• Informacje na temat:

    mieso z rekawa sos

Artykuły na temat: mieso z rekawa sos
  • Składniki na 4-5 porcji: 50 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki czy schabu karkowego, 80 dag ziemniaków, 3-4 malutkie cebulki, np. dymki, 10 dag kiszonej kapusty, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka lubczyku, szczypta kurkumy i gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 szkl. bulionu mięsnego, 2 łyżeczki oleju rzepakowego.

  • ...● pierś z kurczaka ● sok z cytryny ● 1/2 szklanki bulionu drobiowego przyprawy i DODATKI: ● pieprz ● sos sojowy ● zioła, np. suszony tymianek, rozmaryn, bazylia ● sezam.

  • ...w kilku miejscach. Pieczeń wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180ºC. 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, dzięki czemu mięso się ładnie zarumieni. Wytopiony sos można zlać do...

  • Roladki schabowe w ostrym sosie musztardowym

    Składniki na 4 porcje: 50 dag schabu bez kości (4 plastry), 10 ostrych korniszonków, 8 plastrów szynki, np. gotowanej, czosnek granulowany, szczypta majeranku, sól, pieprz. Sos: sos z pieczenia zrazów, 2 łyżki miodu, 1 łyżka musztardy dijon, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny.

  • Pałki kurczaka w sosie śliwkowym

    ...1 Mięso oczyszczam, nacieram czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju. Dodaję powidła oraz keczup, mieszam (w trakcie smażenia), a następnie studzę. 2 Pałki obtaczam w śliwkowym sosie, przekładam do naczynia żaroodpornego lub rękawa i wstawiam do lodówki na kilkanaście godzin. Potem piekę w temp. ok. 200ºC około godziny. Przygotowanie 70 min • Porcja...

  • Składniki: podwójna pierś gęsi ●sól ●pieprz miel. ●susz. majeranek ●1/2 l gęstego soku lub kompotu śliwkowego, ale może być też słoiczek powideł ●winne jabłko.

  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    ...wymieszać z mięsem, polać sosem i włożyć do piekarnika np. makaron z gotowanym mięsem mielonym, z sosem pomidorowym i posypany serem. Dobrym pomysłem są też tarty na ostro, babeczki nadziewane mięsem...

  • Składniki dla 8 osób: Mięso: polędwiczka z dzika lub z innego mięsa • olej do smażenia • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina • 2 suszone grzyby • szczypta słodkiej papryki • suszone śliwki • szczypta imbiru • szczypta estragonu • sól • pieprz Sos: łyżka masła • łyżka mąki • szklanka mleka • łyżka ostrej musztardy • łyżeczka zielonego pieprzu w ziarnach • szczypta gałki muszkatołowej • sól...

  • Drobiowy frykas z piure

    ...1. Marchew obierz, zetrzyj, podsmaż na maśle. Dodaj pokrojony boczek i sos sojowy. Wrzuć mięso, a gdy lekko się podsmaży, dodaj paprykę i musztardę. Podgrzewaj ok. 7 min. Przełóż do miseczki. 2. W osolonej wodzie ugotuj obrane ziemniaki, seler i pietruszkę. Oddzielnie ugotuj kalafior. Warzywa odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj z masłem, śmietaną, roztrzepanym...

  • ..., piecz około 60 minut. Po tym czasie rozetnij rękaw. Dopiekaj jeszcze 10 minut. Wyjmij, ułóż na cytrynowej mieszance, polej powstałym sosem. Schab będzie jeszcze bardziej soczysty oraz pachnący, jeśli...

Przepisy na temat: mieso z rekawa sos
  • Przepis na dobry sos

    Nawet wytrawnym kucharzom zdarzają się wpadki. Co zrobić gdy dotyczą one przyrządzanego właśnie sosu? Gdy sos jest zbyt gęsty, rozrzedź go wywarem warzywnym, rosołem lub bulionem z kostki. Przesolony sos uratujesz, wrzucając kawałek chleba lub surowy ziemniak. Sos z takim "pochłaniaczem" soli musisz chwilę pogotować. Rzadki sos zagęścisz zmiksowanymi warzywami, mąką, śmietaną lub...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...z porami i sosem z patelni, np. z ziemniakami lub chlebem. Kurze udka w miodzie Składniki: - 8 udek z kurczaka (samych pałek) - 4 łyżki wielokwiatowego, płynnego miodu - 2 łyżki musztardy(...) mango, dodaj sok z limetki, łyżkę curry, zasmaż, nie rumieniąc. Podlej bulionem i mleczkiem kokosowym. Gotuj 2 minuty. Dodaj kolendrę. Dopraw. Sosem polej mięso. Danie podawaj z ryżem. Medaliony...

  • Rulon po staropolsku

    ...°C.  3. Wyjmij pieczeń. Zlej sos, krótko podgrzej go z rozmarynem. Mięso podaj z resztą żurawiny, podlane sosem.

  • Indyk pieczony

    ...koniec smażenia dodaj ocet, przypraw solą i pieprzem. Do sosu z pieczenia dodaj śmietanę,wymieszaj. Mięso podawaj na kapuście, dekoruj pozostałą pomarańczą i natką, polej sosem.

  • Bolońskie cannelloni

    ...pomidorowym. Duś na małym ogniu 10 minut. Powstały sos dopraw do smaku solą, cukrem oraz świeżo zmielonym pieprzem.  4. Farsz nałóż do rękawa cukierniczego (lub worka foliowego z odciętym rogiem) i napełnij nim surowe rurki. Warstwami układaj je w naczyniu żaroodpornym, przelewając sosem. Zapiekaj 45 minut w 180 st. 

  • Kaczka pieczona z jabłkami

    ...i piec w temperaturze 200-250°C do czasu jej zarumienienia. Podlewać co jakiś czas powstałym sosem. 4. Kaczkę podawać z kluskami śląskimi, kopytkami,ziemniakami lub ryżem z kapustą czerwoną lub...

  • Pomidory w roli głównej

    O tej porze roku można jeść je od rana do wieczora: na kanapkach, w zupach, sosach i sałatkach. Eksperci podpowiadają, jak przyrządzić je najsmaczniej.

  • Indyk z cytryną

    ..., w temperaturze 180°C . Powstały sos wymieszaj z odrobiną śmietany. Mięso udekoruj paprykami, polej sosem.

  • Składniki: kabaczek średniej wielkości, mięso mielone, ryż, sos napoli.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...2: ●3 rzodkiewki ●1/2 ogórka ●4 pomidorki koktajl. ●szczypiorek; farsz 3: ●plaster wędz. łososia ●cytryna ●oliwki ●koperek; farsz 4: ●1/3 szkl. kukurydzy z puszki ●ogórek kiszony ●1/2 papryki ●koperek Sposób przygotowania: Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz. Część (6) przekrój wzdłuż na pół, a części (8) odkrój czubki. Wyjmij ostrożnie żółtka i utrzyj z majonezem. Pokrój łososia na...