• Informacje na temat:

    na śledzie w oleju i occie na 2 kg

Artykuły na temat: na śledzie w oleju i occie na 2 kg
  • Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych (matjasy), 2 łyżki cukru, pół szklanki oleju, 4 łyżki octu , 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 cebule, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe , ziarenka gorczycy...

  • Składniki na 6 porcji: 60 dag płatów śledziowych ze słonej zalewy, 3 duże cebule, po kilkanaście czarnych i zielonych oliwek bez pestek, 3 kawałki marynowanej papryki, 2 łyżki kaparów. Zalewa: 3/4 szkl. octu 10%, 3/4 szkl. wody, 1 szkl. oleju rzepakowego, 1 łyżka cukru, 5 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu, 1 łyżeczka nasion kolendry, szczypta suszonego oregano. Dodatkowo...

  • ...8 filetów śledziowych, litr mleka, 2 żółtka, 4-5 cebul, łyżka musztardy, 2 łyżki octu, 5 łyżek oleju, ogórek konserwowy, sól, czarny pieprz, pieprz cayenne.

  • ...1. ŚLEDZIE W WINIE: ● 6-8 śledzi matias ● 3 cebule ● łyżka gorczycy ● 1/3 szkl. oleju ● 2 małe jabłka ● 1,5 szkl. białego wytrawnego wina ● 2 liście laurowe pokruszone ● pieprz ● miód do smaku ● marchewka ● ew inne warzywa do dekoracji. 2. ŚLEDZIE W ZIOŁACH ● 4 filety śledzi ●2 łyżeczki majeranku suszonego ● 2 liście laur. pokruszone ● 4 ziarenka ziela ang. ● po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego...

  • Składniki: 1/2 kg filetów śledziowych, 1-2 cebule, 3 ogórki konserwowe, 5 ziaren angielskich, 4 liście laurowe, słoiczek koncentratu pomidorowego (20 dag), 2 płaskie łyżki cukru, pół szklanki oleju, łyżka octu, pół szklanki wody, sol, pieprz.

  • ...1 Śledzie myję, osuszam, posypuję solą i pieprzem. Mąkę rozrabiam z wodą na gęste ciasto naleśnikowe. Panieruję w nim ryby. Następnie smażę je z obu stron na gorącym oleju. Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 2 Do garnka wlewam wodę, wsypuję cukier i sól. Dodaję listki laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz i pokrojony czosnek...

  • Składniki: ● 4 filety śledziowe solone bez skóry (mogą być to filety śledzia w oleju z dodatkiem octu) ● 4 duże ciabatty ● 2 papryki, żółta i czerwona ● pęczek koperku ● duża czerwona cebula ● liście zielonej sałaty ● sól, pieprz...

  • Składniki: 4 filety śledziowe matjasy, 8-10 dag śliwek bez pestek, 5 łyżek oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka miodu, duża cebula , 1-2 łyżki octu, pół łyżeczki cynamonu, świeżo mielony czarny pieprz, słodka mielona papryka, 2-3 liście laurowe, pół szklanki wody.

  • Śledzie umyj, posól. Obtocz w mące, usmaż na oleju. Ostudź, pokrój. Cebule pokrój na plasterki. Śledzie, cebule i przyprawy ułóż warstwowo w misce. Półtora litra wody zagotuj z solą. Ostudź, wlej kilka łyżek octu. Zalej śledzie. Schłodź. Przepis przysłała Łucja Staszyńska z Gdyni.

  • Składniki: 5 płatów filetów śledziowych, 8 suszonych śliwek bez pestek, 4 suszone morele, 2 suszone figi, 3-4 łyżki dobrego przecieru pomidorowego (u mnie domowy), 2 łyżki octu winnego, białego duża łyżka płynnego miodu (lekko zaokrąglona), łyżka dobrego rumu, 150 ml letniej, przegotowanej wody, 5 łyżek oleju, 2 cebule szalotki (lub duża cebula), 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, po 2 ziarenka...

