• Informacje na temat:

    na śledzie moje gotowanie

Artykuły na temat: na śledzie moje gotowanie
  • Jak zrobić śledzie? - przekrój śledzie na połowę i z każdego płata zdejmij skórę, odchodzi bardzo łatwo - dokładnie wypłucz i zalej zimną wodą z dodatkiem octu jabłkowego - śledzie pozostaw na kilka godzin,  najlepiej na całą noc w lodówce - pokrój warzywa i zeszklij je na łyżce oliwy, 2-3 min. - dodaj pastę pomidorową i przecier, wymieszaj, dodaj pozostałe przyprawy...

  • Gotowanie zaczyna się w głowie

    ......Do wszystkich, którzy zechcą ją kupić. Będę zaszczycony. Myślę, że twoja książka kucharska to idealny prezent dla... mężczyzn. Pokazujesz, że prawdziwy facet może spełniać się w kuchni, i że gotowanie może być sexy. To się podoba kobietom! - Mężczyzna jest seksowny albo nie, bez względu na to, co robi i czym się zajmuje. Tak rozpoczyna dzień znany kucharz Gotowanie staje się u nas coraz...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    Gotowanie to ich pasja! Ale świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażają sobie bez tradycyjnych polskich dań, bez wspomnień i rodzinnych rozmów pełnych ciepła i miłości.

  • Tarta Basków  i na naszym stole w tym tygodniu.

    ...  Moje kulinaria od dwóch tygodni ograniczają się do niezbędnego minimu, gdyż czasu brak. Jak ktoś siedzi od 8 rano do 20 w pracy to trudno by coś gotował....

  • Od zawsze kocham gotować a śledź i tatar to moje dwa ulubione dania, które kocham zarówno przyrządzać jak i jeść. Mój przepis jest wariacją na temat klasycznego śledzika w oleju – nieco unowocześniony i uszlachetniony, już kilka razy zachwycił moich gości. Mam nadzieję, że pomimo klasycznej formy śledzia a’la matias uda mi się podbić serca szanownego jury.

  • Od zawsze kocham gotować a śledź i tatar to moje dwa ulubione dania, które kocham zarówno przyrządzać jak i jeść. Mój przepis jest wariacją na temat klasycznego śledzika w oleju – nieco unowocześniony i uszlachetniony, już kilka razy zachwycił moich gości. Mam nadzieję, że pomimo klasycznej formy śledzia a’la matias uda mi się podbić serca szanownego jury.

  • Przepis na życie

    Można piec chleb. Albo testować kuchnię molekularną. Szkolić się na kursach lub rywalizować w konkursach. Dziś gotowanie to nie obowiązek. To moda. Polki kochają jeść, jeszcze bardziej karmić. Na nowo odkrywamy stare przepisy albo eksperymentujemy z nowymi. Wolimy domową kolację z bliskimi niż wyjście do restauracji. - W gotowaniu, bardziej nawet niż w jedzeniu, chodzi o przyjaźń. Miłość. Sztukę...

  • Wigilijny koncert trzech tenorów

    ...chwile z najbliższymi. Oczywiście jedzenie jest ważne, uwielbiam śledzie w oleju lnianym, generalnie w domowym menu królują polskie tradycyjne potrawy w nowoczesnym wydaniu. Robert Wojnarowski - mama(...) w oleju lnianym z racuszkami ziemniaczanymi, kwaśną śmietaną i wędzonym kawiorem z pstrąga Przygotowanie: Filety śledziowe przytnij z każdej strony tak, aby były równe (z pozostałych kawałków...

  • Czy żałuję? Ani trochę!

    ...? - To zasługa mojej córki Zośki, która też gra w tym spektaklu. Gdy Krysia Janda, jej wykładowczyni ze szkoły teatralnej, zapytała, czy matka stepuje, bez wahania odpowiedziała, że tak. Kiedy chciałam(...) mi doświadczenia scenicznego", myślałam. Na początku szło mi słabo, więc bałam się kompromitacji. Oraz tego, że mojemu mężowi (Wiktorowi Zborowskiemu - red.), który gra  w tym samym teatrze, będzie za...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...w kartonach i - niestety - jeść więcej słodyczy. Na początku zachłysnęliśmy się światem. Sama w latach 90. gotowałam mojej rodzinie potrawy włoskie, chińskie, francuskie czy meksykańskie. Kuchnia polska(...) siedzi we mnie i powoli kiełkuje, by po kilku miesiącach czy latach wylać się na papier. Książka "Bosacka po polsku" dojrzewała we mnie jakieś dziesięć lat. Zebrałam w niej bowiem moje doświadczenia...

Przepisy na temat: na śledzie moje gotowanie
  • Śledzie zielone mojej Mamy

    ...angielskiego  4 duże cebule Przygotowanie: 1. Śledzie kroimy na około centymetrowe kawałki. 2. Pozostałe składniki umieszczamy w garnku, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 2 minuty. 3. Dodajemy śledzie i gotujemy nie więcej niż minutę aby śledzie się nie rozpadły. 4. Delikatnie przekładamy śledzie z zalewą do pojemnika z przykrywką, studzimy i zostawiamy na 24 godziny w lodówce...

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    ...w. Karp wciąż jest popularny, ale pojawiają się też inne ryby, które wcześniej były o wiele częstszym gościem w polskich jadłospisach: szczupaki, liny, węgorze, śledzie. Czy tradycje polskich(...) czas postny. Moment narodzin Jezusa wyznacza Pasterka. Dziś gotowanie jest w modzie. Ale na święta, kiedy jest sporo pracy, niektórzy wolą zamówić gotowe dania. - Polacy, jeśli tylko mają czas...