• Informacje na temat:

    mięso mielone pieczone w foremce

Artykuły na temat: mięso mielone pieczone w foremce
  • Składniki na 8 porcji: 1 szkl. ugotowanego ryżu, 25 dag mielonego mięsa, 30 dag pieczarek, 1 szkl. żurawiny suszonej, po 5 dag migdałów bez skórki i pistacji, 1 mały seler, 2 czerwone cebule, 3 ząbki czosnku, 1/2 szkl. bułki tartej, 1/2 szkl. startego żółtego sera, np. gouda, 2 jajka, zioła prowansalskie, chili, 1 łyżka cukru, 10 ml wódki, sól, pieprz, olej...

  • Składniki na 6 porcji: • 75 dag mielonego mięsa (mieszanego wieprzowo- -wołowego) • 1 pęczek dymki • 3 kolorowe papryki • 2 jajka • 4 łyżki tartej bułki • 1 łyżka startego parmezanu • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki oleju • 1 łyżka masła • rozmaryn, tymianek, mielona papryka słodka i ostra • mielona gałka muszkatołowa • sól • pieprz .

  • Składniki: 30 dag mięsa mielonego, 3 cebule, 5-6 dużych pieczarek, jajko, 3 łyżki bułki tartej, łyżeczka lubczyku, 3 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz, olej.

  • Składniki: 70 dag mielonego mięsa drobiowego, 2 pszenne tosty, ok. 25 małych pomidorków, 120 ml mleka do namoczenia tostów, 1 mała cebula, 1 jajko, 1 szkl. ugotowanego ryżu (ew. pęczaku), 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki orzeszków piniowych, sól, pieprz, suszona bazylia, trochę oliwy do skropienia pieczeni i posmarowania formy, listki świeżej bazylii do dekoracji.

  • Składniki na 6-8 porcji: 50 dag mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego lub z szynki, 1 czerstwa bułka kajzerka, 1 szklanka mleka, 1 jajko, 2 małe cebule, 2-3 ząbki czosnku, 3 łyżki startego sera np. parmezan, 6-8 pomidorków koktajlowych lub 3-4 pomidory śliwkowe, 3-4 plasterki szynki, listki świeżej bazylii lub rukola, 2 łyżki oleju, 4-5 łyżek bułki tartej, sól, pieprz.

  • Około kilograma mielonego mięsa wieprzowego, 330 ml słoik papryki konserwowej, mała cukinia, jajko, cebula, kilkanaście cienkich i długich plasterków parzonego boczku, 3 ząbki czosnku, majeranek (najlepiej świeży, ew. suszony), sól, pieprz.

  • Cudeńka z mielonego

    ...pokrój w cienkie paski. Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, od czasu do czasu mieszając, 5-7 min. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj. Duś 15-20 min. Na koniec dodaj kukurydzę oraz fasolę i podgrzewaj jeszcze 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Upieczone ziemniaki wyjmij z folii, delikatnie rozetnij wzdłuż i wypełnij...

  • Składniki: 25 dag mięsa mielonego, cebula, puszka krojonych pomidorów, kulka mozzarelli, 6 płatów lazanii, 2 ząbki czosnku, zioła, sól, cukier, śmietana, olej.

  • Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego, 20 dag śliwek suszonych, cebula, 2 ząbki czosnku, bułka, jajko, ulubione przyprawy, pieprz, majeranek , kilka łyżek oliwy i mleka.

  • ...50 dag mięsa wieprzowego mielonego, duża cukinia, marchewka, kajzerka, 2 ząbki czosnku, cebula, 2 jajka, 2 łyżeczki bułki tartej, sól, pieprz, mleko do namoczenia kajzerki, olej.

Przepisy na temat: mięso mielone pieczone w foremce
  • Nadziewana pieczeń rzymska

    ...kawałki, zalej je mlekiem i odstaw do namoczenia. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę, 1 jajko i cebulkę. Masę przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano(...) wystudzenia. Tosty namocz w zimnej wodzie.  2. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj jajko. Czosnek i szalotkę obierz, pokrój. Natkę posiekaj. Składniki dołóż do mięsa. Dołóż odciśnięte tosty, natkę...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...: Ugotuj je w wywarze przed wlaniem zakwasu. W przeciwnym razie pozostaną twarde. Wyborne mięsa By było soczyste: Świeżo upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i odłóż na 15 min. Dzięki temu soki(...) patyczkiem do szaszłyków. Ułóż na blasze, posmaruj olejem. Środki napełnij masą jak na kotlety mielone. Piecz 50 min w temp. 180 st. C. Dodajemy śmietanę: By się nie zwarzyła, przelej ją do osobnego...

