• Informacje na temat:

    mięso z żurawiną ze słoika

Artykuły na temat: mięso z żurawiną ze słoika
  • Skład na 8 porcji: 4 piersi z gęsi, sól i pieprz do smaku, łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku, 4-5 łyżeczek majeranku, 6 łyżek suszonej żurawiny i, jako dodatek na stół, żurawina do mięs ze słoika.

  • Składniki: 4 udka kurczaka, 2 cytryny, 1 łyżka brązowego cukru, pół łyżeczki curry, szczypta kuminu, olej, zioła, 3 szalotki, 10 dag żurawiny ze słoika, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

  • ...1. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Wyciąć wzdłuż dwa dość szerokie otwory. Mięso z nich drobno pokroić. 2. Szalotki obrać i posiekać. Usmażyć na złoty kolor na maśle. Dodać pokrojone mięso, żurawinę, zalać czerwonym winem, przykryć i chwilę razem dusić. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień, odparować nadmiar wody...

  • ...cebulę i czosnek. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Zmielone mięso wymieszaj z jajkami, papryką, pieprzem, musztardą, mlekiem i bułką. Dodaj ostudzoną cebulę z czosnkiem i dokładnie wszystko(...) C. Wystudzoną, pokrój w plastry. Pasztet z żurawiną Składniki: 30 dag łopatki, 1/2 piersi z kurczaka, 15 dag wątróbki, 10 dag surowego boczku, wąski pasek słoniny, 2 czerstwe bułki, 1 szklanka mleka...

  • Składniki na 5 porcji: ■ 80 dag schabu bez kości ■ 2 łyżki mąki pszennej ■ sól ■ czarny pieprz ■ 5 plastrów ananasa z puszki ■ żurawina ze słoika ■ wódka czysta (ok. 50 ml) ■ sok z cytryny ■ czerwony pieprz ■ olej do smażenia ■ świeży rozmaryn do dekoracji.

  • Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1/2 słoika żurawiny, sól, po 4 plastry szynki i żółtego sera, 1 szalotka, 4 krążki ananasa z puszki, 2 łyżki masła, 100 ml białego wina, pieprz, 200 ml bulio nu, 250 ml śmie tany, mąka ziem.

  • Pasztet ze słoiczka

    Przygotowanie: 1. Karkówkę oraz boczek pokrój w dużą kostkę. Włóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, zalej wodą (mięso musi być przykryte). Gotuj na małym ogniu ok. 90 minut. 2. Wątróbkę umyj, natnij ostrym nożem w kilku miejscach (lepiej się zaparzy). Z garnka wyjmij ugotowane mięso a do gorącego wywaru włóż wątróbkę na ok. 5 minut (musi się tylko...

  • ..., zalej 2-3 łyżkami rumu. 4. Pierwszy blat posmaruj dżemem żurawinowym (lub żurawiną do mięs ze słoika), przykryj drugim blatem. Nałóż część ubitej kremówki i śliwki. Przykryj je kolejną warstwą bitej śmietany i trzecim blatem. Pozostałą masą śmietanową posmaruj wierzch oraz boki tortu. Ozdób świeżą lub suszoną żurawiną. Czas ok. 80 min; porcja – 470 kcal, cena 1,70 zł.

  • ...gęś umieść na dużym ozdobionym warzywami półmisku. Wokół niej ułóż jabłka wypełnione pysznymi borówkami ze słoika oraz świeżą żurawiną.(...). 4. Ułóż gęś na blasze piersią do dołu. Wlej szklankę bulionu i piecz około 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C, obróć mięso na drugą stronę i piecz...

  • Jabłka z ryżem żurawinowym

    Skład na 4 porcje: 100 g ryżu, 1/2 słoika żurawiny do mięs, 4 jabłka, 1/2 cytryny, 4 łyżki miodu, szczypta soli, 1 łyżka cukru.

Przepisy na temat: mięso z żurawiną ze słoika
  • Indyk w żurawinie

    Składniki: - 0,75 dag mięsa z indyka, - 1 cebula, - 1 słoik żurawiny do mięs, - 1 szklanka śmietanki 30 proc., - sól, pieprz, - olej do smażenia, - 2 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso z indyka po oczyszczeniu i osuszeniu pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Mięso oprószyć mąką i dodać do cebuli, przesmażyć. Wszystko zalać wodą do pokrycia powierzchni...

  • Jabłka z ryżem i żurawiną

    Składniki: - 10 dag ryżu, - 1/2 słoika żurawiny do mięs, - 4 jabłka, - 1/2 cytryny, - 4 łyżki miodu, - szczypta soli, - 1 łyżka cukru Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będzie al dente, dodać łyżkę cukru i żurawinę, zagrzać, zdjąć z ognia. Jabłko pokroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać miód z sokiem cytrynowym, usmażyć na nim ćwiartki jabłka...

  • Drugie danie - schab pieczony w świątecznym sosie

    ... Oto szczegóły przygotowania:    1. Rozpoczynamy od natarcia schabu ulubionymi przyprawami: majerankiem, czosnkiem, solą, pieprzem oraz musztardą. 2. Następnie obsmażamy mięso na tyle, żeby się(...) pieczenia powstaje sos - przelewamy go do rondelka i dodajemy do niego Sos do pieczeni ciemny Knorr wymieszany ze szklanką wody. 5. Na koniec, aby dopełnić dzieła, dodajemy żurawinę ze słoika oraz łyżkę...

  • Sezon na gruszki

    Gorący deser Połówki gruszek wydrąż i napełnij posiekanymi orzechami wymieszanymi z żurawiną oraz miodem do smaku. Ułóż owoce na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Po 15 minutach deser będzie gotowy. Słodkie i lekkie Miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie, a przez to zapobiegają zaparciom. Do tego, jak na słodkie owoce, mają niewiele kalorii, bo tylko ok. 60

  • Czerwona galareta z indyka

    ...z żurawiną, odstawić do ostygnięcia. Zimnego indyka pokroić w dość dużą kostkę i połączyć z tężejącą galaretą. Wylewać do formy wyłożonej folią spożywczą w chwili, kiedy galareta jest taka gęsta, że nie tonie mięso. Odstawić do lodówki na co najmniej 1 h. Podawać udekorowaną sałatą. Czas przygotowania 2 h. plus czas chłodzenia. Przepis na 14 osób. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...masłem, ułóż w brytfannie, zalej 2-3 łyżkami wrzątku i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st. c).Piecz skrapiając winem i polewając wytwarzającym się sosem, aż mięso będzie miękkie (2 godz(...) polać karmelem, przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkiem. Podawać z żurawiną. Kaczka w pomarańczach Składniki: - 1 sprawiona kaczka, - 3 pomarańcze, - 1 cebula, sól, pieprz, - 2 łyżki miodu...