• Informacje na temat:

    moczenie sledzi

Artykuły na temat: moczenie sledzi
  • Śledzie w sosie śliwkowym

    Na wigilijny stół.

  • Śledzie

    "Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie". Nie mam pojęcia, kto pierwszy wypowiedział te słowa, ale są dni, kiedy podpisałabym się pod nimi obiema rękami.

  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    Masa makowa Bakalland Własnoręcznie kręcenie maku, a wcześniej moczenie go w mleku, to jedno z najbardziej żmudnych, przedświątecznych zadań, które zajmuje długie godziny. Z pomocą przychodzi marka Bakalland, która proponuje doskonałej jakości masę makową. Bogactwo rodzynek, wyrazisty smak skórki pomarańczowej oraz dodatek miodu i aromatu migdałów, tworzą idealną kompozycję smakową. Mieszanka...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    ...przyrządzania śledzi w domu? Większość przepisów zaleca moczenie matjasów w wodzie, maślance, mleku lub nawet piwie od 2 do nawet 24 godzin, aby pozbyć się z nich nadmiaru soli. W kwestii namaczania śledzi kucharze są jednak podzieleni - zdaniem wielu, śledź powinien być słony, zbyt długie moczenie tej ryby wydaje się być błędem w sztuce kulinarnej. Co więc robić, gdy kupimy słone matjasy...

  • Goście, goście!

    Śledź ze śmietaną, jabłkami i kardamonem (dla 4 osób) Czas przygotowania ok. 1 godziny + czas na moczenie śledzi Poziom trudności: 1 Składniki: 400 g solonych filetów śledziowych najlepszej jakości, 1 duże jabłko (jak najtwardsze), 4 cebulki szalotki, 200 g gęstej kwaśnej śmietany, 2-3 łyżeczki białego octu winnego, pół łyżeczki mielonego czarnego kardamonu Do smaku: sól, pieprz...

  • Dom pachnący cynamonem

    Przyprawy korzenne to esencja świątecznej kuchni. Składnik perfum, kadzideł i afrodyzjaków. Słodki zapach wanilii, cierpki smak goździków czy egzotyczny kardamon to niektóre z bogatej gamy aromatów wzbogacających nawet banalną potrawę. Warto jednak pamiętać o tym, by używać ich z umiarem.

  • Śledzik na ostatki

    ...mleka. Oryginalnego smaku nada śledziom moczenie w wodzie z ziołami lub przyprawami korzennymi (np. z 1-2 listkami laurowymi, ziarenkami jałowca oraz ziela angielskiego). Smakosze po umyciu...

  • Różne oblicza herbaty

    ...zapach i wzbogaca mięso swoim aromatem poprawiając smak ryby. Wskazane jest np. moczenie śledzi w naparze herbacianym, gdyż doskonale neutralizuje on zapachy i morską sól. Ekstrakt, zwłaszcza ze...

  • Ryba - zdrowie na talerzu

    Znajdź swój sposób na przyrządzenie ryby, by jeść ją ze smakiem jak najczęściej.

Przepisy na temat: moczenie sledzi