• Informacje na temat:

    miodowa masa do pierników

Artykuły na temat: miodowa masa do pierników
  • Piernik pomarańczowy

    Składniki na 10-12 porcji: 15 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 dag drobnego cukru, 4 jajka, 15 dag masła roślinnego, 10 dag czekolady gorzkiej, 10 dag miodu, 15 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka cynamonu, kilka kropel esencji pomarańczowej, szczypta soli, cukier puder i pomarańcza do dekoracji.

  • Składniki na 12 porcji. Ciasto: • 30 dag mąki • 5 dag masła • 12 dag miodu • 3 jajka • 10 dag cukru pudru • 1/4 szklanki mleka • łyżeczka kakao • 2 łyżeczki sody • 2 łyżeczki imbiru • łyżeczka cynamonu • 3 łyżki przyprawy do piernika • 1/4 szklanki mleka. Krem: • 400 ml mleka • 10 dag kaszy manny • szklanka cukru • 20 dag masła • 20 dag pistacji. Lukier: • 12,5 dag cukru pudru • 12,5 dag masła • 2 łyżki mleka • garść pistacji.

  • ...ustaw na garnku z gotującą się wodą i ubijaj dalej na parze, aż masa zgęstnieje. 3. Osobno utrzyj na puch pozostałe masło. Porcjami dodawaj jajka z cukrem oraz sok z cytryny. Ciasto przekładaj...

  • Przygotowanie: Rozgrzej miód, dodaj miękkie masło w kawałkach, mleko i cukier. Rozpuść wszystkie składniki, wciąż mieszając. Odstaw i poczekaj, aż masa wystygnie. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj masę miodową, przyprawę do piernika, rodzynki i jajka. Wymieszaj. Do formy wysmarowanej tłuszczem (z wyższą krawędzią) wlej 2/3 ciasta. Poukładaj...

  • Składniki: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 15 dag miodu, 2 jajka, 5 dag margaryny, 3 dag drożdży, po łyżeczce sody oczyszczonej i przyprawy do pierników, żółtko, powidła, rodzynki, orzechy, op. polewy Przygotowanie: Drożdże utrzyj z łyżeczką cukru. Dwie łyżki cukru stop, zagotuj z margaryną i pół szklanki gorącej wody. Dodaj resztę cukru, miód i przyprawę, zagotuj...

  • SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki • 300 g miodu • 50 g cukru • 100 g masła • 1/2 szklanki śmietany • 3 jajka • przyprawa do piernika • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • po 100 g posiekanych migdałów, orzechów włoskich, rodzynek • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej • gotowa masa marcepanowa.

  • ...nagrzanym do temp. 180 st. Po wyjęciu, wystudź. 3. Zagotuj w rondlu 2 szklanki mleka. Wsyp kaszę mannę, dodaj pozostały cukier. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź. 4. Do ugotowanej kaszy...

  • Składniki: pół kostki margaryny, 2 łyżki miodu, 4 jajka, pół szklanki cukru, słoik dżemu brzoskwiniowego, 3 szklanki mąki, półtorej łyżki, kakao, łyżka sody oczyszczonej, opakowanie przyprawy do pierników, pół szklanki mleka. Polewa: łyżeczka żelatyny, 6 dag masła, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 3 łyżki kakao.

  • Składniki na 12 porcji: 2 jajka l szklanka i 2 łyżki cukru pudru, 5 łyżek miodu , 3 łyżki oleju, 1 i 2/3 szklanki mąki półgrubej, proszek do pieczenia do piernika, po 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich i daktyli, 8 całych daktyli, tłuszcz do formy, cukier puder Krem: duży budyń waniliowy (ok. 70 g), 1 i 3/4 szklanki mleka, 2/3 szklanki cukru, 2 kostki masła, 9 łyżek mielonych orzechów, 2 pomarańcze

  • Składniki: 25 dag miodu, 10 dag masła, 20 dag cukru, po łyżce sody i przyprawy do pierników, sól, skórka pomar., 2 jajka, kakao, 50 dag mąki, 20 dag czekolady, 10 dag migdałów...