Przepisy na temat: na śledzie w oleju i occie na 2 kg
  • Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro

    ...i zalej śledzie (w razie potrzeby wlej więcej oleju). Przechowuj w lodówce, podawaj z koperkiem.(...)Sposób przygotowania 1. Śledzie osusz papierowymi ręcznikami, pokrój na kawałki i włóż do miski. Dodaj musztardę, posiekaną papryczkę chili. Popieprz i wymieszaj. Cebulę pokrój w „piórka” i dodaj...

  • Śledzie z jabłkiem i śmietaną

    Sposób przygotowania 1. Zagotuj wodę z pokrojoną marchwią, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po 15 minutach zdejmij ją z ognia, wrzuć kilka pokrojonych w talarki cebul, dopraw cukrem i octem – kieruj się własnym smakiem. Dodaj 2–3 łyżki oleju. Śledzie opłucz i zalej zimną marynatą. Szczelnie przykryj i odstaw do lodówki na min. 3 dni. Tuż przed podaniem wyjmij kilka płatów z marynaty, odsącz...

  • Śledzie zielone mojej Mamy

    Składniki:  1 kg śledzi zielonych (filetów)  1 szklanka wody  125 ml oleju  125 ml octu  3 czubate łyżki keczupu  3 łyżki cukru  1 łyżka soli  2 liście laurowe  6 ziaren ziela angielskiego  4 duże cebule Przygotowanie: 1. Śledzie kroimy na około centymetrowe kawałki. 2. Pozostałe składniki umieszczamy w garnku, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 2 minuty...

  • Śledzie korzenne z Mazowsza

    Składniki: 6 płatów śledzi małosolnych 2 czerwone cebule 2/3 szkl. oleju zalewa: szkl. wody 2/3 szkl. octu 3 łyżki cukru 6 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela ang. 5 goździków 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru 3 liście laurowe Przygotowanie: Filety śledziowe dokładnie wypłucz, a następnie pokrój w dzwonka (jeśli śledzie są mocno słone, koniecznie wcześniej wymocz je przez...

  • Śledzie na ciabattach

    Składniki: ● 4 filety śledziowe solone bez skóry (mogą być to filety śledzia w oleju z dodatkiem octu) ● 4 duże ciabatty ● 2 papryki, żółta i czerwona ● pęczek koperku ● duża czerwona cebula ● liście  zielonej sałaty ● sól, pieprz Przygotowanie: Filety śledziowe pokrój na kawałki. Żółtą i czerwoną paprykę umyj, osusz, pokrój w paski, usuwając gniazda nasienne. Cebulę obierz, pokrój...

  • ...8 filetów śledziowych, litr mleka, 2 żółtka, 4-5 cebul, łyżka musztardy, 2 łyżki octu, 5 łyżek oleju, ogórek konserwowy, sól, czarny pieprz, pieprz cayenne.

  • Śledzie na słodko - mbiwon

    ...50 dag filetów śledziowych, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki oleju, 4 łyżki octu winnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 30 dag cebuli, 15 dag rodzynek, liść laurowy, kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego...

  • Śledzie z rodzynkami - przysłała Krystyna

    Przygotowanie: Wymieszać śledzie z octem i wodą i moczyć tak przez na 1 i 1/2 godz. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Do zeszklonej cebuli dodać rozmoczone rodzynki i koncentrat pomidorowy. Ostudzoną zaprawą zalać pokrojone na kawałki i ułożone na półmisku śledzie. Można je przechowywać w lodówce. Życzę smacznego - są naprawdę smaczne.

  • ...4 filety śledziowe, 2 ugotowane w łupinach buraki, 3 czerwone cebule, 2 ogórki kiszone, szklanka ugotowanej fasoli perłowej, czerwone jabłko. Sos: łyżka musztardy, łyżeczka miodu, 2 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oleju, po łyżeczce cząbru i kminku, 4 łyżki szczypiorku, sól, pieprz.

  • Przygotowanie Śledzie uprzednio wymoczyć. Drobno pokrojoną cebulę gotować w wodzie z dodatkiem cukru i oleju, ziela, liści i estragonu. Po 15 min odstawić dodać przecier i odrobinę octu, wymieszać, zalać pokrojone w kostkę śledzie. Po 12 godzinach zmacerowane nadają się do spożycia. Pycha jak ktoś lubi śledzie. Można w trakcie gotowania cebuli dodać rodzynki, ale raczej pod koniec gotowania...