• Informacje na temat:

    mięso z fetą

Artykuły na temat: mięso z fetą
  • ...1. Ziemniaki dobrze wyszoruj, ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 70 minut. 2. W tym czasie bakłażan umyj, osusz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim mięso. Dołóż kosteczki bakłażana. Smaż dalej przez 5 minut. Następnie dodaj pomidory z puszki. Mięsny farsz duś jeszcze 10 minut. Majeranek opłucz, osusz, oderwij listki...

  • Frykadelki nadziane fetą

    ...1. Warzywa umyj, osusz. Bakłażany i cukinię pokrój w plasterki, pomidory na cząstki. Paprykę przekrój, usuń środek z pestkami, strąk potnij w paseczki. Cebule obierz, grubo posiekaj. Oregano opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę posiekaj. Oliwki pokrój w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Fetę pokrój na 12 kawałeczków. 2. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj do niego...

  • ...1. Wymieszaj mąkę z solą. Wlej partiami wodę i zagnieć elastyczne ciasto (5-6 minut). Przełóż do miski i przykryj. 2. Na farsz podsmaż na oliwie cebulę i czosnek (3-4 minuty). Wsyp kumin, sumak i chilli, smaż jeszcze minutę. Dodaj mięso, smaż 4-5 minut, mieszając. Podstudź je, następnie wymieszaj z liśćmi szpinaku i serem feta. Przypraw do smaku. 3. Podziel ciasto na 6 porcji. Rozwałkuj je na...

  • ...mięso przykryj kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.

  • Pieczone rulony z fetą

    ...1. Mięso opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i rozbij. Natrzyj pieprzem, odłóż w chłodne miejsce. Seler pokrój w plasterki i zalej winem. Żółty ser pokrój na paski, a fetę pokrusz na kawałeczki. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. 2. Ziemniaki obierz i podgotuj w osolonej wodzie. Brokuł przelej wrzątkiem. Naczynie...

  • ...wodę gazowaną. Usmaż cienkie naleśniki. Farsz: mięso pokrój w kostkę, przypraw i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż. Pomidory obierz, pokrój w ósemki, obtocz w mące i wrzuć do...

  • ...1. Podsmażam cebulę. Gdy się zeszkli, dodaję mięso doprawione solą i pieprzem, czosnek, a po chwili pokrojony szpinak, fetę i mleko. Duszę na ok. 10 min, aż szpinak się rozmrozi. 2. Robię sos(...) całe wnętrze. Układam w wysmarowanym olejem żaroodpornym naczyniu. Zalewam rurki gorącym sosem. Posypuję pokrojoną w drobną kostkę fetą. Piekę 40 min w temp. 180ºC. Przygotowanie 90 min Porcja 290

  • PRZYGOTOWANIE: 1 Mięso umyj, oczyść. Pokrój na porcje, rozbij tłuczkiem (najlepiej przez folię spożywczą). Oprósz z obu stron przyprawami. 2 Na każdy kawałek mięsa nałóż pokrojony ser feta, kawałki suszonych pomidorów. 3 Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę...

  • ...1 Warzywa i owoce umyć. Papryczkę rozkroić wzdłuż, usunąć ziarna, pokroić w paseczki. Cebule obrać z łupin, pokroić w pierścionki. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w cieniutkie plasterki. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki. 2 Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z 1/2 limonki, zgrillować na patelni (bez tłuszczu). 3 Składniki sałatki...

  • ...1. Mięso umyć, oczyścić z błon, rozciąć na duży płat, delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć przyprawami. 2. Cebulę obrać z łupin, umyć, drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wetrzeć w mięso, odstawić do lodówki na ok. godzinę. 3. Szpinak rozmrozić, wymieszać z fetą pokrojoną w drobną kostkę, rozłożyć na schłodzonym...

Wideo na temat: mięso z fetą
  • Czerwona cebula, feta, oliwki, zioła - jak przyprawić mięso mielone na Keftedes?

    Keftedes to danie prosto z Grecji. Piotr Ogiński zaprezentował krok po kroku jak przygotować te pyszne i zaskakujące w smaku kotlety mielone. Istotne są tu dodatki. Czerwona cebulka, feta, oliwki i świeże zioła to tylko część składników, które sprawią, że pulpety będą miały wyjątkowy smak. Jeśli marzą wam się greckie smaki, koniecznie wypróbujcie ten przepis! (Źródło: Kocham Gotować/ x-news)

Przepisy na temat: mięso z fetą
  • Drobiowa sałatka z serem feta

    Sposób przygotowania 1. Makaron wrzuć na lekko posolony wrzątek. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu (ok. 10 minut).  2. W tym czasie mięso umyj, osusz. Posyp solą, pieprzem i ziołową przyprawą. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z olejem. Natrzyj tym filety. Ułóż je na rozgrzanej patelni grillowej i smaż ok. 8 minut, często obracając. Gotowe mięso pokrój w grubą kostkę...

