• Informacje na temat:

    maslo czosnkow z awokado

Artykuły na temat: maslo czosnkow z awokado
  • Co zamiast masła

    ...kanapek z dodatkiem świeżych pomidorów.  Pasta z awokado  Dojrzałe awokado obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Rozsmaruj na chlebie. Awokado to bogactwo...

  • Meksykańska zupa z awokado

    ...​Awokado jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Często awokado dodajemy do sałatek, koktajli, ale równie dobrze sprawdza się w meksykańskich zupach.

  • Smaki spiżarni: awokado

    Awokado uważane jest za jedno z najzdrowszych owoców świata. To głównie ze względu na dużą zawartość cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, które trudno znaleźć w innych produktach(...) dojrzały owoc. Tylko taki nadaje się do celów kuchennych. Dojrzałe awokado ma lekko orzechowy, maślany smak. Skórka lekko ugina się pod palcami i swobodnie odchodzi od miąższu, który łatwo rozgniata się...

  • Czym zastąpić masło na co dzień?

    ...pokusić się o hummus paprykowy, buraczkowy czy pomidorowy. Prostym, smacznym i zdrowym rozwiązaniem jest również szybka pasta z awokado. Miąższ dojrzałego owocu wystarczy połączyć z czosnkiem, solą i odrobiną cytryny. Taka mieszkanka zawiera witaminy: C, E, A oraz B oraz m.in. luteinę odpowiedzialną za poprawę wzroku. W awokado znajdziemy też kwas foliowy - szczególnie cenny dla kobiet w ciąży oraz...

  • Składniki na 4 porcje: 4 owoce awokado, 2–3 ząbki czosnku, 3 dymki, 2-3 twarde pomidory, 1 łyżka masła, sok z cytryny, 4 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, sól, pieprz, 1 łyżeczka miodu, 50 ml białego wina.

  • Składniki na 3-4 porcje: 45 dag mrożonego zielonego groszku, 1 dojrzałe awokado, 1 duży ziemniak, 1 średnia cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz, 2 rzodkiewki, kiełki.

  • Awokado do obiadu

    Awokado należy do naturalnych afrodyzjaków chętnie wykorzystywanych w kuchni. Owoce dojrzewają dopiero po zerwaniu z drzewa, dlatego w sklepach zwykle dostępne są niedojrzałe. Przed zjedzeniem warto je na kilka dni umieścić na parapecie. Po przekrojeniu miąższ awokado zaczyna ciemnieć. By temu zapobiec, skrop owoc sokiem z limonki. Z owoców możesz zrobić znakomitą pastę guacamole - świetny dip...

  • Awokado pełne możliwości

    W skorupce po awokado możesz podać krewetki, a jego miąższem faszerować jajka. Ten owoc to świetna przystawka. I daje tyle możliwości...

  • Składniki dla 4 osób: 40 dag wołowiny • 2 czerwone papryki • 3 duże ziemniaki • 2 pomidory • ząbek czosnku • cebula • łyżka masła • słodka i ostra papryka w proszku • szczypta mielonego kminku • 2 łyżki oleju • 2 łyżki śmietany • awokado • łyżka natki pietruszki • sól • pieprz.

  • Składniki: 250 g razowego chleba • 2-3 ząbki czosnku • 50 g masła • 600 g pomidorków koktajlowych • sałata rzymska • 2 awokado • 150 ml soku z pomarańczy • 100 ml białego octu winnego • łyżka cukru • 8-10 łyżek oliwy • sól, pieprz.

Przepisy na temat: maslo czosnkow z awokado
  • Tarta z burakiem i awokado, czyli istna eksplozja smaków i kolorów

    Kasza jaglana znana jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Aby urozmaicić swoją dietę, można przygotować z niej - jak proponuje Marek Zaremba - tartę z dodatkiem awokado i buraka. Nie dość że zdrowa, to jeszcze zachwyca smakiem i kolorami!

