• Informacje na temat:

    mięso od szynki co to jest

Artykuły na temat: mięso od szynki co to jest
  • Niepowtarzalny smak suszonej szynki

    ...potrzeby dodawaj sól. Szynka powinna leżeć w soli jedną dobę w przeliczeniu na kilogram mięsa. Piętnastokilogramowa szynka powinna więc leżeć w soli około 15 dni. Suszenie szynki Kiedy solenie(...), żeby w lodówce nie było wiatraczka, ponieważ wysusza niepotrzebnie mięso. Za to w ziemiance zwykle są optymalne warunki do tego, by sól rozeszła się po mięsie. Gdy w wyniku utraty wody waga mięsa...

  • Marchewkowa zupa na mięsie

    Składniki: po 20 dag szynki wieprzowej i piersi kurczaka, 4 duże marchewki, 2 ziemniaki, 2 listki laurowe, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, 1/2 pęczka szczypiorku, ziarna czarnego pieprzu, sól, pieprz.

  • Uważaj na mięso!

    ...się obawiać, że jego niewielkie ilości sprawią, że będziemy z nią walczyć w przyszłości. - Brak jest istotnych dowodów, które by potwierdzały jego rakotwórczość. To, że mięso czerwone oraz przetwory(...). Istotna jest prawidłowa, codzienna dieta. Dlatego, warto w niej uwzględnić mięso białe, które powinno być spożywane kilka razy w tygodniu. Mięso czerwone należy jeść rzadziej, bo kilka razy...

  • Wszystko, co musisz wiedzieć o mięsie

    Sprawdź, jakie mięso wybrać do jakiej potrawy, jak je odpowiednio przygotować i jak podsmażyć, by było kruche i soczyste.

  • I co z tym mięsem?

    Kilka miesięcy temu opublikowano badania, z których wynika, że czerwone mięso zwiększa ryzyko niektórych nowotworów. Czy to oznacza, że lepiej być wegetarianinem? – Mięso jest źródłem cennego białka i łatwo przyswajalnego żelaza. Może być zdrowe, pod warunkiem jednak, że będziemy właściwie je przyrządzać i jeść z umiarem – mówi dietetyk prof. Wojciech Kolanowski.

  • Kiełbasa Myśliwska Sucha z szynki z Chrzanowa

    Polacy od lat gustują w wędlinach podsuszanych i suchych. Od niedawna w polskich sklepach wielbiciele tego typu produktów znajdą nowość od Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin pyszną Kiełbasę Myśliwską Suchą z szynki.

  • Przygotuj 40 dag szynki wieprzowej. 2 czerwone cebule i 2 ząbki czosnku podsmaż na oleju, dołóż po pół pokrojonej żółtej i czerwonej...

  • Składniki na 4 porcje: 4 plastry wołowiny zrazowej, (po ok. 20 dag), 5 dag orzeszków piniowych, ew. pestek słonecznika, 4 łyżki pomidorowego pesto (ze słoika), 4 plasterki szynki, 2 łyżki oleju, 300 ml wytrawnego czerwonego wina, 600 ml bulionu wołowego (z kostki), sól, pieprz...

  • Uwielbiam gotować dla rodziny. Chętnie wymyślam nowe potrawy, by nasze posiłki nie były nudne. Cieszę się, gdy to, co podam mężowi i dzieciom, bardzo im smakuje. Takie są właśnie te zrazy z pieczarkami – wszyscy zjadają je do ostatka. Składniki: około półtora kg surowej szynki wieprzowej, pół kg pieczarek, sól, pieprz, olej do smażenia, półtorej łyżki mąki.

  • Dzięki makaronowi jest gęsta, dzięki przyprawom – aromatyczna. W sam raz na mroźne dni. Przepis przysłała Aneta Klimecka z Katowic.

Wideo na temat: mięso od szynki co to jest
  • Sznycle w migdałowej panierce

    Zwarte, mocne mięso z szynki wieprzowej czy choćby filety drobiowe - z kurczaka czy indyka - to podstawa wybornych kotletów, które często goszczą na polskich stołach. Jeśli szukacie urozmaicenia dla(...) obiadowe menu, a smak migdałowych sznycli z dodatkiem dyni zachwyci wszystkich. Przepis jest dziecinnie prosty!

