• Informacje na temat:

    morele w syropie

Artykuły na temat: morele w syropie
  • ...1. Morele opłucz, osusz, przekrój na pół. Wyjmij pestki (nie wyrzucaj ich). Dwie szklanki wody wlej do garnka, wsyp cukier, gotuj na małym ogniu, aż powstanie dość gęsty syrop. Powoli li wkładaj morele, zagotuj. Ostudź. 2. Pestki morelowe roztłucz, wyjmij środki. Włóż do garnka, dodaj ocet i miód, mieszając, zagotuj. Morele w syropie ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj na...

  • Składniki: 25 dag serka mascarpone, 10 dag cukru pudru, 250 ml gęstego jogurtu waniliowego, 200 ml kremówki, 50 ml likieru amaretto, 100 ml mocnego naparu kawy, 30 dag podłużnych biszkoptów, puszka moreli w syropie, ciemne kakao do posypania...

  • Składniki na 8 porcji: ok. 25 dag mrożonego ciasta francuskiego; 2 puszki połówek moreli w syropie; 2 torebki budyniu wanilio- -wego; 800 ml mleka; 8 dag cukru kryształu; 20 dag konfitury morelowej; płatki migdałowe; mięta lub melisa do dekoracji.

  • ...1 Morele umyj, wytrzyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Z cukru, miodu i wody ugotuj syrop. Włóż do niego laski wanilii oraz połówki moreli. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut. Zdejmij z ognia. Owoce wystudź w syropie. Mąkę przesiej do miseczki z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder, jajko i stopione masło. Wlej mleko. Składniki wymieszaj...

  • Wziąć 400 gr. moreli, pokłóć, sparzyć, wyjąć i wrzucać do wazy z zimną wodą, wynieść do piwnicy. Na 400 gr. moreli zrobić syrop z 600 gr. cukru i pół szklanki wody, gorącym syropem zalewać obsiąknięte z wody morele i tak co dzień przez trzy dni powtarzać. Na czwarty dzień dogotować w syropie, do którego wsypać szklankę cukru. Tak samo smażą się...

  • ...lodówki, aby się dobrze schłodziło, a następnie podziel je na pół i cienko rozwałkuj. Wylep dno oraz ranty dwóch form na tartę. Spody posmaruj dżemem morelowym. Krok piąty. Morele osącz...

  • ...w syropie...

  • Przygotowanie: Morele podziel na połowy i usuń z nich pestki. Wlej do garnka miód, dodaj goździki, kardamon, łyżeczkę pieprzu czarnego, zalej to białym octem winnym i zagotuj. Gotuj przez ok. 15 minut. Następnie dodaj do mieszanki morele i gotuj jeszcze przez kolejnych 5 minut (nie rozgotuj ich!). Włóż morele do wyparzonych słoików, zalej resztą syropu miodowego i zamknij...

  • Składniki: pół szklanki kaszy gryczanej, 1,5 szklanki wody, szczypta cynamonu, łyżka masła, sól, garść rodzynek, 2 łyżki cukru trzcinowego , 2 łyżeczki syropu klonowego, 2 łyżki masła, 2 duże łyżki musu dyniowo- jabłkowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki kakao, pół szklanki gorącej wody, garść suszonych moreli

  • Kurczak z morelami

    Składniki na 6 porcji: 1 kurczak, pieprz, sól, 3 łodygi selera naciowego, cebula, listki szałwii, natka pietruszki, cytryna, 4 świeże morele. Sos: 1 puszka moreli, 3 łyżki cukru, pęczek młodych buraczków, 2 łyżeczki musztardy, łyżka soku z cytryny, 1/2 szklanki soku z pomarańczy, po 1/4 łyżeczki mielonego imbiru i kolendry, 4-5 łyżek brandy.