  • Pasty kanapkowe

    Smarowidło z awokado Sposób przygotowania W garnku zagotuj posoloną wodę ze szczyptą cukru. Wrzuć groszek (bez wcześniejszego rozmrażania). Gotuj 6-8 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, osącz. Zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Awokado rozetnij, usuń pestkę. Łyżką wybierz miąższ. Czosnek obierz, wrzuć do malaksera. Dodaj zioła, słonecznik, groszek, twaróg i awokado. Wlej...

  • Ptysie z musem

    Sposób przygotowania 1. Zagotuj wodę, rozpuść masło. Mieszając, dodawaj mąkę, podgrzewaj około 3 minuty. Wystudź. Wbij po jajku i wymieszaj łyżką lub mikserem. Dodaj ser. Uformuj kulki łyżką i piecz 20 minut w temp. 200 st. C.  2. Pokrój awokado, cebulę i czosnek, skrop sokiem z cytryny, dodaj ser, jogurt, sól i pieprz. Całość zmiksuj na gładki mus. Wymieszaj z obraną, drobno pokrojoną gruszką...

  • Zdrowie tkwi w… kolorach

    ...brzoskwinie, które oprószamy kruszonką. Pieczemy do momentu jej zarumienienia, czyli ok. 20 minut. Możemy serwować z gałką lodów waniliowych. Zielone na kolację - kanapka z awokado i kiełkami fasoli Sposób przygotowania Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Miąższ rozgniatamy i łączymy razem z sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałą pastą smarujemy pieczywo...

  • Zapiekanki z pieczywem

    Minichlebki z awokado Sposób przygotowania 1. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by zmiękło. Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę. Miękkie masło utrzyj z czosnkiem, lubczykiem oraz ze szczyptą(...). Blaszkę wyłóż pergaminem. Rozłóż pomidorki (rozcięciem do góry) i wstaw do piekarnika. Zapiecz przez 10 minut, najlepiej z włączonym termoobiegiem. Wyjmij i zsuń z blaszki.  3. Awokado umyj, osusz...

  • Pomysły na śniadanie, obiad i kolację

    ...obrane i pokrojone w cienkie plastry awokado. Przykryj kromką chleba tostowego i posmaruj wierzch przyprawionym masłem. Ułóż kanapki na grillu elektrycznym, zaciśnij i piecz około 3 minuty. Podawaj od...

  • Pyszny obiad na każdy dzień tygodnia

    ...resztą marynaty, jeszcze chwilkę smaż. Awokado i melon pokrój, dodaj posiekaną cebulę dymkę, opłukaną i porwaną sałatę. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, przypraw. Podawaj do mięsa.  Pomidory...

  • Rodzinny piknik – propozycja menu

    ...przygotowania Awokado, pomidorki, ogórka, rzodkiewkę i paprykę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki. Ciecierzycę płuczemy, smarujemy mieszanką papryki wędzonej, oliwy i soli i pieczemy przez ok. 20 minut. Krewetki smarujemy mieszanką oliwy, soli i soku z limonki i podsmażamy na patelni. Do słoika wkładamy warstwami wszystkie składniki (awokado, pomidorki, ogórek, rzodkiewka, upieczona ciecierzyca, papryka...

  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    Miłość według Azteków - awokado, kakao, czekolada, chili Ciekawostką lingwistyczną jest fakt, iż w dzisiejszym języku polskim używamy słów, które wywodzą się bezpośrednio z języka... Azteków. Przykładami mogą być czekolada, kakao, chili czy awokado, które w narzeczu rdzennych mieszkańców Meksyku oznaczało męskie części intymne (z jęz. nahuatl ahuacatl=jądro). Awokado można wykorzystać na wiele...

  • Pięć sposobów na wędzonego pstrąga

    ...batata i krążków cebuli). Świetnym "towarzystwem" dla wędzonego pstrąga jest sałatka z liści szpinaku, plastrów buraka, awokado i ananasa.  Ryba równie wyśmienicie smakuje w połączeniu z kaparami...