Przepisy na temat: mięso od szynki co to jest
  • Gulasz z szynki

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w kostkę. Obtocz w mące i smaż chwilę na rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Zalej ciepłą wodą i poczekaj, aż zawrze. Dodaj(...) godziny. Po tym czasie dodaj musztardę, masło, sól i śmietanę. Gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, zagęść łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody. 

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ..., pieprzem i duś na małym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając. - Mięso rozbij, oprósz solą i pieprzem. Na środku ułóż szpinak, pokrojony ser i zwiń. Zwiąż nicią spożywczą lub zepnij wykałaczkami. Włóż do foliowego rękawa, w środku podlej bulionem, zawiąż rękaw i piecz w brytfannie 30-40 min. Po 25 min przetnij rękaw u góry, aby mięso się dopiekło. Żeberka duszone z porami Składniki: - około...

  • Wołowina Wellington

    Pyszne mięso wołowe w cieście...

  • Odpadki są modne

    Coraz więcej hiszpańskich gastronomów wykorzystuje składniki, które w tradycyjnej kuchni uznawane są za odpadki. Rybia głowa, płetwy, a także nadmiernie zasuszone mięso wieprzowe stały się powszechniejsze w restauracyjnym menu.

  • Graj w zielone

    .... Piecz przez godzinę. W połowie czasu pieczenia dołóż pomidorki. 4. Gotowe mięso serwuj z pieczonymi warzywami. Znakomitym dodatkiem do tak przygotowanej szynki będą kluseczki ziemniaczane. Po(...), powoli dolewając 4 łyżki oliwy. Pesto przypraw do smaku sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. 2. Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój na 8 małych sznycelków. Każdy lekko rozgnieć dłonią. Mięso posyp...

  • Krokiety ziemniaczane z szynką i oscypkiem

    Uwielbiacie krokiety, ale macie ochotę, aby coś innego kryło się pod tą chrupiącą panierką? Jeśli tak, to koniecznie musicie wypróbować przepis na krokiety ziemniaczane z góralskim akcentem. Oscypek, bo o nim mowa wspaniale komponuje się z farszem z aromatycznej szynki, cebulki i świeżej pietruszki. Poznajcie przepis rodem z Podhala!

  • By nic się nie zmarnowało

    Sałatki: bazą niech będzie sałata masłowa, lodowa, rzymska czy rukola. Dodaj do niej pokrojone wędliny, kukurydzę czy groszek, suszone pomidory, ogórki konserwowe. Sałatkę polej pysznym winegretem lub sosem do pizzy wymieszanym z kilkoma łyżkami oliwy. Frittaty: te omlety z kawałeczkami kiełbasy czy szynki i warzyw można usmażyć na patelni lub upiec w naczyniu żaroodpornym.

  • Wieprzowina w porzeczkach

    Letnie dania obiadowe można ubogacić, dodając sezonowe owoce lub warzywa. Tradycyjna pieczeń wieprzowa nabierze wytrawnego smaku dzięki dodatkowi...porzeczek. Przepis wcale nie jest trudny.

  • ...1/2 kg szynki wieprzowej, sól, 3 łyżki śmietany 12%, pół cytryny, olej, liść laurowy, ziele angielskie, chili, 3 małe cebule...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...; farsz 1: ●ogórek kiszony ●1/2 pomidora ●1/3 zwykłej cebuli ●koperek; farsz 2: ●2 rzodkiewki ●plasterek żółtego sera ●szczypiorek; farsz 3: ●plaster szynki konserwowej ●1/3 szklanki kukurydzy z puszki(...) ●kieliszek białego wytr. wina ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej...

Dyskusje na temat: mięso od szynki co to jest
  • Re: jak wędzić szynki ipolędwice wiepszowe

    Mięso nie musi dużo w marynacie leżeć, wystarczy nawet gdy poleży noc w lodówce. Ważne jest drewno jakim wędzicie, ja wędzę zawsze drzewem owocowym. Polecam wam również siatki do wędzenia http://www.nomaxtrading.eu/pl bardzo łatwo odchodzą po wędzeniu. Wy jakie przyprawy najczęściej używacie do wędzenia?

