• Informacje na temat:

    mazurek gotowe ciasto

Artykuły na temat: mazurek gotowe ciasto
  • Mąkę przesiej. Dodaj posiekane, chłodne masło, cukier puder i żółtka. Posiekaj nożem, wyrób gładkie ciasto. Ochładzaj 30 min, po czym rozwałkuj na dwa placki, odkładając trochę ciasta. Placki ułóż w natłuszczonych formach. Brzegi jednego udekoruj resztą ciasta, robiąc np. ozdobną ramkę. Wstaw do piekarni- ka (200°C). Upiecz na złoto. Gotowe placki przełóż warstwą konfitury. Na...

  • Mazurek wschodni

    .... 175 st. C. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić. Przygotować lukier. Podane składniki ucierać razem, aż powstanie jednolita masa. Posmarować mazurek lukrem, udekorować pokrojoną galaretką i skórką(...)Składniki: Ciasto: - 5 jajek, - 3/4 szklanki cukru, - 2 małe cytryny, - 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich. Lukier: - 2 szklanki cukru pudru, - łyżka soku z cytryny, - 1/4 szklanki...

  • ...migdały ze skórką, mąkę ze szczyptą soli, proszek do pieczenia i posiekane pestki dyni. 2. Blachę z wyższą krawędzią wyłóż pergaminem. Rozsmaruj gotowe ciasto. Piecz w temperaturze 160 stopni ok. 40 minut. Upieczone ciasto pozostaw w blaszce do ostygnięcia, a potem wyjmij. 3. Przekrój ciasto na dwa blaty. Jeden posmaruj połową marmolady. Przykryj drugim blatem. Posmaruj powierzchnię resztą marmolady...

  • Składniki na 10 porcji: • 15 dag mrożonego ciasta francuskiego • 15 dag żurawiny do mięs • 3 łyżki migdałów mielonych i kilka całych do dekoracji • 2 opakowania gotowej polewy marcepanowej • łyżka cukru pudru • łyżeczka kakao • żółty barwnik spożywczy...

  • ...1. Mąkę przesiej na stolnicę ze szczyptą soli. Dodaj 20 dag schłodzonego masła oraz 10 dag cukru. Składniki posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz śmietanę. Szybko zagnieć kruche ciasto, kawałek odłóż. Z reszty uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą. Odłóż na 30 minut do lodówki. 2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek. Przełóż na blachę do pieczenia, ponakłuwaj widelcem. Odłożone miękkie ciasto...

  • ...st. Potnij na 6 blatów. 2. Kruche spody: z mąki, cukru pudru, masła i żółtek zagnieć ciasto. Podziel je na 6 porcji. Każdą rozwałkuj na placek wielkości mazarinowych blatów. Placki ułóż na(...) w rozgrzanym piekarniku. Kajmak połącz z orzechami. Posmaruj ciasto i fantazyjnie udekoruj. Wersja błyskawiczna: inne ciasto i kajmak 1. Kruche placki zastąp gotowymi blatami biszkoptowymi do tortów...

  • Składniki: opakowanie gotowego kruchego ciasta (ok. 400 g), gotowa polewa czekoladowa. Do dekoracji: paczka łuskanych migdałów (ok. 100 g) i kilkanaście cukrowych jajeczek nadziewanych czekoladą.

  • Ciasto: 25 dag masła, 40 dag mąki krupczatki, 4 żółtka, 10 dag cukru, 4 łyżki mleka, łyżeczka proszku do piecz., aro mat waniliowy. Wierzch: puszka masy krówkowej o smaku orzechowym, 25 dag powideł śliwkowych, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, dowolne dekoracje.

  • ...❶ Mąkę z masłem posiekaj nożem, po czym wymieszaj z cukrem pudrem i jajkami. ❷ Zagnieć ciasto i schłodź je przez godzinę w lodówce. ❸ Uformuj dwa równe okrągłe placki. ❹ Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz około 10 minut. ❺ Gdy placki ostygną, posmaruj jeden z nich marmoladą lub powidłami (najlepsze będą domowe śliwkowe) i złóż jak kanapkę. ❻Wierzch polej...

  • Składniki na 6 porcji: 35 dag mąki pszennej • 20 dag masła • 5 dag cukru pudru • 2 żółtka • szczypta soli barwnik różowy w żelu lub proszku • 30 dag gotowej masy kajmakowej • wafel.