  • Zapiekanka z młodej kapusty z mięsem mielonym

    Składniki: 1 główka młodej kapusty 3 łyżki oleju 1 cebula 500 g mieszanego mięsa mielonego Sól, pieprz, słodka papryka Opakowanie krojonych pomidorów (500g) 375 ml bulionu 75 g tartego sera gouda Tłuszcz do formy Przygotowanie: Kapustę pokroić na duże kawałki, smażyć 5 minut na 2 łyżkach oleju. Cebulę pokroić w kostkę, smażyć na 1 łyżce oleju, dodać mięso mielone. Doprawić...

  • Mini babeczki z pasztetem i słodko – kwaśnym musem

    ...i mus. Pasztet i mus: Przyprawy gotujemy przez ok. 5 minut w małej ilości wody. Mięso kroimy na małe kawałki i wkładamy do dużego garnka, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ostudzony wywar. Gotujemy na małym ogniu, a następnie dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie (przez ok. 1 godzinę). Pod koniec gotowania, dodajemy bułkę i sparzoną we wrzątku wątróbkę. Po wystudzeniu mięsa mielimy 

  • Torcik z cielęciny - Robert Sowa

    Torcik z pieczonej cielęciny z czosnkiem i tymiankiem przekładany musem jajecznym z kaparami i anchois oraz sosem z rzeżuchy - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Blok z pomidorami

    ...razem z szypułkami). 2. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśnięte pieczywo, jajko oraz cebulę. Dołóż koncentrat pomidorowy. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Wymieszaj(...)Składniki na 6 porcji: 70 dag mielonego mięsa drobiowego 2 pszenne tosty lok. 25 małych pomidorków 120 ml mleka do namoczenia tostów 1 mała cebula 1 jajko 1 szkl. ugotowanego ryżu...

  • Minitarty z ciasta francuskiego

    Składniki: 450 g dowolnych grzybów 200 g mielonej wołowiny opakowanie ciasta francuskiego jajko, roztrzepane łyżka oleju 2 młode cebulki, posiekane 50 g masła łyżeczka listków(...) cm. Posmaruj je jajkiem. Z czterech wytnij pierścienie grubości 2 cm. Ułóż je na pełnych kółkach i dociśnij. Piecz 12 minut. 2. Podsmaż na oleju cebulki. Zwiększ ogień i dodaj mięso, smaż 5 minut, aż...

  • Zapiekanka ziemniaczana na pikantnie

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, opłucz i przełóż do garnka. Zalej je posoloną wodą. Gotuj ok. 20 minut.  2. W tym czasie marchewki obierz, opłucz, grubo zetrzyj albo pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim mielone mięso. Dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij je. Potem dołóż marchewkę i koncentrat. Smaż razem...

  • Zapiekanki z pieczywem

    ...dorzuć mięso i pieczarki. Podsmaż przez 10 minut. Dopraw tymiankiem, papryką, solą i pieprzem.  2. W tym samym czasie ugotuj w osolonej wodzie obrane ziemniaki. Zrób piure z dodatkiem parmezanu, żółtka i śmietanki.  3. Kromki bułki ogrzej w tosterze lub na suchej patelni. Natrzyj je czosnkiem i posmaruj masłem.  4. Naczynie do zapiekania wysmaruj cienko olejem. Wyłóż mięso, przykryj je piure...

  • Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami

    ...i zeszklij na kopiastej łyżce masła. Dodaj do niej 50 dag wątróbki drobiowej i podsmaż. Ugotowane, przestudzone mięso oddziel od kości i razem z warzywami i wątróbką przepuść dwa razy przez maszynkę. Dodaj łyżeczkę mielonego imbiru, 1/2 szklanki śmietany 30 proc., 2 łyżki sosu sojowego, 4 roztrzepane jajka, 200 ml oliwy. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wyrób masę, połowę przełóż do foremki...