• Informacje na temat:

    mieszanie powideł

Artykuły na temat: mieszanie powideł
  • Skład na 12 porcji: ● 400 g mąki ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 150 g kwaśnej śmietany ● 4 opakowania cukru waniliowego ● 275 g masła ● 75 g cukru ● 1/2 łyżeczki cynamonu ● 450 g powideł śliwkowych ● 500 ml śmietany 30 proc. ● 4–5 łyżeczek cukru pudru ● 2 łyżki śliwowicy.

  • Powidła śliwkowe

    Klasyczny przepis.

  • Krajanka z powidłami  i marcepanem

    ...dag powideł śliwkowych. Lukier: szkl. cukru pudru, sok z cytryny, rum.

  • Składniki: 2 kg bardzo dojrzałych śliwek, 1/2 kg cukru kryształu, 1 opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek naturalnego kakao, 5 dag dobrej gatunkowo gorzkiej czekolady

  • Klasyczne powidła śliwkowe

    Klasyczny przepis.

  • Powidła śliwkowe korzenne

    O wyjątkowym aromacie.

  • ..., wybieraj owoce dojrzałe, ze skórką lekko pomarszczoną przy ogonku. Takie śliwki są najsłodsze, dzięki czemu nie trzeba już dodawać cukru do powideł. ✔Przygotowanie owoców Owoce przebierz, odrzuć uszkodzone, pozostałe dokładnie umyj, rozetnij i usuń pestki (zachowaj 8–10 pestek, potem dodasz je do powideł). Tak przygotowane owoce możesz kilkakrotnie smażyć po 2–3 godziny w garnku o grubym dnie...

  • Skład na 12 porcji: ● 3 szklanki mąki i garść do podsypywania ● 30 g drożdży ● 4 żółtka ● 1 jajko ● pół szklanki cukru ● 150 g masła ● 1 szklanka letniego mleka ● słoiczek powideł z czarnej porzeczki (280 g) ● do dekoracji: lukier zielony i pomarańczowa skórka kandyzowana.

  • Skład na 4 porcje: ● 400 g makaronu (łazanki, muszelki, świderki, kolanka itp.) ● sól ● 4 łyżki masła ● 250 g powideł śliwkowych ● 2 łyżki rumu ● 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu ● szczypta mielonego goździka ● 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny ● 100 g orzechów włoskich ● 30 g rodzynek i ewentualnie garść suszonej żurawiny, wiśni itp. ● masło do formy...

  • Skład na 12 sztuk: ● 500 g mąki ● 70 g cukru pudru ● 170 ml mleka ● 80 ml śmietany ● 45 g drożdży ● 120 g masła ● skórka z 1 cytryny ● 2 łyżki oleju ●1 jajko i 1 żółtko ● szczypta soli ● słoik powideł śliwkowych Posypka: ● 2 łyżki mąki ● 2 łyżki cukru ● 1 płaska łyżka masła ● 1 łyżka mielonych orzechów włoskich...

Przepisy na temat: mieszanie powideł
  • Pączki z powidłami z suszonych moreli

    Domowe smakują najlepiej!

  • Powidła na chlebku z ziemniakami

    Śliwkowe powidła, to lokalny przysmak kujawsko - pomorski. Ale nie tylko. Powidła zostały wpisane do rejestru, jako "regionalny produkt tradycyjny", co daje im większą możliwość podbijania innych rynków. Jak kosztować powidła? Rzecz jasna na chlebku z ziemniakami, kolejnego miejscowego przysmaku.

  • Śliwki - domowe powidła krok po kroku

    ..., wybieraj owoce dojrzałe, ze skórką lekko pomarszczoną przy ogonku. Takie śliwki są najsłodsze, dzięki czemu nie trzeba już dodawać cukru do powideł. Przygotowanie owoców Owoce przebierz, odrzuć uszkodzone, pozostałe dokładnie umyj, rozetnij i usuń pestki (zachowaj 8-10 pestek, potem dodasz je do powideł). Tak przygotowane owoce możesz kilkakrotnie smażyć po 2-3 godziny w garnku o grubym dnie albo...

  • Powidła śliwkowe - smakołyk znad Dolnej Wisły

    ...czasu smażenia masę odcedza się z pestek przez specjalne gliniane cedzidła. "Pod koniec smażenia do powideł dodawane są niewielkie ilości naturalnych dodatków przyprawowych (goździki, sól, cynamon(...) papierem pergaminowym lub woskowanym - jak dawniej - nie wpływa na jakość i wyjątkowe cechy oraz właściwości powideł" - czytamy na stronie Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły. Powidła są wytwarzane...

  • Powidła śliwkowe

    Klasyczny przepis.

  • Powidła śliwkowe korzenne

    O wyjątkowym aromacie.

  • Piernik z suszoną żurawiną

    Składniki: 500 g miodu 2 szklanki cukru 250 g masła 750 g mąki 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 2 torebki przyprawy do piernika 100 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland 50 g migdałów np. Bakalland 50 g suszonej żurawiny np. Bakalland 500 g powideł śliwkowych 150 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła Przygotowanie...

  • Pizza z pieczonymi burakami i orzechami

    Taka pizza to samo zdrowie!

  • Piernik z bakaliami

    Nazwa piernik, pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwsze pierniki w Polsce zaczęto piec w Krakowie. To tradycyjne ciasto, które popularne było w miastach hanzeatyckich. Dawniej pierniki sprzedawano w aptekach, ze względu na zdrowotne i odżywcze właściwości przypraw i bakalii, które były dodawane do wypieków.

  • Ciasto ze śliwkami według Magdy Steczkowskiej

    ..., wrzucamy śliwki na patelnię i smażymy często mieszając aż będę miały konsystencję powideł. W między czasie na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy żółtka...

Dyskusje na temat: mieszanie powideł
  • Re: Jajecznica

    Ja mam swój wypraktykowany latami przepis. Kładę pół kostki masła na patelnię i leję 5-6 żółtek i 2-3 białka wymieszane w zmoczonym wodą garnuszku ( żeby zółtka nie przywierały do scianek garnuszka). Kładę na talerz odrobinę powideł śliwkowych, mieszam jajecznicę, i zanim masło sie stopi, czasem trochę później jest już ścięta. Do talerza i jem :-). Mieszanie powoduje wchłanianie masła, żeby się