• Informacje na temat:

    mięso pasztet

Artykuły na temat: mięso pasztet
  • Pasztet mieszany

    Przepyszny pasztet.

  • Kupujemy pasztet

    Cała prawda o pasztetach ze sklepowych półek.

  • Pasztet z żurawiną

    Pyszny pasztet.

  • Pasztet wieprzowy

    ...na 2 łyżkach oleju. 2 Przestudzone mięso, warzywa oraz wątróbkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pod koniec przepuść przez maszynkę namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą kajzerkę. Powstałą masę wyrób razem z dwoma całymi jajkami, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 3 Suszoną żurawinę namocz, odstaw na kilkanaście minut, a potem starannie osącz i dodaj do masy na pasztet. Jeszcze raz...

  • ...1. Mięso zemleć, kaszę ugotować na sypko. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone w plasterki grzyby i całość chwilę poddusić. Mięso wymieszać z kaszą, dodać żółtka i zeszkloną cebulę z pieczarkami. 2. Wymieszać, doprawić do smaku i przełożyć do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec 55 minut w temp. 180°C. CZAS: około...

  • ...1. Mięso i warzywa pokrój. W garnku na smalcu podsmaż mięso, dodaj warzywa, kilka minut smaż. Zalej bulionem, włóż liść i ziele. Gotuj 50-60 min. Na 10 min przed końcem wrzuć wątróbki. Odstaw, do garnka wsyp bułkę tartą. 2. Wystudzone mięso z warzywami zmiel dwa razy, wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, gałką, imbirem, wymieszaj...

  • Klasyczny pasztet

    ...1. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Włóż do garnka (oprócz wątróbki), dodaj przekrojoną na pół cebulę, obrane marchewki, pietruszkę, listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego, jałowca i pieprzu. Zalej zimną wodą, by wszystko było przykryte. Gotuj na małym ogniu 90-120 min, aż mięso zmięknie. Z garnka wyjmij przyprawy oraz warzywa. Dodaj wątróbkę, gotuj ok. 10 min. Zdejmij z ognia, włóż czerstwe...

  • Grzyby namocz w gorącej wodzie. Karkówkę i filet z indyka umyj, osusz na papierowym ręczniku i pokrój na kawałki. Ugotuj w posolonej wodzie. Następnie dodaj pokrojoną wątrobę, grzyby, posiekane cebule i wszystko razem gotuj, aż mięso będzie miękkie. Bułki namocz w gorącej wodzie przez 15 minut. Ostudź, odciśnij i zmiel. Ugotowane mięso z grzybami, cebulą i bułkami zmiel. Dodaj jajka, sól...

  • Pasztet z warzywami

    W wysokim garnku przesmaż najpierw podgardle, następnie kawałki łopatki. Wlej dwie szklanki wody. Wrzuć marchewki, pietruszki, seler oraz opalone nad ogniem cebule. Przypraw liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Duś pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu.  Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze godzinę.  Mięso i warzywa wyjmij z wywaru, wystudź i przepuść przez maszynkę.  Grzyby...

  • Pasztet z pistacjami

    Przygotowanie 170 min • Porcja 100 g ok. 310 kcal • Przepis na 18-20 porcji. 1. Boczek, mięso wieprzowe, karczek kroję w średnią kostkę. Obieram warzywa. Mięso z warzywami, zielem, liściem laurowym i pieprzem zalewam zimną wodą 2 cm nad mięsem. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie mięciutkie. Gdy wszystko lekko przestygnie, wkładam bułkę. Zostawiam do wystudzenia. 2. Do...