Przepisy na temat: morele w syropie
  • Placuszki bostońskie z morelami

    ...2 laski wanilii 1 szkl. cukru 3 czubate łyżki miodu 2 szkl. wody 1 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu greckiego Przygotowanie: 1. Morele umyj, wytrzyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Z cukru, miodu i wody ugotuj syrop. Włóż do niego laski wanilii oraz połówki moreli. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut. Zdejmij z ognia. Owoce wystudź w syropie. Mąkę przesiej do miseczki z proszkiem do...

  • Konfitury po staropolsku

    ...dzień, przez trzy dni powtarzać. 2. Na czwarty dzień dogotować w syropie, do którego wsypać szklankę cukru. Tak samo smażą się morele.(...)Pod koniec lata smażono konfitury z dojrzałych owoców. Brzoskwinie i morele zalewano syropem w całości, razem z pestkami. 1. Wziąć 400 gr. brzoskwiń, obetrzeć ściereczką, pokłuć, sparzyć wrzącą...

  • Kompot wigilijny z suszu

    ...25 dkg suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, morele, rodzynki), kilka goździków, kawałek cynamonu, 0,5 szklanki cukru, 2,5 l wody.

  • Ślimaczki morelowe

    ...drożdży szczypta soli Nadzienie: 8 moreli (poza sezonem wykorzystaj puszkę owoców w syropie) 25 dag chudego twarogu (zmielonego w maszynce do mięsa albo przeciśniętego przez praskę do(...) i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min do wyrośnięcia. Morele sparz, obierz. Usuń pestki, miąższ pokrój na kawałeczki. 3. Twaróg przełóż do miseczki i utrzyj z cukrem. Dodaj posiekaną skórkę...

  • Kokilki z sułtańskim farszem

    Składniki: 4 duże kwaskowe jabłka 20 dag mieszanki bakaliowej (rodzynki, żurawina, figi, morele, kandyzowane owoce, orzechy włoskie i laskowe oraz migdały bez skórki) 4 łyżki rumu 2 łyżki brązowego cukru mielony cynamon 4 łyżeczki płynnego miodu albo syropu klonowego Przygotowanie: 1. Suszone figi i morele przepłucz na sitku, osusz, pokrój na kawałki. Wrzuć do miseczki...

  • Słodki wielkanocny przysmak

    ...: 1. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przekładamy orzechy laskowe, migdały, mieszankę keksową, morele oraz lekko posiekane figi. Do bakalii dodajemy mąkę, kakao, pieprz...

  • Bakaliowe lato

    .... Bakalland (delikatnie pokruszonych) 3 suszone morele np. Bakalland 1 łyżka posiekanych rodzynek bursztynowych np. Bakalland 1 łyżka skórki pomarańczowej np. Bakalland 1 mała łyżeczka(...) z jogurtem i mieszamy na gładką konsystencję. Dodajemy jagody, suszone morele, żurawinę oraz posiekane orzechy i migdały. Na każdą porcję naleśników nakładamy nadzienie. Naleśniki zwijamy. 2. Podawać możemy...

  • Wartościowe domowe łakocie

    Dlaczego są lepsze?

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ..., głębokiego smaku dżemom czy powidłom, a przy tym tak pożądanych wartości odżywczych. Doskonale sprawdzą się na przykład suszone śliwki oraz morele, bogate w potas i miedź. Są to składniki niezwykle istotne(...) w trakcie jesiennej szarugi. Nie każdy wie, że bakalie doskonale komponują się także z warzywami takimi, jak dynia czy marchew. Soczyste i słodkie suszone morele można dodać do kremowej zupy z dyni...

  • Lody jogurtowe własnej roboty - najlepsze latem

    Do sporządzenia letnich lodów jogurtowo-owocowych nadaje się wiele owoców: truskawki, maliny, jeżyny, morele, brzoskwinie, agrest i wiele innych. Swą przygodę z jogurtowymi lodami można zacząć od prostych lodów truskawkowo-jogurtowych. Do ich przygotowania potrzebujemy 400 g truskawek, 2 jogurty greckie, syrop różany, odrobinę cukru lub miód - zależnie od własnych upodobań. Zmiksowane składniki...