• Informacje na temat:

    na śledzie w restauracji

Artykuły na temat: na śledzie w restauracji
  • Polędwica w miodzie, polenta, karamelizowana cebula i chipsy z pasternaku/ Menu

    ...  Skusiłam się dzisiaj na ten cudowny przepis pochodzący z północy Francji, z samego Lille. Jego autorem jest Christophe Dalens, szef restauracji “L'Atelier...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Tak, jak Włosi mają swoje carpaccio, a Hiszpanie tapasy, tak my na przystawkę mamy śledzie. I powinniśmy być z nich dumni. Te najpopularniejsze – czyli filety a’la matjasy – podawane pod różnymi postaciami są obowiązkowym punktem w świątecznym, karnawałowym i imieninowym menu każdego Polaka. Zanim jednak zabierzemy się do ich przyrządzania, warto poznać kilka matiasowych faktów…

  • Terra Madre Slow Food Festival w Krakowie

    ...poświęcimy rybom bałtyckim jak troć wędrowna czy pospolite śledzie oraz rybom słodkowodnym zarówno z Mazur, Wisły, Pojezierza Drawskiego, Dunaju czy Bodrogu. Karp z racji na bliskość Bożego Narodzenia...

  • Goście, goście!

    ..., cukier Dodatkowo: marynowane drobne kapary, marynowana cebulka, gałązka zielonego koperku, woda mineralna gazowana do namoczenia śledzi Sprawdź, czy śledzie nie są zbyt słone. Jeżeli tak jest, włóż je do słoika lub kamiennego garnka, zalej gazowaną wodą mineralną i odstaw na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wyjmij śledzie i je osącz. Jabłko umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę...

  • Ryby mają głos

    Jakie państwo mają ryby? - klasyczne pytanie w nadmorskiej czy nadjeziornej restauracji w Polsce zawsze wzbudza popłoch. Bo jeśli jest łosoś, to norweski, panga - wietnamska, matiasy - holenderskie, tilapia -chińska. A gdzie ryby z jeziora, nad którym siedzimy? Gdzie bałtyckie dorsze, łososie, turboty, witlinki i sandacze? Nie ma, I długo nie będzie. Dlaczego? Bo w Polsce ryby głosu nie mają.

  • Gotowanie zaczyna się w głowie

    Wiadomość z ostatniej chwili! Już niebawem do księgarń trafi książka z kulinarnymi recepturami autorstwa byłego szefa kuchni warszawskiego "Imbiru". Czy Jerzy Knappe zrezygnował z szefowania jednej z najsłynniejszych restauracji stolicy, by poświęcić się pisaniu? Przekonajcie się sami. Wywiad cytujemy za tygodnikiem "Stolica od Kuchni".

  • Przepis na życie

    Można piec chleb. Albo testować kuchnię molekularną. Szkolić się na kursach lub rywalizować w konkursach. Dziś gotowanie to nie obowiązek. To moda. Polki kochają jeść, jeszcze bardziej karmić. Na nowo odkrywamy stare przepisy albo eksperymentujemy z nowymi. Wolimy domową kolację z bliskimi niż wyjście do restauracji. - W gotowaniu, bardziej nawet niż w jedzeniu, chodzi o przyjaźń. Miłość. Sztukę...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ..., polskie wędliny, sery białe i coraz lepsze żółte. Będą zachwyceni. Potem ugotujemy coś po polsku sami - niezbyt tłusto, bo przecież dziś każdy jest na diecie - albo zabierzemy ich do restauracji(...) i eksperymentują w kuchni? - Polacy lubią jeść, biesiadować, smakować. Gdyby nie lubili nowych smaków, nie mielibyśmy tylu wspaniałych restauracji z niezwykle utalentowanymi szefami kuchni. Wojciech Amaro...

  • Zwykłe i niezwykłe święta z Joanną Krupą

    ...wyjeżdżaliśmy do Wyoming. W dzień są narty i snowboard, a wieczorem przy kominku jemy wspólną kolację, oglądamy filmy, cieszymy się sobą.  No bo jak smakowałyby śledzie w 30-stopniowym upale w Los(...) będzie mamy, to kto ugotuje?  - Wtedy pójdziemy do restauracji i, niestety, trochę zmienimy tradycję.  Co w świętach jest dla ciebie najważniejsze? Rodzina, choinka, prezenty, jedzenie, kolędy...

  • ​Gdynia na (chłodniejszy) weekend

    .... Dostaniesz tu bałtyckie dorsze, węgorze, śledzie, flądry, okonie, halibuty i łososie. Ryby świeże, wędzone i w oleju. W całości i filetowane. Sprzedawcy pakują je próżniowo, możesz je więc bez problemu(...) rybę Wiele w tym mieście ciekawych restauracji, żadne jednak nie mają takiego kolorytu, jak smażalnie ryb przy Skwerze Kościuszki. Wiem, że komercja, najczęściej przepłacone i bynajmniej nie...

Przepisy na temat: na śledzie w restauracji
  • Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

    Gwiazda kuchni skandynawskiej, Claus Meyer, jest wielkim orędownikiem jedzenia chleba do posiłków - Dobre pieczywo podwyższa jakość posiłku, pomaga w trawieniu i wzmacnia zdrowie - uważa współzałożyciel słynnej kopenhaskiej restauracji Noma.

  • Piwne lody

    .... C. Mieszanina powinna być nadal ciekła, ale ma przywierać do drewnianej łyżki" - tłumaczy w książce "Wszystkie smaki Skandynawii" Claus Meyer, współzałożyciel słynnej kopenhaskiej restauracji Noma. Jak(...) inspiracji dla tych, którzy kochają ryby (np. śledzie, łososia, makrelę, flądrę, dorsza) i owoce morza, ale również i ciekawostki kulinarne, jak np. kompot z ziemniaków i twarożku czy smażoną owsiankę...

  • Jak zrobić zakwas chlebowy?

    Claus Meyer, twórca słynnej kopenhaskiej restauracji Noma, jest wielkim orędownikiem jedzenia chleba do posiłków. "Dobre pieczywo podwyższa jakość posiłku, pomaga w trawieniu i wzmacnia zdrowie(...) tych, którzy kochają ryby (np. śledzie, łososia, makrelę, flądrę, dorsza) i owoce morza, ale również i ciekawostki kulinarne, jak np. kompot z ziemniaków i twarożku czy smażoną owsiankę. Miłośnicy...

Dyskusje na temat: na śledzie w restauracji
  • Re: Śledzie zielone i sernik z pomarańczą - pomocy

    Kasius! na jakim stanowisku pracujesz w tej restauracji?

  • Właściwie Marta normalnie zapłaciła

    tak zrobiliśmy - w nie dużej cenie mieliśmy cztery posiłki gorące, śledzie, wędlinę, kilka sałatek, jeszcze jakieś przegryzki, oczywiście wody herbaty i kawy do woli i owoców. Wszystko ładnie udekorowane podane a najważniejsze bardzo samczne (goście w jedzeniu się zachwycali) - ale nim podjeliśmy decyzję o wyborze tej restauracji wędrowaliśmy po całym mieście, ponad to byliśmy popatrzeć jak