Zdjęcia na temat: mięso pasztet
Wideo na temat: mięso pasztet
  • Przepis na pasztet warzywny

    Jak zrobić pasztet z warzyw? Przez długie lata pasztet był jedną z najlepszych stron kuchni polskiej, zwłaszcza jej części mięsnej - przygotowywany z mięsa leśnych zwierząt od setek lat zachwycał bogactwem swojego smaku i aromatu. Dziś coraz częściej pojawiają się również w sklepach wyborne w smaku pasztety z warzyw, które podbijają podniebienia nie tylko jaroszów! Zobaczcie, jak łatwo

  • Przepis na pasztet warzywny

    Jak zrobić pasztet z warzyw? Przez długie lata pasztet był jedną z najlepszych stron kuchni polskiej, zwłaszcza jej części mięsnej - przygotowywany z mięsa leśnych zwierząt od setek lat zachwycał bogactwem swojego smaku i aromatu. Dziś coraz częściej pojawiają się również w sklepach wyborne w smaku pasztety z warzyw, które podbijają podniebienia nie tylko jaroszów! Zobaczcie, jak łatwo

Przepisy na temat: mięso pasztet
  • Pasztet wieprzowy

    ...z obraną i posiekaną cebulą na 2 łyżkach oleju.  2. Przestudzone mięso, warzywa oraz wątróbkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pod koniec przepuść przez maszynkę namoczoną w mleku i dobrze(...), posmaruj masłem i wysyp sezamem. Wyłóż połowę masy na pasztet. Na środku rozłóż paski mięsa. Przykryj resztą masy, wyrównaj wierzch.  4. Zapiekaj w temperaturze 200 st. ok. 50 minut do momentu, aż...

  • Domaradzki pasztet z królika

    Mięso i pozostałe składniki pasztetu zmiel tylko raz, potem masę zmiksuj blenderem, a przygotowanie dania będzie mniej pracochłonne.

  • Tajemnice wybornych pasztetów

    Dzięki naszym wskazówkom przygotowanie dobrego pasztetu okaże się wyjątkowo łatwe!

  • Pasztet w sezamie

    Sposób przygotowania 1. Włoszczyznę obierz, pokrój. Wszystkie mięsa oprócz wątróbki oraz warzywa włóż do garnka. Wrzuć przyprawy i grzybki. Gotuj ok. 3 godzin. Mięso wyjmij. Do wywaru włóż wątróbkę, gotuj 5 minut, wyjmij. Bułeczki namocz w wywarze,odciśnij. Mięso zmiel 3 razy z wątróbką i bułkami. Wbij jajka. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Foremki posmaruj tłuszczem. Posyp sezamem. Nałóż...

  • Pasztet z żurawiną

    Składniki: ●700 g filetów z piersi kurczaka ●2 bułki ●200 g wątróbek drobiowych ●3 jajka ●2-3 marchewki ●szklanka mleka ●300 g suszonej żurawiny ●liść laurowy ●sól ●pieprz ●kilka ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Wątróbki oczyść i ugotuj. Mięso ugotuj z marchewkami, liściem i zielem. Wyjmij. Bułki namocz w mleku. Odciśnij. 2. Filety, marchewki, wątróbki i bułki...

  • Pasztet alzacki zatopiony w auszpiku

    Do kamiennego naczynia włóż mięso. Cebule obierz, potnij, zeszklij na łyżce masła i dołóż do mięsa. Dodaj po szczypcie pieprzu białego i kajeńskiego, gałki, imbiru i cynamonu. Wsyp goździki i liście(...) w 180°C. Żelatynę namocz. Marynatę gotuj, aż odparuje połowa płynu. Rozpuść w niej żelatynę. Wlej sok. Tężejącą galaretką zalej pasztet. Schładzaj go 12 godzin. Ozdób skórką z pomarańczy. Wersja...

  • Pasztet z grzybami i imbirem

    Sposób przygotowania 1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj mięso, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i duś do miękkości (można dodać trochę wody). Pod koniec duszenia dodaj sparzone wątróbki i kajzerki. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.  2. Zmiel przygotowaną masę dwukrotnie przez gęste sito. Dodaj prawdziwki, roztrzepane jajka, imbir i gałkę muszkatołową.  3. Formę do...

  • D jak domowy pasztet

    ...zagotowujemy wodę. Następnie dodajemy do niej pokrojone mięso, włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż zmięknie. 2. Wcześniej wyjmujemy pierś z kurczaka...

  • Duński pasztet z wątróbki z grzankami

    Jeden z najlepszych pomysłów na zimowe menu, które chroni przed chorobami, znaleźli Duńczycy, przyzwyczajeni do chłodnego klimatu. W ich menu, obok bogatych w zdrowe tłuszcze ryb, często występuje też mięso i wyroby, których jest ono podstawą. Przykład? Tradycyjny duński leverpostej, czyli pasztet z bogatej w żelazo, cynk i witaminy z grupy B wątróbki - częsty dodatek do chrupiącego pieczywa.

  • Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami

    Przepis na pyszny pasztet...

Dyskusje na temat: mięso pasztet
  • Re: pasztet

    Wyjdzie ci bardzo dobry pasztet. Właśnie zrobiłam domowy pasztet w większej ilości i część zamroziłam. Jeżeli chodzi o proporcje, to ja stosuję taką: 1/2/4 co oznacza boczek/watróbka/mięso. Zachęcam do użycia watróbki - może w mniejszej ilości - 1/1/4 - wiemy jak wartościowym jest pożywieniem. Do mojego pasztetu dodałam jeszcze uprażone migdały. Dwukrotne mielenie z gęstym sitkiem, dodatek warzyw

  • Re: Pasztet mieszany

    - barbarzyństwo) Przyprawy - sól, pieprz, cukier, imbir, gała muszkatołowa Mięso ugotować z włoszczyzną, jak na rosół, którą wyrzucamy, pod koniec gotowania do miękkości, dodać wątróbkę i jeszcze chwilę gotować. Mięso wystudzić, przemielić na najdrobniejszym sitku 2x wraz z wątróbką i bułką, porządnie wymieszać, dodać przyprawy i próbować doprawiając do smaku. Można dodać borówki, morele, śliwki

  • Re: Pasztet mieszany

    Zapomniałam: mięso przed smażeniem przyprawiam solą i pieprzem, a po zmieleniu dodaję pół startej gałki muszkatołowej.

  • Re: Pasztet z królika

    Pomijam "milczeniem wyrozumiałości dla maluczkich" bezsensowną korespondencję z obrończynią małych króliczków. Więc do rzeczy: mam duże doświadczenie w pasztetach z zająca, a to podobne mięso. W podanym przepisie jest książkowa rada, aby na pasztet brać przód królika/zająca i nic nie radzi co masz zrobić z combrem (zadem). Zwykle proponuje się aby comber zaprawić marynatą "na sucho" z dodatkiem

  • Re: Pasztet mieszany

    Kosmos wzywa! Lećmy na Marsa. '...dodaj pokrojoną wątrobę, grzyby, posiekane cebule i gotuj, aż mięso będzie miękkie...' Wątróbka to podroby; im dłużej ją gotujesz (smażysz) tym twardsze.

  • Re: Pasztet z królika

    Pasztet z królika - składniki przód i podroby z królika 30 dag boczku lub podgardla wieprzowego 2-3 suszone prawdziwki 7 dag cebuli 2 liście laurowe 5-7 ziaren pieprzu 20 dag wątroby wieprzowej 2 łyżki oleju 3 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa masło tarta bułka Pasztet z królika - sposób przygotowania Włóż do garnka przód i podroby z królika oraz boczek lub podgardle. Dodaj grzyby, cebulę

  • Re: Pasztet mieszany

    Mięso umyć i wysuszyć ? po jaką cholerę jeśli mamy je gotować, umyć tak ale tak naprawdę ten przepis pisał ktoś kto nie wie nic o gotowaniu

  • Re: Pasztet z królika

    Może już skończmy tą dyskusje. Każdy ma prawo wyboru, ja jem mięso i króliki też, a jeśli się to komus nie podoba to trudno. Pozatym Smaker to nie serwis dla obrońców zwierząt, tylko portal o gotowaniu. Więc z tym umoralniniem to nie do mnie. Dziękuję za uwagę ;) Pozdrawiam mięsożerców.

  • Re: Pasztet mieszany

    Ja podsmażam ( lekko ) różne rodzaje mięsa, cebulę, warzywa ( marchewka, pietruszka), wrzucam grzyby, podlewam wodą i duszę ok.godziny. Ok.15 min.przed końcem duszenia dodaję wątróbkę. Po tym czasie wyjmuję mięso i warzywa, a w sosiku, który zostaje na patelni, moczę bułkę. Potem mielę wszystko - raz, bo nie lubię paćki, dodaję żółtka, ubitą pianę z białek, czasem rodzynki, żurawinę i piekę ok