• Informacje na temat:

    miesa podsuszane

Artykuły na temat: miesa podsuszane
  • Kupujemy mięso

    ...ilościach, w kawałku, bo w plasterkach szybciej się psują. Wybieraj wędliny suche i podsuszane - nadają się do spożycia nawet przez tydzień. Jeśli pojawi się na nich biały nalot, nie panikuj! To...

  • Składniki na 4-5 porcji: 80 dag mięsa wieprzowego, np. schabu lub szynki, 2-3 łyżki mąki, 20 dag kiełbasy, np. podsuszanej, 2 cebule, 3-4 suszone grzyby, 30 dag białej kapusty, 2 ząbki czosnku, ¾ -1 l bulionu warzywnego, 2-3 listki laurowe, po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 2 ziarenka owoców jałowca, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki...

  • Składniki na 6 porcji: 20 dag ryżu, 6 pałek kurczaka (60 dag), 25 dag podsuszanej kiełbasy albo kabanosów, po 1 żółtej, zielonej i czerwonej papryce, 15 dag mrożonego groszku, 800 ml bulionu drobiowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek,1/2 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz mielony...

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag zielonej fasolki szparagowej, 4 pojedyncze filety z kurczaka, 16 plasterków salami (ew. innej podsuszanej kiełbasy), 2 łyżki oleju, 250 ml bulionu drobiowego, 15 dag śmietany kremówki, 1 łyżka jasnej zasmażki błyskawicznej, sól, czarny pieprz, czerwony pieprz do dekoracji.

  • Kiełbasa Myśliwska Sucha z szynki z Chrzanowa

    Polacy od lat gustują w wędlinach podsuszanych i suchych. Od niedawna w polskich sklepach wielbiciele tego typu produktów znajdą nowość od Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin pyszną Kiełbasę Myśliwską Suchą z szynki.

  • Składniki na 6 porcji: Po 40 dag mięsa gulaszowego wieprzowego oraz wołowego, 10 dag kiełbasy chorizo (albo innej podsuszanej kiełbasy z papryką), 4 cebule, 2 chili, 20 dag pieczarek, 2 łyżki oleju, 1 puszka pomidorów w kawałkach, 3 kolorowe papryki, 1/2 pęczka szczypiorku, 2/3 szkl. kwaśnej śmietany, sól, pieprz, mielona słodka papryka.

  • Składniki na 6 porcji : 40 mięsa wieprzowego (żeberek, łopatki z kością), 1 pęczek włoszczyzny, 3 jajka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 20 dag podsuszanej kiełbasy, 2 szkl. zakwasu na barszcz biały, 2/3 szkl. kwaśnej śmietany, sól, mielony czarny pieprz, jajka na twardo jako dodatek.

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag schabu bez kości, 12 plasterków kiełbasy chorizo, (ew. salami albo innej podsuszanej kiełbasy paprykowej), 2 zielone cukinie, 1 żółta cukinia, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, 4–6 gałązek szałwii, 1 cytryna, 3–5 łyżek oleju, 3 gałązki tymianku, sól, pieprz...

  • Składniki: 1 i 1/2 kg filetu z piersi indyka, 10 dag kiełbasy chorizo (ew. innej podsuszanej kiełbasy paprykowej), 2 czerwone cebule, 5 dag migdałów, 2 łyżki jasnego octu balsamicznego, 2 łyżki oleju, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, 1/3 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz...

  • Surowa polska wędzona kiełbasa

    Składniki: 1 i 1/2 kg mięsa wieprzowego (łopatki), 1/2 kg wołowiny, 5 ząbków czosnku majeranek, papryka łagodna, ziele angielskie, kolendra sól, peklowa, sól kuchenna, pieprz kolorowy (utłuczony)

Przepisy na temat: miesa podsuszane
  • Pyszne sałatki ziemniaczane!

    ...ziemniaków 6 łyżek oleju 6 łyżek octu 40 dag podsuszanej cienkiej kiełbasy 2 czerwone papryki 1 cebula 1 słoik (720 ml) marynowanej dyni 1 cytryna 3 ząbki czosnku 6 łyżek majonezu...

  • Sprawdzone sposoby

    ...w lodówce kiełbasy suche i podsuszane, te surowe staraj się zjadać na bieżąco.

  • Na tropie polskich przysmaków

    Na czasie jest podróżowanie kulinarnymi szlakami, a regionalne smakołyki mają wielu zwolenników. Coraz częściej też kulinarne specjały znajdziemy w sklepie lub zamówimy przez internet. Jakich produktów naprawdę warto skosztować?

  • Nowe pomysły na tradycyjne kotlety

    ...i plasterkiem chorizo Składniki: 80 dag schabu bez kości 12 plasterków kiełbasy chorizo, (ew. salami albo innej podsuszanej kiełbasy paprykowej) 2 zielone cukinie 1 żółta cukinia...

  • Uwielbiam gotować i jeść

    Rozmowa z Olgą Bończyk, czyli doktor Edytą Kuszyńską z serial u "Na dobre i na złe"