• Informacje na temat:

    mazurek z ciastek

Artykuły na temat: mazurek z ciastek
  • ...). Przytnij wystające brzegi ciastek. 2. Ser włóż do malaksera. Dodaj resztę składników masy. Miksuj kil ka minut. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, przełóż masę do blachy. Wierzch wygładź. Piecz ok. 30 minut w temp. 190 st. 3. Po wystudzeniu mazurek wyjmij z formy. Wierzch udekoruj kratką zrobioną z polewy czekoladowej albo masy marcepanowej wyciskanej przez szprycę z małym otworkiem...

  • .... Następnego dnia oblej stopioną polewą. Udekoruj orzechami oraz migdałami. Wersja błyskawiczna: z kruchych ciastek 1. Połam na kawałeczki ok. 1 i 1/3 kg różnych ciastek: biszkoptów, herbatników, kokosanek, kruchych ciastek migdałowych. Do ciasta możesz dodać także trochę suchych wafli. Skrop 7– 8 łyżkami rumu (ew. likieru migdałowego albo czystej wódki). Odstaw na 10–15 min. 2. W tym czasie...

  • Bez słodkiech mazurków trudno wyobrazić sobie wielkanocne stoły. Obok pieczonych tradycyjnie, polecamy te przygotowane z wafli, ciasteczek i błyskawicznych mas!

  • Mazurka czas zacząć

    Mazurek tradycyjny Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 kostki margaryny, 2 żółtka, cukier wanilinowy, szczypta soli, 2-3 łyżki cukru pudru, marmolada śliwkowa Do(...). Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut Porcja: 450 kilokalorii Mazurek pomarańczowy Składniki na 10 porcji: Na kruchy spód: 20 dag mąki, 10 dag dobrze schłodzonego masła, 5 łyżek cukru pudru...

  • Wielkanoc to czas radości i zabawy! Dlatego oprócz serników i mazurków przygotuj pięknie ozdobione, wesołe babeczki, które wywołają uśmiech na twarzach...

  • Polskie wielkanocne potrawy smakują wybornie. Skoro tradycja nakazuje, by wśród świątecznych specjałów znalazły się jajka, domowe wędliny, pasztety, pieczenie, słodkie babki i mazurki, wypróbujmy nasze przepisy!

  • Wielkanocna awanturka

    Marzena lubi mazurki, Ania woli drożdżowe baby, ale same ciast nigdy nie piekły. Za trudne! – przyznają. W tym roku z nami i pod opieką Agnieszki Kalińskiej, cukiernika z hotelu Sheraton, dziennikarki telewizyjne odważyły się zadebiutować. Przy rozmowie o świątecznych zwyczajach w Krakowie i na Podlasiu powstawał pierwszy mazurek Marzeny Rogalskiej i świąteczna baba Anny Maruszeczko.