  • Re: Roladki z szynki

    łączyć ze sobą odmiany zbóż zawierających wiecej glutenu, aż stworzono zboża które mamy obecnie, czyli z kilkunastokrotna ilością glutenu w stosunku do tego co było kiedyś. Teraz mięso jest drogie

  • Re:  jak wędzić szynki ipolędwice wiepszowe

    Jeśli będzie to mocno słona marynata, nie mocz mięsa dłużej niż 2 dni Mocno słoną robie zawsze gdy jest ciepło, wtedy mocze mięso dobę (boczek, polędwice), opłukuje (nie wiem czy tak się praktykuje, obmywam żeby brzegi nie były za słone) i w wędzarni wędzi się 6godzin (zależy od porcji) Do karkówki solę mniej, szybciej nasiąka sola i przyprawami. Na 3-4 dni zostawiam mięso gdy jest chłodniej

  • Re: ​Łazanki z szynką

    do łazanek musi być kiszona kapusta z grzybami , a zamiast szynki mięso z karczku albo z pręgi wołowej , kleiste i przerośnięte , wtedy jest pychota.

  • Re: Wegetarianie, czy pociąga Was mięso?

    Jestem wegetarianką od 8 roku życia, czyli 13 lat. To był mój własny wybór. Nie odczuwam potrzeby zjedzenia choćby plasterka szynki, ponieważ to są zwykłe zwłoki. Jeszcze wypowiem się co do(...) szyneczka, może jednak tym razem zrobisz wyjątek" i namawiali mnie cały czas do próbowania czegoś. Jest to zachowanie rażąco chamskie, i tak naprawdę to ludzie mięsożerni nie potrafią zaakceptować

  • Re: Z czego robi się białą kiełbasę?

    biała z wszystkich zakładów przetwórstwa chemicznego jest taka sama tłuszcz i środek wiążący wodę hamina czyli fosforan sprawdzić można środek w necie do tego glutamina czasami kaszka manna i barwnik i to cała receptura ,nawet widziałem 96 % mięsa z szynki tłuszcz z szynki to też mięso z szynki MOM to tez mięso tylko jakie . Gdyby biała miała 96 % mięsa chudego to nie była by to biała

  • Re: jak wędzić szynki ipolędwice wiepszowe

    Ludzie nie macie pojęcia o wędzeniu!!!..... dwa dni w zalewie!! a co ze środkiem szynki będzie nie zapeklowana po rozkrojeniu będzie miała szary zgniły kolor!! Boroki jedne.. Peklować minimum 5 dni i przynajmniej raz szprycować!,,,, bez szprycowania min 7 dni i to nie za duże kawałki Co do jajka do jest dobry sposób i prawidłowy na sprawdzenie zasolenia. Można kupić sobie gotową sól do

  • Re: Wybieramy to, co polskie

    Wiecej mają chemii , tzn. ulepszaczy, polepszaczy i innego świństwa :). W Kauflandzie nawet jest mięso z Chin np. od szunki za 9,90 !!!!!!. W masarni , która zaopatruje się we własnek hodowli i rzeżni od szynki 15,60. Podczas dotowania lub smażenia już jest ogromna różnica a o smaku nawet nie wspomnę. W marketach nie kupuję mięsa a tym bardziej wędlin ...to jest po prostu ...świństwo!

  • Re: jaka szynka najlepsza?

    Witam Gdzieś wyczytałem, że jeśli masarz z kilograma szynki (mięsa) wyprodukuje więcej niż 1,5 kilograma szynki (wędliny) to jest to wyrób szynkopodobny. Dlatego jest to trudna odpowiedź na pytanie: Która szynka najlepsza? A może warto zajrzeć na stronę: www.wieprzopedia.pl Ta strona promuje mięso wieprzowe: produkty tradycyjne i regionalne. dickkormor http://ryszrosz.blogspot.com

  • Re: Parówki w cieście

    Kupować należy parówki dobrej i znanej firmy. Parówki z szynki, które można podać dziecku, czy z filetów z indyka, też są dobre i zdrowe. Ludzie to ,że mięso na parówki jest prawie homogenizowane to właśnie po to aby móc podać je starszym ludziom i dzieciom a nie po to aby obrzydliwie się o nich wyrażać.Nie mówię o wszystkich bo wszystkich nie jadłam ale potrafię czytać i mam wolną wolę. A tak