• Informacje na temat:

    masy do biszkopta ze smietana

Artykuły na temat: masy do biszkopta ze smietana
  • Krem budyniowy: gotujemy gęsty budyń waniliowy (weź- my o pół szklanki mleka mniej niż w przepisie na torebce). Miksujemy z 3/4 kostki masła i 2-3 łyżkami...

  • ...kwiatek. 5. Połowę masy dyniowej wyłóż na biszkopt. Na środku ułóż kwiatki ze śmietany. Nakryj drugą częścią masy dyniowej. Odstaw, aby ciasto stężało. Przepis przysłała Alina Waliczek...

  • ...1. Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody, wystudź, schłodź. Białka ubij, pod koniec dodaj cukier. Miksując dodawaj po jednym żółtku. Mąki i proszek przesiej do masy, wymieszaj. Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz 20 minut w temp. 180°C. 2. Brzoskwinie odsącz, pokrój w kostkę. Maślankę zmiksuj z cukrem...

  • ...1. Przygotuj biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno razem z 2 łyżkami zimnej wody oraz szczyptą soli. W czasie ubijania porcjami wsyp cukier i cukier waniliowy. Do piany z białek kolejno dodaj żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, porcjami wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką. Rozsmaruj je na...

  • Biszkopt puszysty jak nigdy  wcześniej

    Przygotowanie Pokrusz 50 g herbatników. Biał- ka wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody i ubij na sztywno, powoli dosypując cukier. Pianę z białek połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami wsypuj do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj z pokruszonymi ciastkami i przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr. 26 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175

  • ...z bitą śmietaną, delikatnie mieszamy. Rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie, studzimy i dodajemy do serowo-śmietanowej masy, mieszamy. 4. Na ostudzony biszkopt wykładamy tężejącą galaretkę z owocami...

  • Przygotowanie: Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną w miseczce i przesiej przez sitko. Odstaw. Jajka rozbij. Białka ubij na pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier. Dalej miksując, dokładaj po jednym żółtku. Przesiane mąki dodawaj porcjami do masy jajecznej, lekko mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Powoli dolewaj wodę i miksuj na najmniejszych...

  • ...1. Jajka zmiksuj z cukrem kryształem, dodaj mąkę i kakao. Ciasto przełóż do formy. Piecz 20 min w 180 st. Ostudź, przekrój na 3 blaty. Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 2. Żelatynę rozpuść w 80 ml wody. Połącz ze śmietaną. Truskawki oczyść, odszypułkuj, pokrój. 1/3 owoców dodaj do masy śmietanowej. Przełóż nią blaty. Odstaw w formie do stężenia. Galaretkę przygotuj według...

  • ...1 Rozbij jajka. Białka oddziel od żółtek. Żółtka oraz 2 łyżki cukru utrzyj na kremową masę. Do białek dodaj szczyptę soli, za pomocą miksera ubij sztywną pianę. 2 Do piany z białek wsyp pozostały cukier, ubijaj jeszcze 2-3 minuty, aż piana stanie się szklista. Dodaj masę żółtkową, wymieszaj delikatnie, by piana nie opadła. 3 Przesiej mąkę z cukrem waniliowym, dodaj ją do masy, wymieszaj. Płaską...

  • ...1. Czekoladę posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 10 dag cukru i 4 łyżkami wody. Ubij na sztywno, połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej, przemieszaj. Dodaj czekoladę, wymieszaj ciasto łyżką. Tortownicę wyłóż...

Przepisy na temat: masy do biszkopta ze smietana
  • Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

    Sposób przygotowania 1. Masło utrzyj z cukrem na puch. Ucierając dalej, dodaj kolejno jajka.  2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj do masy jajecznej w dwóch partiach. Wlej mleko i esencję waniliową. Zmiksuj na gładkie ciasto.  3. Dwie tortownice o średnicy 20-22 cm natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozdziel ciasto na pół i przełóż do tortownic. Wyrównaj wierzchy.  4. Rozgrzej...

  • Czekoladowy z puszystą bitą śmietaną

    ...i jasnokremowa, zdejmij ją i ubijaj dalej, aż wystygnie. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do masy jajecznej i jednocześnie delikatnie mieszaj...

  • Czekoladowa rolada

    Przygotowana z puszystego biszkopta, aż rozpływa się w ustach.

  • Torcik z kokosowym kremem

    Sposób przygotowania 1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, porcjami dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana z białek będzie sztywna, kolejno domieszaj do niej żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz je ok. 25 minut w 200 ºC. Wystudź, rozkrój na 2 placki...

  • Truskawkowe pole na talerzu...

    ...najmniejszych obrotach miksera. Przesiej mąkę, kakao i chili. Dodaj do masy jajecznej w trzech partiach, po każdej dokładnie i delikatnie mieszając szpatułką. Przelej do formy i piecz przez 40 minut...

  • Ciasto ze zdrowej mąki

    Sposób przygotowania Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno domieszaj jajka. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Po 1 łyżce dodaj do ucieranej masy, na przemian z porcjami mleka. Foremkę (37 x 15 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz 1 godzinę. Jeszcze ciepłe ciasto...

  • Kremowe ciasta

    ...z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką. Rozsmaruj na spodzie blachy (30 x 38 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz przez 35 minut w 200 st. C.  2. Wystudź, rozetnij(...) w 2-3 łyżkach wrzątku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko i kawę. Wymieszaj mikserem. Blachę (30 x 30 cm) wyłóż pergaminem Nałóż ciasto. Piecz 40 min...

  • Bajka z mchu i paproci

    Składniki: 4 jajka 4 łyżki mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru kilka łyżek zielonej herbaty w proszku (matchy) 800 ml śmietany 36 proc. 25 dag serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru Przygotowanie: 1. Białka oddziel od żółtek. Ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej miksując dodawaj po łyżce cukru, a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiej do masy...

  • Puszyste serniki z chrupiącymi dodatkami

    .... Wymieszaj. 2. Cytrynę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Skórkę dodaj do masy. Domieszaj białka ubite na pianę. Formę (śr. 26 cm) natłuść. 3. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ jabłek...

  • Lukrowane słodkości na karnawał

    ...posiekaj i zagnieć ręką w kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i schłodź na czas szykowania masy.  2. Masa: rozpuść powoli masło. Drobniutko posiekaj orzechy. Masło zdejmij z ognia i energicznie wymieszaj ze śmietaną, cukrem i mąką. Ponownie podgrzej, aż masa zgęstnieje. Do przestudzonej masy dodaj po jajku, po każdym chwilę mieszając. Na końcu dodaj orzechy.  3. Jeśli nie używasz silikonowych foremek...