• Informacje na temat:

    miód pitny

Artykuły na temat: miód pitny
  • W dzisiejszych czasach popularność miodów pitnych jest, niestety, dość niewielka, natomiast jego właściwości i smak doceniane są przez największych koneserów. Najwyższy czas to zmienić i ponownie wprowadzić ten wspaniały trunek na nasze stoły! Miody nie tylko podnoszą odporność organizmu, a serwowane na ciepło doskonale rozgrzewają, działają także bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Ze względu...

  • Wołowina  w miodzie pitnym

    .... 4 Na patelnię wlewam miód, odparowuję połowę płynu i dodaję do mięsa. Duszę ok. 30 min pod przykryciem. Doprawiam solą, pieprzem i mąką wymieszaną ze śmietaną. Zagotowuję. Adrian Grzywna z Chełma...

  • Z polędwiczek odciąć cienkie końce (odcięte mięso przeznaczyć do innych celów), z reszty wyciąć kotleciki grubości palca, każdy delikatnie nagnieść dłonią (broń Boże nie traktować tłuczkiem!), posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, szybko obsmażyć kotleciki z obu stron, wlać miód pitny, dodać estragon i dusić bez pokrywki na dużym ogniu, dopóki prawie cały płyn...

  • Miód. Jaki wybrać?

    W starożytności ludzie uważali je za pokarm bogów. Używali również miodów do konserwowania żywności (ryb, owoców), jako składnik potraw (grecki kykeon), trunków (piwa, wina, miodów pitnych) oraz jako substancję leczniczą. Naukowcy wykazali, że prozdrowotne działanie miodu to zasługa znajdującego się w nim białka o właściwościach bakteriobójczych. Działanie tej substancji jest tak silne, że miód...

  • Księga smaków: Miód pszczeli

    Znany od tysięcy lat we wszystkich kulturach świata smakołyk, jest również lekarstwem. Nie na darmo nazywany jest „płynnym złotem”. Grecy uznawali miód za eliksir życia i nektar bogów.

  • Cud-miód

    ...„Kraina miodem płynąca”, „złoty nektar”, „miodopłynne lasy” – literatura zakodowała w nas przekonanie, że prawdziwy, dobry miód to wyłącznie ten w płynie. Jest dokładnie na odwrót. Dlaczego?

  • Porcja na 4 osoby. Czas przygotowania: 2 godz. Miód pitny zagotuj z wywarem. Namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatynę rozpuść w miodowym wywarze, po czym wlej go do foremki o ulubionym kształcie i odstaw do zastygnięcia. Rozgrzej na patelni oliwę, mięso z królika obsmażaj na złoty kolor ok. 2 minut z każdej strony. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natrzyj comber solą, oprósz pieprzem, piecz...

  • ...na 2-3 porcje: ●duże opakowanie kefiru lub pitnego jogurtu naturalnego ●szklanka truskawek (1-2 ładne do dekoracji) ●śmietana 18 proc. ●płynny miód lub cukier do posłodzenia koktajlu ●listki mięty lub melisy do dekoracji gotowego koktajlu...

  • ...z łyżką masła. 2. Na tym samym tłuszczu zrumień mięso (przedtem na sekundę zanurz je we wrzątku – pozostanie soczyste), podlej miodem pitnym. Podduś 10 min pod przykryciem, dołóż znowu cebulę, dorzuć tymianek, rozmaryn, dodaj miód i duś jeszcze 10 min. Podaj z sałatką i przecedzonym sosem z duszenia.

  • Składniki: 4 duże udka gęsie, 4 jabłka , 1/2 szklanki niesłodzonego soku z jabłek , 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, 3 łyżeczki startego imbiru, limonka, świeży tymianek , pół szklanki miodu pitnego

Przepisy na temat: miód pitny
  • Słodkie, pyszne i zdrowe - polskie miody

    Kiedy jesteśmy chorzy, często przygotowujemy herbatę z miodem. Niestety miód dodany do gorącej wody traci swoje wartości, pozostawiając jedynie walor smakowy. Bardziej polecanym sposobem spożywania miodu w postaci pitnej jest rozpuszczenie go w lekko ciepłej wodzie, odstawienie na noc i wypicie takiej mieszanki następnego dnia po wstaniu z łóżka. Właściwie każdy używany przez nas miód może...

  • Pory duszone w miodzie pitnym z kruszonką ciasteczkową i szynką parmeńską

    ...tymiankiem, zalewamy miodem pitnym, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 30 minut, aż miód się zredukuje, tworząc gęsty sos. Pory studzimy w sosie. Każdy kawałek kładziemy na plastrze szynki...

  • Szlachetne miody

    Miód pitny, najdłużej znany w Polsce napój alkoholowy można z powodzeniem zrobić domowym sposobem.

  • Z polędwiczek odciąć cienkie końce (odcięte mięso przeznaczyć do innych celów), z reszty wyciąć kotleciki grubości palca, każdy delikatnie nagnieść dłonią (broń Boże nie traktować tłuczkiem!), posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, szybko obsmażyć kotleciki z obu stron, wlać miód pitny, dodać estragon i dusić bez pokrywki na dużym ogniu, dopóki prawie cały płyn...

  • kurczak; na marynatę: łyżka cynamonu, 10 zmielonych goździków, starta gałka muszkatołowa, łyżka miodu naturalnego, 3/4 szklanki miodu pitnego lub wina miodowego ("Baszta"), 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane, sól, pieprz.

  • ...kapusty. Podczas duszenia bigosu dodajemy przyprawy, czerwone wino i suszone śliwki moczone w miodzie pitnym. Bigos gotujemy do miękkości. Jak staropolska tradycja nakazuje bigos najlepszy będzie...

  • ...kapusty. Podczas duszenia bigosu dodajemy przyprawy, czerwone wino i suszone śliwki moczone w miodzie pitnym. Bigos gotujemy do miękkości. Jak staropolska tradycja nakazuje bigos najlepszy będzie...

  • Wytrawna gruszka z serem

    Pomysł na lekką kolację.

  • Smaki Litwy

    ...podobnie jak nalewki na miodzie lub owocach robione w wielu miejscach na Litwie. Najbardziej znany litewski miód pitny wziął nazwę od ludowego tańca litewskiego. Miód ten, uważany za tradycyjny(...) i wielu ziołom. Wspomniany miód należy do grupy tzw. nektarów miodowych i zawiera 50% alkoholu. Powstaje w rejonie Prienai (Preny) w obwodzie kowieńskim. Miody pitne produkowane są w wielu litewskich...

  • Kurczak w miodzie

    .... Duś przez następne 10 min. Dodaj miód wielokwiatowy, przekrojone figi, wymieszaj i duś, aż mięso będzie gotowe, ale nie wysuszone, a sos zgęstnieje. Wtedy dodaj zielony pieprz i masło. Szybko...

Dyskusje na temat: miód pitny