• Informacje na temat:

    na śledzie w oleju i occie z cebulą i ogórkiem kiszonym

Artykuły na temat: na śledzie w oleju i occie z cebulą i ogórkiem kiszonym
  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • ...4 filety śledziowe, 2 ugotowane w łupinach buraki, 3 czerwone cebule, 2 ogórki kiszone, szklanka ugotowanej fasoli perłowej, czerwone jabłko. Sos: łyżka musztardy, łyżeczka miodu, 2 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oleju, po łyżeczce cząbru i kminku, 4 łyżki szczypiorku, sól, pieprz.

  • ..., - łyżeczka miodu, - 2 łyżki białego octu winnego, - 4 łyżki oleju, - po łyżeczce cząbru i kminku, - 4 łyżki szczypiorku, - sól i pieprz. Filety śledziowe pokroić w paski. Buraki obrać i zetrzeć na(...) cebuli, fasolę oprószoną pokruszonym cząbrem, ogórki, śledzie, jabłka oraz pozostałą cebulę. Przygotować sos: musztardę rozetrzeć z miodem. Ocet połączyć z 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody, wymieszać...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Tak, jak Włosi mają swoje carpaccio, a Hiszpanie tapasy, tak my na przystawkę mamy śledzie. I powinniśmy być z nich dumni. Te najpopularniejsze – czyli filety a’la matjasy – podawane pod różnymi postaciami są obowiązkowym punktem w świątecznym, karnawałowym i imieninowym menu każdego Polaka. Zanim jednak zabierzemy się do ich przyrządzania, warto poznać kilka matiasowych faktów…

  • Sposób na śledziki

    Warto po nie sięgać, bo są tanie, łatwo dostępne i zdrowe. Można je robić na mnóstwo sposobów, nie tylko tradycyjnie w oleju lub śmietanie.

  • Najpopularniejsze są marynowane, ale ze śledzi można również przygotować pasty, sałatki czy tatara. Można je także smażyć, a nawet zrobić z nich zupę. Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują(...), kwaśnym jabłkiem, ogórkiem kiszonym i jajkiem. Wymieszaj wszystko z sosem majonezowo-jogurtowym, wsyp natkę i dopraw do smaku. Sałatkę śledziową można też zrobić z marynowanymi buraczkami lub zielonym...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...pospolitych owocach jak kiwi, granaty czy melony? Dziś nawet w dyskontach wybór owoców, warzyw, orzechów jest oszałamiający. Zaczęliśmy używać w kuchni zdrowszego oleju rzepakowego zamiast smalcu, pić soki(...) bazie octu winnego, ziół, czosnku i przypraw. Jaja przepiórcze, śledzie - to smaki, które zna wielu z nas, niektórym kojarzą się z kuchnią mam lub babć. A jakie są pani pierwsze skojarzenia z kuchnią...

  • Potrawy wigilijne inaczej

    ...mąki, 2 żółtka, pieprz, 1/2 cebuli, 2 łyżki oleju Przygotowanie: 1. Grzyby zalej 1/2 litra wody i mocz 2 godz., po czym gotuj do miękkości (ok. 70 min). 2. Buraki upiecz w piekarniku (30-40 min(...) samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. 5. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto...

  • Przepisy na świąteczne przysmaki

    ...mąki, 2 żółtka, pieprz, 1/2 cebuli, 2 łyżki oleju Przygotowanie: 1. Grzyby zalej 1/2 litra wody i mocz 2 godz., po czym gotuj do miękkości (ok. 70 min). 2. Buraki upiecz w piekarniku (30-40 min(...) samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. 5. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto...

  • Święta w Europie

    ...w ciepłe miejsce na 1-2 godz., aż do podwojenia objętości. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta (ok. 2 łyżki na porcję), formując zgrabne placuszki. Smaż na niewielkim(...) śmietana, wędzony łosoś lub śledzie. Dodatki serwuje się, podając je w oddzielnych naczyniach. Pieczona gęś na kapuście - Niemcy Składniki na 6 porcji: sprawiona tuszka gęsi, 4 ząbki czosnku...

Przepisy na temat: na śledzie w oleju i occie z cebulą i ogórkiem kiszonym
  • ...4 filety śledziowe, 2 ugotowane w łupinach buraki, 3 czerwone cebule, 2 ogórki kiszone, szklanka ugotowanej fasoli perłowej, czerwone jabłko. Sos: łyżka musztardy, łyżeczka miodu, 2 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oleju, po łyżeczce cząbru i kminku, 4 łyżki szczypiorku, sól, pieprz.