• Informacje na temat:

    mazurek z powidłami

Artykuły na temat: mazurek z powidłami
  • Zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą, schłodź ok. 30 min. Wylep foremkę (24x27 cm), zrób rant, nakłuj widelcem. Piecz ok. 20 min w 200°C, wystudź. Gotowy spód posmaruj powidłami, posyp orzechami, posmaruj masą krówkową. Na wierzchu ułóż dowolne elementy dekoracyjne.

  • Przepis przysłała Maria Stec z Rzeszowa SKŁADNIKI: op. dużych wafli, puszka masy krówkowej, słoiczek powideł śliwkowych , migdały, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i laskowe, suszone morele do dekoracji. Wykonanie: Wafle rozłóż. Jeden posmaruj powidłami, kolejne masą krówkową. Ułóż jeden na drugim, ostatni dużą „kratką” do góry, posmaruj masą krówkową...

  • ...❶ Mąkę z masłem posiekaj nożem, po czym wymieszaj z cukrem pudrem i jajkami. ❷ Zagnieć ciasto i schłodź je przez godzinę w lodówce. ❸ Uformuj dwa równe okrągłe placki. ❹ Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz około 10 minut. ❺ Gdy placki ostygną, posmaruj jeden z nich marmoladą lub powidłami (najlepsze będą domowe śliwkowe) i złóż jak kanapkę. ❻Wierzch polej...

  • Przepis przysłała Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic Wafle smaruj na przemian masa mi kajmakowymi oraz powidłami. Czekoladę stop w kąpieli wodnej z kremówką i masłem. Polej mazurek. Udekoruj bakaliami.

  • ...i układamy na cieście tak, by powstała kratka. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. 4. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przestrzenie między kratkami wypełniamy powidłami. Dopiekamy jeszcze...

  • ...placek nałóż marmoladę, przykryj gwiazdką, dociśnij. Utrzyj cukier puder z odrobiną wody, polukruj mazurek. Ozdób wisienkami i czekoladą. Czas ok. 40 min; porcja – 430 kcal, cena 1 zł. Dobre rady...

  • Składniki: op. prostokątnych wafli, słoik kremu czekoladowego, słoik powideł śliwkowych, pół tabliczki gorzkiej czekolady, 1/3 szklanki orzechów laskowych, biały lukier, cukrowe pisaki i czekoladowe jajka do dekoracji.

  • Mazurek bakaliowy

    Nie jest to mazurek z napisami "Alleluja" i z obfitoscia ozdobek. Nie ma w nic sztucznego, zadnych barwnikow, proszkow itp... za to jaki jest pyszny! Robie...

  • Wielkanoc w trzech aktach

    ...pieczenia i schłódź. Po ok. 2 godzinach pokrój. Karmelki możesz pozawijać w bibułki. Mazurek migdałowo-makowy Czas przygotowania: 1,5 godziny Ok. 12 porcji Ciasto: 250 g mąki, 150 g cukru, 250(...) 200°C, piecz, aż się zrumieni (ok. 17 minut), wystudź. Posmaruj kwaśnymi powidłami, np. ze śliwek, derenia, na to nałóż grubo masę makową, udekoruj np. płatkami złota. Baba drożdżowa z kremem Czas...

  • Wielkanocne przysmaki z Mazowsza

    ...zupy. Wymieszaj i dopraw solą i majerankiem. Możesz podać z jajkiem. Mazurek lukrowany Składniki: 2 szklanki mąki, 4 łyżki cukru pudru, 7 łyżek masła, 2 jajka, marmolada lub powidła, do(...). Rozwałkuj na prostokątne placki: jeden gładki, drugi z ozdobnym rantem. Upiecz na złoty kolor. Ostudź. A Gładki placek posmaruj marmoladą lub powidłami, przykryj ozdobnym plackiem. Ponownie posmaruj...

Przepisy na temat: mazurek z powidłami
  • Anna Lewandowska piecze mazurka

    Mazurek to ciasto kojarzące się ze świętami wielkanocnymi. Tak uważa Anna Lewandowska. Jednak - jak pisze na swoim blogu - "nie byłaby sobą, gdyby nie zmodyfikowała przepisu". Propozycja żony naszego najlepszego piłkarza to mazurek kokosowy.

Dyskusje na temat: mazurek z powidłami
  • Re: mazurkowe dylematy:)

    podaję sprawdzony przepis na mazurek kajmakowy przystrojony bakaliami Potrzebne składniki: * 250 g mąki * ½ szklanki cukru pudru * 100 g masła * 2 łyżki Śmietany wiejskiej 18% Dr(...) do zamrażalnika na 30 minut do schłodzenia. Mazurek będę piekła w formie w kształcie elipsy ze zdejmowaną obręczą, której dno smaruję masłem. Zimne ciasto kroję na cienkie plasterki, układam na dnie