• Informacje na temat:

    mięso na zrazy ligawa

Artykuły na temat: mięso na zrazy ligawa
  • Składniki na 5 porcji: 5 plastrów wołowiny (ligawa albo rostbef), gruby plaster boczku, pół czerwonej papryki, 1 ogórek kiszony, 2 średnie cebule, pieprz mielony, mielona słodka papryka, 3 łyżeczki musztardy, olej rzepakowy do smażenia, 3 suszone grzyby, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 3-4 łyżki mąki.

  • Zawijańce  wileńskie

    Składniki: 60 dag wołowiny zrazowej (np. ligawa górna), 10 dag boczku wędzonego, cebula, kwaszony ogórek, 5 lub 6 suszonych grzybów, pół szklanki śmietany , 2 łyżki francuskiej musztardy , 3 łyżki oleju, sól, pieprz.

  • Zrolowane smaki

    Mięsne roladki są łatwe w przygotowaniu, smakują wyśmienicie i cieszą oko. Poza tym pozwalają w niebanalny sposób połączyć smaki, a mięso upieczone w ten sposób nigdy nie będzie suche.

  • Roladki śląskie z suszonymi grzybami

    Składniki na 4 porcje: - 60 dag wołowiny zrazowej (np. ligawa górna lub krzyżowa górna), - 10 dag boczku wędzonego, - 1 cebula, - 1 kwaszony ogórek, - 5-6 suszonych grzybów (podgrzybków lub(...) bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, zrumień zrazy ze wszystkich stron, podlej wywarem z grzybów. Dodaj pozostałe grzyby, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zrazy...

  • ..., posiekaną natkę oraz makaron. Wymieszaj starannie, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp startym parmezanem (ok. 8 dag) oraz listkami natki. Wybierz mięso Najlepsza wołowina pochodzi z grzbietu i tylnej części wołu: polędwica, rostbef, rumsztyk i udziec (z ligawą). To z nich robi się steki, zrazy oraz befsztyki. Z przedniej części do smażenia i pieczenia nadają się antrykot i łopatka...

Przepisy na temat: mięso na zrazy ligawa
  • Zrazy zawijane - klasyczne danie polskiej kuchni

    To danie jest w stanie zawojować każdego. Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem zachwycają smakiem i miękkością. Do ich przygotowania wystarcza chęci i... cierpliwość, gdyż wołowina musi mieć czas, by dobrze zmiękła.

  • Roladki śląskie

    Składniki na 4 porcje: - 60 dag wołowiny zrazowej (np. ligawa górna lub krzyżowa górna), - 10 dag boczku wędzonego, - 1 cebula, - 1 kwaszony ogórek, - 5-6 suszonych grzybów (podgrzybków lub(...) bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, zrumień zrazy ze wszystkich stron, podlej wywarem z grzybów. Dodaj pozostałe grzyby, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zrazy...