  • Zapiekanka ziemniaczana z fetą

    ...w plasterki. Cebulę obieram, siekam, kiełbasę kroję. Mięso myję, tnę w kosteczkę, posypuję przyprawami i smażę na oleju. Kiedy kurczak się zrumieni, dodaję cebulę, kiełbasę i szpinak. Smażę 5 minut. 2. Jajka mieszam ze śmietaną. Przyprawiam do smaku. Dodaję pokruszoną fetę. W formie układam warstwami ziemniaki i kurczaka ze szpinakiem. Polewam sosem z fetą. Piekę ok. 40 minut w temp. 180 st.

  • Duszony bakłażan z kurczakiem, fasolą i fetą

    Sposób przygotowania 1. Kurczaka i warzywa pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Mięso podsmaż, dodaj przyprawy i nieco wody, duś pod przykryciem 15 minut. Fasolę przepłucz wodą, paprykę i bakłażan pokrój.  2. Do kurczaka dodaj warzywa, fasolę i pomidory z puszki. Przypraw. Duś około 20 minut. Przed podaniem posyp pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki. 

  • Delikatne roladki z fetą i papryką

    ...1. Mięso umyj, oczyść. Pokrój na porcje, rozbij tłuczkiem (najlepiej przez folię spożywczą). Oprósz z obu stron przyprawami. 2. Na każdy kawałek mięsa nałóż pokrojony ser feta,kawałki suszonych pomidorów. 3. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, dołóż szpinak. Dopraw.Zwiń, zepnij wykałaczkami. 4. Roladki lekko natłuść, włóż do rękawa do pieczenia, podlej bulionem, zepnij. Włóż do żaroodpornego...

  • Kurczak z fetą i warzywami

    ...2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwek (np. wędzonych, bez pestek) Przygotowanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Opłucz i osusz mięso papierowym ręcznikiem. Rozkrój filety, tak by były jak najbardziej płaskie. Fetę pokrój na 4 plasterki i zawiń w mięso. Zepnij wykałaczkami. 2. Smaż roladki na rozgrzanej oliwie, aż zyskają złoty kolor (3-4 minuty). Następnie dodaj pokrojone w plasterki cukinie...

  • Kotlety mielone z fetą

    Sposób przygotowania 1. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Oliwki pokrój na kawałeczki, a fetę w grubą kostkę. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij, dodaj do...

  • Przygotowanie Pokroić mięso w grube plastry i naciąć w środku, aby utworzyły się kieszenie, lekko rozbić, przyprawić i odstawić na 10 minut. W tym czasie rozgnieść praską czosnek i wymieszać z fetą na jednolitą masę. Uzupełnić kieszenie przygotowaną masą i spiąć wykałaczkami lub zszyć nićmi. Podsmażyć z każdej strony a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ..., pieprzem i duś na małym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając. - Mięso rozbij, oprósz solą i pieprzem. Na środku ułóż szpinak, pokrojony ser i zwiń. Zwiąż nicią spożywczą lub zepnij wykałaczkami. Włóż do foliowego rękawa, w środku podlej bulionem, zawiąż rękaw i piecz w brytfannie 30-40 min. Po 25 min przetnij rękaw u góry, aby mięso się dopiekło. Żeberka duszone z porami Składniki: - około...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • Tuszka z masą ziołową

    Znakomite rozwiązanie dla oszczędnych. Wystarczy tylko kupić mięso. A większość produktów potrzebnych do nadzienia... zwykle masz pod ręką!

Dyskusje na temat: mięso z fetą
  • Re: tere fere

    Autor tego artykułu jest nie konsekwentny: najpierw każe nie podawać soli, a za chwile "karmi" dziecko bardzo słonym serem fetą ( który de fakto zawiera też sporo tłuszczu)... Moja córka lat obecnie(...) gulaszem, na zmianę z kopytkami z serem lub sosem. Wtedy najlepiej przemycałam mięso którego córka nie lubiła

  • Re: Suszone pomidory

    dressingiem: oliwa z pomidorów, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Reklama Jako farsz do mięsą Pyszne roladki z polędwiczki wieprzowej z pomidorami, fetą i szpinakiem. Natnij polędwiczkę(...) mięso w rulon, usmaż, po czym włóż do piekarnika rozgrzanego do170°C na pół godziny. Makaron curry z suszonymi pomidorami Włosi uwielbiają połączenie makaronu ugotowanego al dente z drobiem, świeżą