Przepisy na temat: mazurek gotowe ciasto
  • Wielkanocny mazurek

    Mazurek to tradycyjne wielkanocny wypiek, przygotowany na bazie kruchego ciasta, masy kajmakowej i dużej ilości bakalii. Tradycyjne mazurki wypieka się w różnych formach i kształtach. Mogą być owalne lub kwadratowe, te najbardziej popularne – prostokątne z masą z orzechów włoskich, nazywane są mazurkami orzechowymi i pochodzą z Kujaw.

  • Tradycyjny mazurek

    ...delikatnie siekamy nożem. 2. Do wszystkiego dodajemy żółtka i ponownie delikatnie siekamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na(...) włożeniem możemy posmarować ciasto białkami pozostałymi z jajek.   Przepis na nadzienie: 1. Na wystudzone ciasto, wykładamy masę kajmakową. Następnie mazurek ozdabiamy bakaliami według naszych upodobań...

  • Mazurek

    Składniki: Ciasto: ●300 g mąki ●1/2 kostki zimnego masła ●3 żółtka ●3 łyżki cukru ●1/4 łyżeczki soli Wierzch: ●puszka masy krówkowej ●szklanka orzechów włoskich, posiekanych ●1/2 czekolady na gałązki ●gotowy krem, bita śmietana i wiórki kokosowe na bazie (możesz zrobić je z migdałów) Przygotowanie: 1. Składniki ciasta posiekaj, szybko zagnieć. Włóż w folii na 1/2 godz. do lodówki...

  • M jak mazurek z bakaliami

    ...ciepłem rąk. Jeśli ciasto jest zbyt suche możemy dodać śmietanę. Gotowe ciasto odkładamy zawinięte w folię na pół godziny do lodówki. 2. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy, formujemy brzeg wysokości około 0,5 cm i przekładamy na blachę. Ciasto pieczemy przez 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto smarujemy masą kajmakową. 3. Układamy: płatki migdałów, rodzynki, orzechy...

  • Wielkanocny mazurek bez mąki pszennej

    Sposób przygotowania Składniki ciasta mieszamy i zagniatamy. Gotową masę wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.  Do zagotowanego mleka kokosowego dodajemy masło orzechowe, ksylitol i sól, całość gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzoną  masę przekładamy na upieczone ciasto, mazurka dekorujemy ulubionymi...

  • Mazurek wschodni

    .... 175 st. C. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić. Przygotować lukier. Podane składniki ucierać razem, aż powstanie jednolita masa. Posmarować mazurek lukrem, udekorować pokrojoną galaretką i skórką(...)Składniki: Ciasto: - 5 jajek, - 3/4 szklanki cukru, - 2 małe cytryny, - 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich. Lukier: - 2 szklanki cukru pudru, - łyżka soku z cytryny, - 1/4 szklanki...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    ...ciasto. Piec je 35 minut w temp. 175 st. C. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić. Przygotować lukier. Podane składniki ucierać razem, aż powstanie jednolita masa. Posmarować mazurek lukrem(...)Mazurek kajmakowy Składniki: Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka Oraz...

  • Mazurek malinowy

    ...gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki. 2. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Ostrym nożem wyciąć 4 owalne placki...

  • Mazurek czekoladowy

    ...siekając nożem, następnie wyrób ręcznie gładkie ciasto. Ochładzaj 30 minut. 2. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 2 cm. Ułóż w natłuszczonej formie. Wstaw do piekarnika 200 st. C. Upiecz na złoto. 3. W osobnych rondlach roztop obie polewy. CIasto posyp połową posiekanych owoców kandyzowanych. Następnie wylewaj na nie grube pasy białej i ciemnej polewy. Grzebieniem cukierniczym rozprowadź polewy aby...

  • .... Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 40-45 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę z cukru i pół szklanki wody. Można też użyć gotowej polewy. Kiedy zagotujemy cukier z wodą ,po przestygnięciu ucieramy go drewnianą łopatką , wlewamy sok z cytryny oraz esencję i mieszamy. Lekko ostudzone ciasto polewamy ciepłą jeszcze polewą. Przybieramy mazurka tym, co lubimy najbardziej...