• Informacje na temat:

    masy na tort bezowy

Artykuły na temat: masy na tort bezowy
  • ...zamieszaj widelcem, żeby w cieście powstały jaśniejsze i ciemniejsze smugi. 2. Piekarnik rozgrzej do 100°C. Na każdy okrąg narysowany na papierze do pieczenia nałóż połowę masy bezowej. Delikatnie(...) ubij na sztywno. Jeden z blatów bezowych ułóż na paterze. Posmaruj musem czekoladowym, poukładaj na nim cząstki gruszek. Schładzaj w lodówce 30 minut. Wyjmij z lodówki, przykryj drugim blatem bezowym...

  • Tort opium

    Świąteczny tort Opium. Warstwy czekoladowego biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo-makowego, nasączone dużą ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków – dobrą domową konfiturą. Wspaniały miks świątecznych smaków, tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne połączenia.

  • Składniki na 12 porcji: Do spodu: 9 białek, 1 czubata szkl. cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Do masy kawowo-chałwowej: 2 szkl. mleka, 1/2 szkl. cukru, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 kostka masła, po 10 dag chałwy, orzechów laskowych i czekolady...

  • Składniki na 16 porcji Na blaty: 25 dag masła, 15 dag cukru, 3 jajka, 3 żółtka, 1 op. cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 150 ml kwaśnej śmietany, 3 kopiaste szkl. mąki, 1 małe opakowanie proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, tłuszcz i tarta bułka do tortownicy. Na krem: 300 ml mleka, 1 op. budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru, 25 dag masła roślinnego, 100

  • .... Wlej mleko i wymieszaj. Ciasto rozsmaruj w tortownicy i piecz 30 minut w temperaturze 175° C. Schłodź, przekrój w poprzek. Górny płat pokrój na 12 równych części i rozłóż na blasze. Białka ubij(...) pudru. Żelatynę rozgrzej w małej ilości śmietany kremówki i rozpuść. Dodaj do masy truskawkowej. Resztę śmietany ubij z resztą cukru waniliowego. Gdy masa truskawkowa zacznie gęstnieć, dodaj bitą...

  • Bezowa chmurka z bitą śmietaną

    ...z białek będzie już sztywna, domieszaj mąkę. 2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 st. Na każdy papierowy krążek na blasze wyłóż połowę masy bezowej. Delikatnie rozsmaruj ją równomierną warstwą(...) wymieszaj z rdzeniem wanilii, ubij na sztywno. Przygotowaną masą przełóż blaty bezowe. Posmaruj nią także wierzch tortu. Udekoruj morelami pokrojonymi na kawałeczki, plasterkami pomarańczy i wiórkami...

  • Tort bezowy z daktylami i orzechami

    Słodki tort z puszystym kremem bakaliowym, którym polubiłam w bydgoskiej cukierni “Sowa”.

  • Ten tort wymyślono na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pavlovej podczas jej występów w Nowej Zelandii w 1920 roku. Delikatna, chrupiąca z zewnątrz(...) z karmelizowanymi gruszkami. Zimą i wiosną można wykorzystać mrożone wiśnie, które wystarczy przez kilkanaście minut podgotować z rumem i cukrem trzcinowym. Do masy bezowej przed upieczeniem warto dodać posiekane...

  • .... Migdały wymieszaj z mąką i proszkiem. Porcjami wsyp do masy maślanej, dobrze ją ucierając. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek domieszaj do ciasta. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz bułką tartą(...) ubij na sztywno. Posmaruj nią wierzch i boki tortu. Udekoruj go bezowymi grzybkami.

  • Przygotowanie: Z margaryny, połowy cukru i żółtek utrzyj krem. Z białek i reszty cukru ubij pianę. Połącz obie masy. Dodaj mąkę półgrubą wymieszaną z kakao. Ciasto wlej do formy(...) wodzie i poczekaj, aż nasiąknie. Śmietankę ubij. Jogurt wymieszaj z cukrem i dodaj bitą śmietanę. Gdy żelatyna nasiąknie, rozgrzewaj ją powoli (nie zagotuj!), aż się rozpuści. Dodaj do masy...

Przepisy na temat: masy na tort bezowy
  • Tort na osłodę jesieni

    Jesienią często mamy gorsze samopoczucie. Jak można poprawić sobie nastrój? Dla tych, którzy lubią łakocie, podajemy przepis na tort bezowy. I choć torty najczęściej serwuje się w urodziny, tak samo dobrze mogą smakować w każdy inny dzień.

  • Tort Esterhazy z Węgier

    Sposób przygotowania 1. Blaty: białka wymieszaj z solą i ubij na sztywno, powoli dosypując cukier. Pod koniec ubijania bezę wymieszaj z migdałami. Spód tortownicy (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż 1/6 masy bezowej, cienko rozsmaruj. Blat piecz 10 minut w 200 st. C. W ten sam sposób upiecz jeszcze 5 blatów.  2. Masa: żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i 1/2 szkl. mleka...

  • Płatek śniegu - tort bez pieczenia

    ...żelatyny odcisnąć i roztopić, zmieszać z sokiem z wiśni, dodać wiśnie. Pozostałą żelatynę również odcisnąć i roztopić, zmieszać najpierw z 1 łyżką masy serowej, a następnie z resztą tej masy. Śmietanę ubić i wmieszać do masy 1/3 masy nałożyć do formy, następnie nałożyć wiśnie i pozostałą masę. Wyrównać. Wstawić na min. 3 godziny do lodówki. Posypać pokruszonymi bezami. (1 płat żelatyny odpowiada...

  • Tort rabarbarowy z bezą

    .... 2 białka ubić na sztywną pianę, dodając 2 łyżki zimnej wody i 100 g cukru. Wmieszać 3 żółtka. Mąkę, 50 g mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy. Ciasto nałożyć do okrągłej...

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...się składników i uzyskania gładkiej masy. Na wyłożonym papierem do pieczenia spodzie tortownicy o średnicy 23 cm poukładać ciasno plasterki pomarańczy w syropie. Na nie przelać ciasto, wyrównać(...) poncz.  Wykonanie tortu Na paterze układać kolejno: blat biszkoptu, poncz (¹⁄3 z całości), konfitura, krem kawowo-makowy (1 część), blat bezowy, krem kawowo-makowy (2 część), blat biszkoptu, poncz...

  • Beza Pavlova z truskawkami

    ...przez 50 minut. W tym czasie przygotowujemy krem migdałowy. Masło z cukrem mieszamy i ubijamy, aż masa nabierze białego koloru. Dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dosypujemy płatki migdałowe, dodajemy alkohol i szczyptę soli dla złamania smaku. Zimne krążki bezowe przekładamy kremem migdałowym. Tort dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami. Przepis pochodzi z książki Kocham...

Dyskusje na temat: masy na tort bezowy
  • Re: Tort bezowy pytanie

    mnie też nie pasuje takie połączenie, poza tym wydaje mi się że płynna galaretka wsiąknie w bezę , najlepiej do bezowych blatów pasują chyba owoce i piankowe masy , pozdrawiam