• Informacje na temat:

    mleko jajeczne

Artykuły na temat: mleko jajeczne
  • Utrzyj jajka i żółtka z cukrem. Zagotuj mleko z cukrem waniliowym i poczekaj, aż wystygnie. Wymieszaj z nim pianę z jajek i przecedź przez gęste sitko. Rozłóż krem do filiżanek ze szkła żaroodpornego. Wstaw do brytfanny z wodą i piecz godzinę w temp. 150°C. Gdy krem wystygnie, ułóż maliny i zalej je galaretką. Odstaw, by stężała. Czas przygotowania: 85 minut...

  • ...pieczenia szparagi, szpinak wędzonkę. 5 Jajka roztrzep w misce, wlej mleko. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej masą jajeczną składniki frittaty. 6 Rozgrzej piekarnik do 180 st...

  • Składniki na 4 porcje: • 4 jajka ugotowane na twardo • jajko surowe • cebula • czerstwa bułka • szklanka mleka • 3 łyżki tartej bułki • bazylia • oregano • tymianek • sól • pieprz • olej do smażenia • słodka papryka.

  • ...zesmażonymi kawałkami boczku i kiełbasy z cebulą, oprósz solą oraz pieprzem, chwilę smaż razem. 5. Jajka wbij do naczynia, rozkłóć widelcem. Dolej mleko, wymieszaj starannie. Dopraw do smaku solą...

  • Składniki: 12 jajek, 2 czerstwe bułki, szklanka mleka, 4 łyżki płatków owsianych, 2 cebule, 6 łyżek oliwy, 4 łyżki klarowanego masła, pęczek szczypiorku, sól, pieprz

  • Składniki na 8 porcji: 10 jajek, 2/3 szklanki mleka,  3 łyżki margaryny lub masła, 5 łyżek tartej bułki, czerstwa bułka, szczypiorek, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki, pomidory i zioła do dekoracji.

  • Składniki na 4-5 porcji: 8 jajek, 1 czerstwa bułka kajzerka, 1 szklanka mleka, 5 dag masła, 1/2 szklanki śmietanki 30 proc., łyżeczka soli, szczypta pieprzu, po łyżce siekanej natki i koperku. Potrzebna będzie ci ponadto tortownica lub forma do tart oraz tłuszcz do przygotowania formy.

  • Składniki na 5 porcji: 80 dag filetów z mintaja lub morszczuka, 1 czerstwa bułka kajzerka, ½ szklanki mleka, 3 jajka, ½ szklanki bułki tartej, 3 jajka ugotowane na twardo, 1 średnia cebula, sok z 1 cytryny, 5 łyżek majonezu, 5 łyżek keczupu, 2 ząbki czosnku, ½ główki białej kapusty, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu winnego, sól, pieprz, olej do smażenia

  • Pyszne jajeczne różności

    Mogą być nie tylko na twardo lub miękko. Wyczaruj z jajek smakowity obiad!

  • Składniki: • 4 jajka • 1 bułka • 1 pomidor • szczypiorek • sól • pieprz • 1 cebula • bułka tarta • pół szklanki mleka • olej do smażenia

Przepisy na temat: mleko jajeczne
  • Rozgrzewający koktajl jajeczny

    Aby przygotować ten popularny m.in. w Stanach Zjednoczonych napój, potrzebować będziemy: 700 ml mleka, 300 ml śmietany, 3 laski cynamonu, świeżo tartą gałkę muszkatołową (do smaku), laskę wanilii, 5 jaj, 130 g cukru, pomarańczę. Witek Iwański, szef ekskluzywnej restauracji Arauna w hotelu Narvil w Serocku, daje za pośrednictwem PAP Life następujące wskazówki: - Wlać do garnka mleko...

  • Zapiekanka jajeczna ze szparagami

    .... 3. Szpinak opłucz, osusz i wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem. Duś, mieszając 1-2 minuty. 4. Wyłóż na formę do pieczenia szparagi, szpinak wędzonkę. 5. Jajka roztrzep w misce, wlej mleko. Przypraw...

  • Szynkowo-jajeczne roladki

    Na jedną porcję: 1 jajko łyżka mleka łyżka posiekanych świeżych ziół szczypta soli czosnkowej plaster chudej szynki łyżka serka topionego light Przygotowanie: Roztrzepać jajka, mleko, z ziołami i czosnkiem, usmażyć omlet, przełożyć na talerz. Posmarować serkiem, przyłożyć plaster szynki. Zrolować i pokroić.

  • Omlet cesarski z jeżynami

    Mleko zmiksuj z mąką, tak by nie było grudek.

  • Rolada twarogowo-rabarbarowa

    Jajka utrzeć z 12,5 dag cukru. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta, dolać mleko. Zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto rozsmarować na spodzie wyłożonej pergaminem blachy (30x38 cm). Posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na posypaną cukrem...

  • Ciasto ucierane ze śliwkami

    Sposób przygotowania Masło roztop w rondelku na średnim ogniu. W misce zmiksuj ze sobą cukier wraz z jajkami. Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia. Połącz wszystko w jednolitą masę i wylej na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę. Na wierzchu ułóż połówki śliwek kalifornijskich i kawałki jabłek. Ciasto piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut. 

  • 8 jajek; 2 czerwone i 2 żółte papryki; 4 cebule dymki; 1 pęczek szczypiorku; 4 pory; 8 łyżek mleka; 2 łyżki masła - 4 dag; sól, pieprz.

  • Omlet słodki - przysłała Mieczysława

    4 jajka; 2 żółtka; 4 łyżki cukru; 4 łyżeczki mąki; 4 łyżki śmietany lub mleka; 2 łyżki masła; 2 łyżki konfitury; 2 łyżeczki cukru pudru; szczypta soli; 2 łyżeczki syropu

  • Orzechowa krajanka

    ...porcjami do masy jajecznej, mieszając łyżką. Ciasto wylej na blachę z pergaminem. Piecz 35 minut w 180 st. C. 2. Krem: 1/2 szkl. mleka wymieszaj z żółtkami i mąkami. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej do niego mleko z dodatkami, energicznie mieszając. Ugotuj gęsty budyń. Gdy wystygnie, utrzyj go z masłem i esencją na puszysty krem. 1/3 kremu odłóż do dekoracji. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty...

  • Buchty z jagodami

    Małe, pachnące bułeczki ze słodkimi owocami