• Informacje na temat:

    na-dziana papryka

Artykuły na temat: na-dziana papryka
  • Dlaczego warto jeść paprykę?

    Zmniejsza apetyt, poprawia spalanie tłuszczu, ma więcej witaminy C niż cytryna. Papryka jest jedynym warzywem, które w trakcie gotowania, pieczenia oraz suszenia nie traci całej cennej witaminy.

  • Papryka - zdrowsza od cytryny, idealna na jesień

    ..."Już w jednej papryce znajduje się całe nasze dzienne zapotrzebowanie na wit. C" - mówi PAP Life Laura Osęka. Psychodietetyk nie poleca herbaty z cytryną, którą tak chętnie się ogrzewamy, ale właśnie paprykę jako produkt wspomagający budowanie naszej odporności...

  • Papryka może pomóc w odchudzaniu

    ...ostrej przyprawy. Papryka powstrzyma otyłość Profesor Mattes uważa, że dzięki połączeniu wielu drobnych działań - takich jak dodawanie do potraw sproszkowanej papryki - ze zdrową dietą i wysiłkiem(...), a w przypadku osób wcześniej niestosujących papryki malał apetyt - zwłaszcza na potrawy tłuste, słone i słodkie. Według naukowców, niecodzienny bodziec działa silnie i może tracić na skuteczności w miarę...

  • Niedoczynność tarczycy

    Gdy gruczoł ten wytwarza za mało hormonów, organizm działa na zwolnionych obrotach. Uważaj na kalorie!

  • Napoje, które uspokajają

    Podczas przygotowań i porządków, gdy dużo spraw na głowie, a czasu mało, nerwy mogą odmówić posłuszeństwa. Warto zrobić sobie przerwę na koktajl, który działa jak tabletka uspokajająca.

  • Czym leczą kaca w różnych krajach? Oto 13 sposobów

    Bez względu na to, pod jaką szerokością geograficzną mieszkamy, wolimy alkoholowe spotkania z przyjaciółmi od tego, co dzieje się z naszym organizmem następnego dnia. Czym najlepiej leczyć kaca? Co kraj, to obyczaj - mieszkańcy różnych regionów świata mają swoje sposoby.

  • Jedzenie, który zwiększy... produkcję kolagenu!

    To białko, które działa na naszą skórę jak sprężynka: zapewnia jej elastyczność i jędrność. Gdy w organizmie z wiekiem go ubywa, warto dostarczyć sobie kolagen... z zewnątrz.

  • Ostra czy słodka?

    Antyrakowa broń Zawarte w niej substancje mogą działać antynowotworowo. Jedzmy więc paprykę świeżą, choć szczypie w język. Dodawajmy do potraw ostrą paprykę w proszku. Ostra papryka pochodzi(...) służyła za pożywienie, przyprawę, środki owadobójcze, a nawet broń. Długo nie mogła się przyjąć na dworach europejskich, służyła za roślinę ozdobną. Od początku była lekarstwem. Wystarczyło do słoja...

  • Sposoby na oponkę, czyli jak odzyskać talię

    Jedna dieta dla każdej z nas? To nie zawsze działa. Co innego, gdy będzie na miarę, dopasowana do twoich potrzeb. Warto wykorzystać letnie spowolnienie tempa życia, by ją zastosować. Wkrótce zobaczysz jej efekt!

  • Składniki na 6 porcji: Naleśniki: ● szklanka mąki pszennej ● 220 ml mleka półtłustego ● 2 jajka ● olej rzepakowy ● pół łyżeczki proszku do pieczenia ● sól. Farsz: ● 2 woreczki ryżu basmati ● po pół papryki czerwonej i zielonej ● mały pęczek bazylii ● sól morska ● pieprz kolorowy. Sos: ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● łyżka ostrej musztardy ● szczypta ostrej papryki.

