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i kakao. Dalej ucierając masło powoli dosypuj przygotowaną mieszankę (najlepiej przesiewać ją...

  • Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką

    Placek wiśniowo-migdałowy Sposób przygotowania 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Zamiast skórki z cytryny dodaj likier. Odstaw je w ciepłe miejsce.  2. Dżem wymieszaj z migdałami i likierem. Składniki kruszonki włóż do miseczki. Rozcieraj je palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę włóż do lodówki. Blachę (32 x 39 cm) wyłóż...

  • Lekki torcik kawowy

    Z kawą smakuje idealnie

  • Wytrawne mini babeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkoniakiem

    Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z majonezem, chrzanem czy w tatarskim sosie, urozmaicić nieco menu?

  • Coś słodkiego, ze śliwkami...

    Najpyszniejsze owoce sezonu - śliwki - kuszą z każdego owocowego straganu. Można z nich zrobić szybki deser, ni to ciasto, ni to tartę. Naprawdę, bardzo łatwy.