• Informacje na temat:

    na śledzie w oleju korzennym

Artykuły na temat: na śledzie w oleju korzennym
  • Od zawsze kocham gotować a śledź i tatar to moje dwa ulubione dania, które kocham zarówno przyrządzać jak i jeść. Mój przepis jest wariacją na temat klasycznego śledzika w oleju – nieco unowocześniony i uszlachetniony, już kilka razy zachwycił moich gości. Mam nadzieję, że pomimo klasycznej formy śledzia a’la matias uda mi się podbić serca szanownego jury.

  • Od zawsze kocham gotować a śledź i tatar to moje dwa ulubione dania, które kocham zarówno przyrządzać jak i jeść. Mój przepis jest wariacją na temat klasycznego śledzika w oleju – nieco unowocześniony i uszlachetniony, już kilka razy zachwycił moich gości. Mam nadzieję, że pomimo klasycznej formy śledzia a’la matias uda mi się podbić serca szanownego jury.

  • Skład na 6 porcji: 6-8 mięsistych filetów śledzia, 2 łyżeczki cukru pudru, 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego, po 5 ziaren jałowca i ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 duży liść laurowy, mały kawałek korzenia imbiru, 3 łyżki oleju, 3 cebule, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego...

  • Śledzie po wileńsku

    Śledzie są pyszne a goździki nadają im orientalny korzenny aromat i smak.

  • Król postu, czyli korzenny śledź wielkopostny

    Znakomite aromatyczne śledzie (zwane w średniowieczu przez Francuzów Sa Majeste le hareng, przez Anglosasów King Herring, w Boulogne - Saint Harenc) w przepysznym sosie miodowo-orzechowym.

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Śledź opiekany w stylu azjatyckim – czyli panierowane w orzeszkach arachidowych  fileciki śledziowe

    ...oleju słonecznikowego z dodatkiem 1 łyżki oleju sezamowego.  Fileciki smażymy z obu stron na złoty kolor, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do wystygnięcia.   Wystudzone śledzie przekładamy ostrożnie - tak aby nie uszkodzić panierki do plastikowego pojemnika do przechowywania żywności, zalewamy przestudzoną zalewą ( zalewa powinna całkowicie zakrywać warstwę...

  • Ach! Anchois

    Małe rybki z rodziny śledziowatych możesz zapiekać, podawać w sałatce lub w formie koreczków. Podobnie jak nasze rodzime śledzie anchois świetnie komponują się z ziemniakami, jajkami, awokado(...) w paski ziemniaki oraz talarki cebuli zrumień na patelni. Ułóż ziemniaki w żaroodpornym naczyniu, na nich wyłóż cebulę oraz pokrojone i odsączone z oleju anchois. Na wierzchu rozłóż ziemniaki polane...

  • Jak nie przytyć w święta?

    ...umiar. To trudne, wiedząc, że śledzie od cioci są najlepsze na świecie, a na kutię przygotowaną przez babcię czekałaś cały rok, ale możliwe! Nie siadaj do stołu z pustym żołądkiem. Wilczy głód to droga(...) oliwą, karpia upiecz w naczyniu żaroodpornym i zaserwuj rolmopsy marynowane w korzennej zalewie zamiast tradycyjnego śledzia w oleju. Barszcz lub kresowa zupa migdałowa są lżejsze niż grzybowa ze...

  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    ...oleju 1 mała cebula 2-3 łyżki rodzynek sułtańskich Bakalland 2-3 łyżki śliwek suszonych Bakalland 2 łyżki płatków migdałowych Bakalland liść laurowy 2 gwiazdki anyżu 5 goździków  1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku 2 łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie: Śledzie odmocz...