• Informacje na temat:

    mięso mielone ser feta

Artykuły na temat: mięso mielone ser feta
  • Składniki na 8-10 porcji: Na ciasto: 20 dag mąki pszennej, 15 dag zimnego masła lub margaryny, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki zimnej wody. Na farsz: 40 dag mięsa mielonego, 1 śre dnia cebula, 2-3 ząbki czosnku, 10 dag świeżego szpinaku, 2 jajka, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 łyżki serka śmietankowego, 5 dag sera feta, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.

  • Składniki na 4-5 porcji. Na kotleciki: 50 dag mięsa mielonego, np. wołowo-wieprzowego, 1 mała cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka soku z cytryny, 1 jajko, 1 czubata łyżka bułki tartej, 10 dag sera feta, olej do smażenia, sól, pieprz. Na sos: 1 duże opakowanie jogurtu greckiego, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 1 łyżka octu winnego, 1 duży ogórek, 1-2 ząbki czosnku...

  • Składniki (na 4 porcje): 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 mała cebula, 1 jajko, 5 łyżek bułki tartej, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 10 dag sera typu feta, 2–3 łyżki oleju, sól, pieprz. Do sałatki: 2 papryki, 1 ogórek sałatkowy, 2–3 pomidory, 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku, 3–4 łyżki jasnego octu winnego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 4–5 łyżek oliwy, po 2 łyżki oliwek czarnych...

  • Składniki na 4 porcje: 4 duże ziemniaki, 1 mały bakłażan, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 puszka pomidorów bez skórki, 4 gałązki majeranku, 20 dag sera feta, sól, pieprz...

  • Tagliatelle z mięsem mielonym po grecku

    Składniki: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, 10 dag pieczarek, cebula, młoda cukinia, 2 łyżki keczupu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 100 ml bulionu, łyżeczka ziół prowansalskich, 10 czarnych oliwek, 5 dag sera feta, 25 dag makaronu tagliatelle, sól, pieprz, olej.

  • Składniki na 4 porcje: 1 puszka cieciorki (albo białej fasoli), 60 dag mieszanego mięsa mielonego, 1 cebula, 1 duża czerwona papryka, 1 zielona papryczka chili, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 pęczka natki pietruszki, 20 dag sera feta.

  • Składniki na 10 porcji: ● 70 dag mięsa mielonego wołowego (może być z dodatkiem wieprzowego) ● jajko ● kajzerka ● mała cebula ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ● mielona papryka ostra. Farsz: ● 6 pomidorów suszonych w zalewie ● 20 dag mrożonego szpinaku ● 15 dag sera feta ● 2 ząbki czosnku ● gałka muszkatołowa ● sól ● pieprz. Dekoracja: ● pomidorki koktajlowe ● bazylia.

  • Skład na 4 porcje: ● po 2 duże papryki czerwone i żółte ● 400 g mięsa mielonego ● jajo ● 75 g suszonych pomidorów ● olej ● 75 g bułki tartej ● 150 g sera feta ● ząbek czosnku ● sól i pieprz do smaku ● 1/2 pęczka natki pietruszki...

  • Frykadelki nadziane fetą

    ..., osusz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę posiekaj. Oliwki pokrój w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Fetę pokrój na 12 kawałeczków. 2. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj do niego(...) feta. 3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Włóż frykadelki i smaż je na rumiano ze wszystkich stron przez 8 minut. 4. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Wrzuć pokrojone warzywa. Smaż je...

  • Składniki: podwójny filet z kurczaka, około 50 g sera feta (niebieskie opakowanie), świeże listki bazylii (około garści), około 6 połówek suszonych pomidorów z oleju, świeżo mielona sól ziołowa, świeżo mielony czarny pieprz, olej do smażenia...

Przepisy na temat: mięso mielone ser feta
  • Pieczarki z serem

    Pieczarki obierz, umyj, odkrój nóżki. Ser zetrzyj na tarce.

  • Nowe przepisy na mielone

    Rumiane kuleczki z fetą i papryką Składniki: 60 dag mieszanego mielonego mięsa 1 jajko 4 cebule 2 łyżki bułki tartej 1 kg większych ziemniaków 1-2 łyżki grubej soli 5 łyżek oleju słonecznikowego 3 gałązki rozmarynu 5 dag migdałów bez skórki 1 czerwona papryka 10 dag sera feta 1 łyżka cukru sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój...

  • Efektowne przekąski z ziemniaków i mięsa mielonego

    Składniki na 10 porcji: 3 gałązki rozmarynu 100 ziemniaków 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 czerstwa bułeczka 1 cebula 500 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżeczki średnio-ostrej musztardy 1 łyżka suszonej pietruszki sól, pieprz 3-4 łyżki oleju 100 g sera feta 50 g majonezu 200 g jogurtu naturalnego mieszanka ziół do dipów gruba sól morska listki bazylii do dekoracji...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ..., pieprzem i duś na małym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając. - Mięso rozbij, oprósz solą i pieprzem. Na środku ułóż szpinak, pokrojony ser i zwiń. Zwiąż nicią spożywczą lub zepnij wykałaczkami(...) dodatkowo smarować nią mięso podczas smażenia. - Gotowe mięso serwuj udekorowane plastrami cytryny oraz listkami świeżej natki pietruszki. Możesz podawać je z pieczywem, ryżem lub opiekanymi ziemniakami...

  • Faszerowane papryki

    Jest to propozycja dla miłośników ostrzejszych smaków. Papryki można nafaszerować według własnego upodobania – serem feta, nadzieniem warzywnym lub, według poniższego przepisu, mięsem mielonym.

  • Szaszłyczki wołowe

    Z mięsa mielonego.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Roladki ze szpinakiem

    Składniki: filet z piersi indyka 40 dag świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego szpinaku łyżka śmietany 18 proc. 15 dag sera feta łyżka bułki tartej jajko 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotowanie: 1 Filet z piersi zmiel w maszynce do mięsa. Możesz też kupić gotowe mielone mięso z indyka. Dodaj przyprawy, jajko, bułkę tartą. Jeśli masa wyjdzie...

  • Frykas rzymski z kosteczkami fety

    Składniki na 4 porcje: 80 dag mieszanego mielonego mięsa 30 dag sera feta 2 kromki chleba tostowego 1 ząbek czosnku 5 dag startego żółtego sera (np. gouda) 1 łyżeczka koncentratu(...) lub przeciśnij przez praskę. Tosty namocz w zimnej wodzie, odciśnij, wymieszaj w miseczce z mielonym mięsem. Dodaj starty żółty ser, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz jajko. Przypraw do smaku solą...

  • Gołąbki o orientalnym smaku

    Składniki: 1 kg włoskiej kapusty 250 g mielonej wołowiny 75 g ryżu 40 g migdałów bez skórki 2-3 ząbki czosnku cebula  jajko po 1/2 łyżeczki cynamonu, oregano i mielonego kminku  3 łyżki oleju 150 ml bulionu 2 szklanki sosu pomidorowego 100 g sera feta Przygotowanie: 1. Posiekaj migdały. Ugotuj ryż z migdałami i odstaw. 2. Umyj kapustę. Pojedyncze liście blanszuj...