• Informacje na temat:

    mazurek czekoladowy na herbatnikach

Artykuły na temat: mazurek czekoladowy na herbatnikach
  • Składniki (na 18 porcji): 2 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szkl. mielonych orzechów włoskich, 20 dag masła, 1/2 szkl. cukru, 2 jajka, 7 łyżek marmolady, 1 szkl. mleka, 3 łyżki kakao, 4–5 łyżek rumu, 1 szkl. posiekanych bakalii. Do dekoracji: 1 polewa czekoladowa, migdały oraz posiekane orzechy.

  • ...1. Dno i boki brytfanny wyłożyć herbatnikami. Ugotować dość gęsty budyń z dodatkiem masła, wystudzić, dodać posiekane orzechy i rodzynki namoczone uprzednio w wodzie i odsączone. 2. Krem budyniowy rozłożyć na herbatnikach, wygładzić, przykryć warstwą herbatników. Wierzch polać gorącą polewą, gdy wystygnie, obficie posypać wiórkami kokosowymi. Przed podaniem dobrze schłodzić...

  • ...białą polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Czekoladowy Zetrzyj 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. Drobniutko pokrusz pół bochenka razowego chleba. Kostkę masła i 1 szkl. cukru pudru utrzyj na...

  • ...kandyzowanymi. Wersja błyskawiczna: na herbatnikach 1. Blachę przykryj pergaminem. Następnie spód i brzegi wyłóż kruchymi ciastkami np. herbatnikami (będziesz potrzebować 2–3 paczki po 10 dag(...). Piecz ok. 30 minut w temp. 190 st. 3. Po wystudzeniu mazurek wyjmij z formy. Wierzch udekoruj kratką zrobioną z polewy czekoladowej albo masy marcepanowej wyciskanej przez szprycę z małym otworkiem...

  • Czekolada, karmel i banany czyli niezwykle ciasto

    ...i przechowujemy do 3 tygodni w lodowce do nalesnikow, buleczek i innych deserow.   Krem czekoladowy : 150 g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao - roztapiamy na parze w misce. Studzimy. Ubijamy 125 ml smietanki na dosc sztywna bita smietane. Laczymy calosc i wykladamy na podpieczone ciasto. Chlodzimy dalej.   Na krem czekoladowym gdy zrobi sie dosc twardy wykladamy przestudzony...