Wideo na temat: na-dziana papryka
  • Karoten - wróg wolnych rodników

    Dobrze działa na wzrok i na skórę, a zawiera go między innymi marchewka, dynia czy papryka. Karoten, bo o nim mowa, trudno jest też przedawkować. - Jest świetnym źródłem antyoksydantów, czyli wymiata nam z organizmu wolne rodniki - powiedziała w programie "Studio Active" dietetyk Ewa Trusewicz. (Studio Active/TVN Meteo Active/x-news)

Przepisy na temat: na-dziana papryka
  • Pikantnie i rozgrzewająco – ostre menu idealne na jesień

    Coraz niższe temperatury na dworze skłaniają przede wszystkim do zmiany garderoby. Tymczasem równie skutecznie, co strój „na cebulkę”, rozgrzeją nas składniki, które dodamy do jesienno-zimowego jadłospisu. Zarówno papryczka chili, jak i jej pikantni kuzyni – pieprz czarny, cayenne, kurkuma, a nawet imbir – swoim ostrym smakiem przegnają wrażenie chłodu, a na dodatek pozytywnie wpłyną na nasze...

  • Owsianka marchwiowo-jabłkowa - śniadanie dla pięknej skóry

    Owsianka albo świeże soki - to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. A gdyby tak połączyć oba? Andrew Cooper, autor książki "Juiceman", proponuje zacząć dzień od owsianki marchwiowo-jabłkowej.

  • Jemy oczami – czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt

    Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wejrzenia”?

  • Świąteczne pogotowie ratunkowe – sposoby, jak zaoszczędzić czas

    Święta Bożego Narodzenia to okres wzmożonej aktywności w polskich domach. W kuchni panuje jeden wielki rozgardiasz, a domownicy zastanawiają się, w co ręce włożyć, by ze wszystkim zdążyć na czas. W takich warunkach nietrudno o czymś zapomnieć. Jak możemy poradzić sobie ze świątecznymi kryzysami?

  • Gęsina nigdy nie będzie fast foodem!

    Świętomarcińska tradycja pieczenia gęsiny powoli odżywa, choć proporcje spożycia polskiej gęsi w stosunku do jej produkcji są bardzo mocno zachwiane. Skąd wzięła się gęsina na polskich stołach w dniu 11 listopada i kim był święty Marcin z Tours?

  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    .... Przykładami mogą być czekolada, kakao, chili czy awokado, które w narzeczu rdzennych mieszkańców Meksyku oznaczało męskie części intymne (z jęz. nahuatl ahuacatl=jądro). Awokado można wykorzystać na wiele(...). Chociaż wiele osób wskazuje na nieprzyjemny zapach, który pozostawia on po sobie, jeśli zjemy go razem ze swoją drugą połową, problem ten nie powinien być aż tak dokuczliwy. Przykładem potrawy...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    Moda na gotowanie trwa. Wiemy coś o tym - do naszej redakcji przychodzą setki przepisów od Czytelniczek. Poprosiliśmy, by opowiedziały nam o swojej kulinarnej przygodzie.

  • Rób przetwory

    ...najlepszych recepturach. Od owoców i warzyw, które właśnie królują w ogrodach i na straganach po te, które dojrzeją dopiero za kilka tygodni - nasz kulinarny przewodnik będzie was prowadził aż do samej jesieni. Wystarczy zajrzeć do działu Kuchnia. Dwie strony owoców W zakładce Owoce na słodko znajdziecie klasyczne przepisy na dżemy, konfitury, powidła i galaretki owocowe. Ale przetwory owocowe to nie...

  • Co kryje w sobie kasza jaglana?

    ...jeszcze 100 lat temu była produktem spożywanym codziennie, zamiast ziemniaków czy makaronu. Obecnie proso, z którego powstaje kasza jaglana, młodym ludziom kojarzy się raczej z pokarmem dla ptaków. Na(...) jaglanej jest krzemionka, rzadko występująca w produktach spożywczych, która działa korzystnie na skórę, zęby i paznokcie. Przede wszystkim zaś jest to jedyna kasza zasadotwórcza - nic tak nie usuwa...

  • Kariera bakłażana nie należała do łatwych. Zanim trafił na stoły jako składnik wykwintnych dań i afrodyzjak, był uważany za roślinę trującą i uprawiany jedynie dla walorów ozdobnych.