• Informacje na temat:

    mieszanie spirytusu

Artykuły na temat: mieszanie spirytusu
  • Złocista pigwówka

    Kg pigwy, 1/2 l spirytusu, 200 ml wody, szkl. miodu, 1 i 1/2 szkl. cukru, 250 ml wody.

  • Nalewka z suszonej żurawiny

    Składniki: 40 dag suszonej żurawiny, 1/2 szkl. cukru, 1/2 l wódki, 1/2 szkl. spirytusu.

  • Likier piernikowy

    ...1/2 l kremówki, czekolada gorzka, 10 dag cukru pudru, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 2 łyżki Nutelli, 200 ml wódki, 100 ml spirytusu.

  • Składniki: 16 orzechów włoskich (zielonych, miękkich), 1/4 l spirytusu 90 proc., szklanka wody źródlanej, 2 gałki muszkatołowe, 3 goździki, 25 dag cukru, kora cynamonu.

  • Likier lekka Inka

    Składniki: 200 ml kremówki, 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego, 6 płaskich łyżek kawy Inki, 6 płaskich łyżek cukru, 100 ml spirytusu, 100 ml wódki, 50 ml przegotowanej wody mineralnej.

  • Likier kokosanka

    ...2 szkl. wiórków kokosowych 5 szkl. cukru 2 szkl. wody szkl. mleka 3,2 proc. 100 ml śmietanki do kawy 2 puszki mleka kokosowego po 400 ml 1 i 1/2 szkl. spirytusu 96 proc.

  • Wafel orzechowy z bajerem

    Składniki na placek na blachę 20 x 36 cm: 8 białek • 25 dag cukru kryształu • 25 dag orzechów mielonych • łyżka miodu prawdziwego • łyżka bułki tartej • łyżka mąki pszennej. Krem: 8 żółtek • 3/4 szkl. cukru kryształu • 30 dag masła • gorzka czekolada • 30 ml spirytusu . Dodatkowo: 3 płaty wafla (andruta) • opak. okrągłych biszkoptów.

  • Składniki: 25 dag mąki, 2 dag drożdży, 3 dag cukru, 1/2 szklanki mleka, 2 żółtka, łyżka spirytusu, cukier waniliowy, 2 łyżki masła, cukier puder do posypania.

  • Skład na 8 porcji: ● 200 g mąki tortowej ● 3 jajka ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 150 ml mleka ● szczypta soli ● 1 łyżeczka spirytusu ● olej do smażenia ● cukier puder do posypania...

  • Skład na 16 porcji: Ciasto: ● 6 jajek ● 120 g cukru ● 100 g mąki ● 100 g mąki ziemniaczanej ● 200 g wiórków kokosowych ● łyżka kakao ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● szklanka cukru pudru ● laska wanilii ● łyżeczka soku z cytryny Masa: ● 400 g kremówki ● czekolada mleczna (100 g) ● czekolada gorzka (100 g) ● 20 ml spirytusu ● kisiel wiśniowy ● słoik wiśni (720 ml)

Przepisy na temat: mieszanie spirytusu
  • Domowa nalewka krok po kroku

    Popularność nalewek wynika nie tylko z ich słodkiego, owocowego smaku, ale także zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na szczęście w dzisiejszych czasach, każdy z nas ma dostęp do niemal nieograniczonej liczby przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek.

  • Bakaliowe szaleństwo w tłusty czwartek i ostatki

    ...4 żółtka 50 g masła 2 łyżki spirytusu Przygotowanie: 1. W rondelku podgrzewamy mleko. Przelewamy je do miski, dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy...

  • Sposób na bakaliowego pączka

    Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko. Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, a na naszych stołach królują już nie tylko te z tradycyjnym nadzieniem, ale też prawdzie karnawałowe wariacje.

  • Śliwki - domowe powidła krok po kroku

    Śliwkowe delicje z egzotyczną nutą.

  • Likier pigwowy

    Składniki na 5-6 butelek: - 4 kg dojrzałych owoców pigwy, - 3 kg cukru, - 1 laska wanilii, - 1,25 l wody, - 1,5 l winiaku, - 125 ml spirytusu Przygotowanie: 1. Pigwy opłukać, osuszyć, przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować 45 minut na maleńkim ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. 2. Masę przecedzić przez bardzo gęste sitko. Wymieszać z cukrem. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż na...

  • Beza Pavlova z truskawkami

    Na bezy: - 200 ml białek, - 300 g cukru. Krem: - 400 g masła, - 300 g cukru pudru, szczypta soli, - 300 ml śmietany 36 proc., - 200 g płatków migdałowych lekko uprażonych na suchej patelni, - 100 ml likieru Cointreau, - 20 ml spirytusu, truskawki i bita śmietana do dekoracji. Przygotowanie: Białko ubijamy, dosypujemy cukier. Masę ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa będzie sztywna...

  • ..., 7) 2 i ½ łyżki spirytusu, 8) 1 łyżeczka od herbaty zapachu rumowego, 9) 4 łyżki soku z cytryny( 2 duże cytryny) Przygotowanie: 1) Przesiewamy mąkę. 2) Przygotowujemy rozczyn: W misce rozgniatamy 3 dag(...) 2 i ½ łyżki spirytusu i jeszcze trochę wyrabiamy. Formujemy kulę i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut do wzrostu pod przykryciem. 8) Łyżką zamoczoną w gorącym oleju nabieramy ciasto i wkładamy na...

  • Limoncello - włoski likier cytrynowy

    Składniki: - 1 litr spirytusu - 10 dorodnych cytryn - 1,5 litra niegazowanej wody źródlanej - 850 g cukru - oraz duży szklany zamykany słój, np. 2-litrowy Wykonanie: Cytryny dokładnie umyć, osuszyć. Obrać cieniutko ze skórki tak, by pod skórką zostało jak najmniej białej warstwy. Wszystkie żółte skórki włożyć do czystego, szklanego słoja, zalać 1 litrem spirytusu, szczelnie zamknąć i odstawić...

  • Składniki: 1) 1 i ¼ szklanki mąki pszennej (200g.), 2) 2 dag. drożdży, 3) 7 dag margaryny (trochę więcej niż ¼ kostki), 4) 12 dag. śmietany kwaśnej 18 proc. (około 9 płaskich łyżek), 5) 2 małe żółtka, 6) 1 łyżka spirytusu, 7 )1 łyżeczka od herbaty zapachu rumowego, 8) nadzienie: marmolada różana Przygotowanie: 1) Przesiewamy mąkę. 2) Ze 120 g śmietany odejmujemy 2 łyżki na rozczyn...

  • ...zaparzamy w niej czarną herbatę Express dodajemy 7,5 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli esencji waniliowej i 1 czubatą łyżkę spirytusu. Krem truskawkowy do tortu. 1) 3 torebki kremu waniliowego do tortu dr. „Oetkera” 2) 2,5 szklanki musu truskawkowego, 3) 1,5 łyżki soku z cytryny, 4) 1 i 1/2 kostki masła twardego (300 g), 5) niepełna szklanka cukru pudru, 6) 2,5 łyżki spirytusu...