• Informacje na temat:

    na śledzie w oleju z octem i ogórkami

Artykuły na temat: na śledzie w oleju z octem i ogórkami
  • Składniki: pół kg filetów śledziowych, 2 cebule, 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki cukru, 20 dag koncentratu pomidorowego, pół szklanki oleju, łyżka octu, 3 ogórki konserwowe, sól, pieprz.

  • ...8 filetów śledziowych, litr mleka, 2 żółtka, 4-5 cebul, łyżka musztardy, 2 łyżki octu, 5 łyżek oleju, ogórek konserwowy, sól, czarny pieprz, pieprz cayenne.

  • Składniki: 1/2 kg filetów śledziowych, 1-2 cebule, 3 ogórki konserwowe, 5 ziaren angielskich, 4 liście laurowe, słoiczek koncentratu pomidorowego (20 dag), 2 płaskie łyżki cukru, pół szklanki oleju, łyżka octu, pół szklanki wody, sol, pieprz.

  • Składniki: ● 4 filety śledziowe solone bez skóry (mogą być to filety śledzia w oleju z dodatkiem octu) ● 4 duże ciabatty ● 2 papryki, żółta i czerwona ● pęczek koperku ● duża czerwona cebula ● liście zielonej sałaty ● sól, pieprz...

  • Składniki: po 2 ziemniaki i buraki, cukier, 1 cebula, sól, 2 małe jabłka, 4 ogórki, pół puszki groszku, po 2 łyżki oleju i białego octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, pieprz, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 25 dag śledzi...

  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Składniki na 6 porcji: 6 płatów śledziowych, 3 twarde jabłka, 4 ziemniaki, 2 duże ogórki kwaszone, 2 małe czerwone cebule, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki posiekanego koperku + koperek do dekoracji, 1 cytryna pokrojona na ćwierćplasterki, sok z 1/2 cytryny, sól, 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, 1/3 szkl. oleju słonecznikowego.

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, cukier, 20 dag buraków, sól, pieprz, 1 cebula, 2 małe jabłka, 4 ogórki konserwowe, 2 łyżki oleju, 2 łyżki białego octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 25 dag śledzi.

  • ...4 filety śledziowe, 2 ugotowane w łupinach buraki, 3 czerwone cebule, 2 ogórki kiszone, szklanka ugotowanej fasoli perłowej, czerwone jabłko. Sos: łyżka musztardy, łyżeczka miodu, 2 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oleju, po łyżeczce cząbru i kminku, 4 łyżki szczypiorku, sól, pieprz.

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Tak, jak Włosi mają swoje carpaccio, a Hiszpanie tapasy, tak my na przystawkę mamy śledzie. I powinniśmy być z nich dumni. Te najpopularniejsze – czyli filety a’la matjasy – podawane pod różnymi postaciami są obowiązkowym punktem w świątecznym, karnawałowym i imieninowym menu każdego Polaka. Zanim jednak zabierzemy się do ich przyrządzania, warto poznać kilka matiasowych faktów…

Przepisy na temat: na śledzie w oleju z octem i ogórkami
  • Śledzie na ciabattach

    Składniki: ● 4 filety śledziowe solone bez skóry (mogą być to filety śledzia w oleju z dodatkiem octu) ● 4 duże ciabatty ● 2 papryki, żółta i czerwona ● pęczek koperku ● duża czerwona cebula ● liście  zielonej sałaty ● sól, pieprz Przygotowanie: Filety śledziowe pokrój na kawałki. Żółtą i czerwoną paprykę umyj, osusz, pokrój w paski, usuwając gniazda nasienne. Cebulę obierz, pokrój...

  • ...8 filetów śledziowych, litr mleka, 2 żółtka, 4-5 cebul, łyżka musztardy, 2 łyżki octu, 5 łyżek oleju, ogórek konserwowy, sól, czarny pieprz, pieprz cayenne.

  • ...4 filety śledziowe, 2 ugotowane w łupinach buraki, 3 czerwone cebule, 2 ogórki kiszone, szklanka ugotowanej fasoli perłowej, czerwone jabłko. Sos: łyżka musztardy, łyżeczka miodu, 2 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oleju, po łyżeczce cząbru i kminku, 4 łyżki szczypiorku, sól, pieprz.