• Informacje na temat:

    na śledzie moje gotowanie

Artykuły na temat: na śledzie moje gotowanie
  • Jak zrobić śledzie? - przekrój śledzie na połowę i z każdego płata zdejmij skórę, odchodzi bardzo łatwo - dokładnie wypłucz i zalej zimną wodą z dodatkiem octu jabłkowego - śledzie pozostaw na kilka godzin,  najlepiej na całą noc w lodówce - pokrój warzywa i zeszklij je na łyżce oliwy, 2-3 min. - dodaj pastę pomidorową i przecier, wymieszaj, dodaj pozostałe przyprawy...

  • Gotowanie zaczyna się w głowie

    ......Do wszystkich, którzy zechcą ją kupić. Będę zaszczycony. Myślę, że twoja książka kucharska to idealny prezent dla... mężczyzn. Pokazujesz, że prawdziwy facet może spełniać się w kuchni, i że gotowanie może być sexy. To się podoba kobietom! - Mężczyzna jest seksowny albo nie, bez względu na to, co robi i czym się zajmuje. Tak rozpoczyna dzień znany kucharz Gotowanie staje się u nas coraz...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    Gotowanie to ich pasja! Ale świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażają sobie bez tradycyjnych polskich dań, bez wspomnień i rodzinnych rozmów pełnych ciepła i miłości.

  • Tarta Basków  i na naszym stole w tym tygodniu.

    ...  Moje kulinaria od dwóch tygodni ograniczają się do niezbędnego minimu, gdyż czasu brak. Jak ktoś siedzi od 8 rano do 20 w pracy to trudno by coś gotował....

  • Od zawsze kocham gotować a śledź i tatar to moje dwa ulubione dania, które kocham zarówno przyrządzać jak i jeść. Mój przepis jest wariacją na temat klasycznego śledzika w oleju – nieco unowocześniony i uszlachetniony, już kilka razy zachwycił moich gości. Mam nadzieję, że pomimo klasycznej formy śledzia a’la matias uda mi się podbić serca szanownego jury.

  • Od zawsze kocham gotować a śledź i tatar to moje dwa ulubione dania, które kocham zarówno przyrządzać jak i jeść. Mój przepis jest wariacją na temat klasycznego śledzika w oleju – nieco unowocześniony i uszlachetniony, już kilka razy zachwycił moich gości. Mam nadzieję, że pomimo klasycznej formy śledzia a’la matias uda mi się podbić serca szanownego jury.

  • Przepis na życie

    Można piec chleb. Albo testować kuchnię molekularną. Szkolić się na kursach lub rywalizować w konkursach. Dziś gotowanie to nie obowiązek. To moda. Polki kochają jeść, jeszcze bardziej karmić. Na nowo odkrywamy stare przepisy albo eksperymentujemy z nowymi. Wolimy domową kolację z bliskimi niż wyjście do restauracji. - W gotowaniu, bardziej nawet niż w jedzeniu, chodzi o przyjaźń. Miłość. Sztukę...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...w kartonach i - niestety - jeść więcej słodyczy. Na początku zachłysnęliśmy się światem. Sama w latach 90. gotowałam mojej rodzinie potrawy włoskie, chińskie, francuskie czy meksykańskie. Kuchnia polska(...) siedzi we mnie i powoli kiełkuje, by po kilku miesiącach czy latach wylać się na papier. Książka "Bosacka po polsku" dojrzewała we mnie jakieś dziesięć lat. Zebrałam w niej bowiem moje doświadczenia...

  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    ..., bo kuchnia jest ważnym elementem kultury. U nas są śledzie, pierogi, bigos. Podczas uroczystych kolacji serwujemy cztery dania. Na przystawkę często podajemy łódki z wydrążonej cytryny, które faszerujemy śledziem z kawiorem albo łososiem z koperkiem. Wszystko podane jest na lodzie. To danie, które zawsze budzi zachwyt nie tylko innych ambasadorów, ale też krytyków kulinarnych i dziennikarzy...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...wigilijnych smaków sprzed wieków. Kompot z suszu? Jakaś obrzydliwa breja. Śledzie śmierdzą, grzyby bleee. Najczęściej kończy się na tym, że jedzą tylko kawałek ryby, najchętniej łososia. A potem(...) potrawami. Nie mam problemu z gotowaniem, kocham być w kuchni. Ale przy tak dużej rodzinie nie ma mowy, żebym stała w niej sama! Wszyscy pomagają: nawet najmłodszy, 4-letni Franek, kroi warzywa...

Przepisy na temat: na śledzie moje gotowanie
  • Śledzie zielone mojej Mamy

    ...angielskiego  4 duże cebule Przygotowanie: 1. Śledzie kroimy na około centymetrowe kawałki. 2. Pozostałe składniki umieszczamy w garnku, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 2 minuty. 3. Dodajemy śledzie i gotujemy nie więcej niż minutę aby śledzie się nie rozpadły. 4. Delikatnie przekładamy śledzie z zalewą do pojemnika z przykrywką, studzimy i zostawiamy na 24 godziny w lodówce...

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    ...w. Karp wciąż jest popularny, ale pojawiają się też inne ryby, które wcześniej były o wiele częstszym gościem w polskich jadłospisach: szczupaki, liny, węgorze, śledzie. Czy tradycje polskich(...) czas postny. Moment narodzin Jezusa wyznacza Pasterka. Dziś gotowanie jest w modzie. Ale na święta, kiedy jest sporo pracy, niektórzy wolą zamówić gotowe dania. - Polacy, jeśli tylko mają czas...